Klør Konge i uhellig alliance med ISIS i Irak

Saddam Husseins tidligere vicepræsident blev aldrig fanget. Nu er han er af de vigtigste støtter til ekstremisters oprør i Irak.

Izzat Ibrahim al-Douri, som han tog sig ud i en Youtube-video og på det spillekort, som USA uddelte til sine soldater under Irakkrigen. (© Wikipedia/AP)

71-årige Izzat Ibrahim al-Douri er en mand med mange tilnavne.

Han bliver kaldt "den røde djævel" på grund af sit røde hår og overskæg.

Men han er måske mest kendt som Klør Konge, fordi det var det kort, som USA tildelte ham, da man under Irakkrigen i 2003 udgav et sæt spillekort med billeder og navne på de mest eftersøgte personer fra diktatoren Saddam Husseins regime.

Som general og vicepræsident i Saddam Husseins regering var Izzat Ibrahim al-Douri en af dem, som amerikanerne allerhelst ville have fat i.

Men på trods af en dusør på 10 millioner dollar har han formået at holde sig skjult - formentlig i Syrien.

- Man kan roligt kalde ham en rigtig led karl. Han har stået bag rigtig mange af Saddam-regimets forbrydelser. Det var ham, som stod bag giftgasangrebet mod kurderne efter Golfkrigen i 1991, fortæller Birgitte Vestermark, som er mellemøstekspert på programmet Orientering på P1.

Støtter ISIS

Al-Douri er flere gange rygtet død, men i 2012 trådte han frem i en video på Youtube som leder af Naqshbandi-hæren - en overvejende sunnimuslimsk modstandsgruppe, der er dannet på resterne af Saddam Husseins Baath-parti, og som bekæmper Iraks shia-dominerede magtelite med regeringsleder Nuri al-Maliki i spidsen.

I den seneste tid har Naqshbandi-hæren markant optrappet sin modstandskamp.

Avisen New York Times skriver, at hæren deltager med flere tusinde krigere i det oprør, som ledes af den ekstreme islamistiske gruppe Den islamiske stat i Irak og Syrien (ISIS).

New York Times skriver, at støtten fra Naqshbandi har været helt afgørende for ISIS' opsigtsvækkende fremmarch i Irak.

Det anslås, at ISIS selv maksimalt kan mønstre 10.000 krigere. Og uden støtte fra Naqshbandi og andre sunni-grupper kunne islamisterne umuligt kontrollere så store områder, som de gør netop nu.

Ud med Iran

For lederen Izzat Ibrahim al-Douri handler oprøret om to ting, fortæller Birgitte Vestermark:

- Al-Douri vil vælte al-Maliki, og så vil han bremse iranernes indflydelse i Irak. Han ser al-Maliki som en lakaj for iranerne.

Derfor støtter Naqshbandi-krigerne nu ISIS - selvom de to grupper har vidt forskellige ideologier.

Ligesom Saddam Husseins Baath-parti har partiets nuværende inkarnation langt mere fokus på nationalisme, og så er man frem for alt meget mindre ekstreme, når det kommer til religiøse spørgsmål og religionens betydning.

Interne kampe

- Det, de har tilfælles, er først og fremmest en fælles fjende. Og i Mellemøsten er det som regel et godt argument for at gå i alliance. Al-Douri har flere gange hånet yderliggående islamister. Dybest set er de ikke enige om andet, end at al-Maliki skal væk, siger Birgitte Vestermark.

Der er da også allerede kommet rapporter om interne kampe mellem ISIS og Naqshbandi.

Ifølge New York Times blev 17 krigere dræbt i sådan et sammenstød i Kirkuk i det vestlige Irak i sidste uge.

- Jeg kunne godt forestille mig, at al-Douri tænker, at nu går vi sammen om at vælte al-Maliki. Når så han er væltet, så skal jeg nok vise mig som den stærkeste part, og så bliver ISIS klapset af, siger Birgitte Vestermark.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk