Klokken fire om natten blev Thailands lovgivning ændret, og demonstration mod premierministeren blev ryddet

Politi rydder demonstration i Bangkok efter forsamlingsforbud.

Politiet i Bangkok har ryddet en demonstration foran premierminister Prayut Chan-o-chas kontor. Tusindvis af demonstranter havde forud for rydningen slået lejr og krævet premierministerens afgang.

- Vi går ikke, før Prayuth går af, siger protestleder Arnon Nampa i en tale til menneskemængden i følge nyhedsbureauet Reuters.

Demonstrant med gasmaske foran regeringsbygningerne i Bangkok. (Foto: © Diego azubel, Scanpix)

Men med kort varsel kom der en nødbekendtgørelse, der gjorde forsamlinger på mere end fem personer og ophold under 50 meter fra regeringsbygningerne ulovlige, og klokken fire om morgenen lokal tid ryddede politi pladsen foran regeringskontorerne.

Den forbyder også "offentliggørelse af nyheder, andre medier eller elektronisk information, der indeholder budskaber, som kan skabe frygt eller har til formål at forvrænge information eller skabe misforståelser, der vil påvirke national sikkerhed eller fred og orden".

Nogle demonstranter forsøgte at holde stand bag skraldespande, men blev hurtigt fjernet fra stedet. Ved daggry stod hundredvis af betjente vagt, mens offentligt ansatte var begyndt at gøre rent i de nærliggende gader.

Mindst tre ledere af den thailandske protestbevægelse er blevet anholdt, melder en thailandsk menneskerettighedsgruppe. Politiet har ikke bekræftet dette.

Studerende og unge aktivister i Bangkok har på det seneste holdt en række demonstrationer med krav om premierministerens afgang og mere demokrati.

Nogle af demonstranterne har også taget hul på et af de store tabuer i Thailand og kræver reformer af kongehuset. De ønsker, at kongens magt bliver indskrænket, og at der bliver udarbejdet en ny forfatning.

Uden for regeringsbygningen råber nogle af demonstranterne skældsord mod billeder af kong Maha Vajiralongkorn. Det er en alvorlig sag i et land, hvor majestætsfornærmelse kan give op mod 15 års fængsel.

Kritikken af kongehuset har fået andre til at etablere moddemonstrationer i Thailands hovedstad, Bangkok.

Pro-demokrati- og pro-monarki-demonstranter (med gule trøjer, red.) støder sammen i det centrale Bangkok. (Foto: © Associated Press)

Tusindvis af thailændere klædt i gult var mødt frem for at vise deres opbakning til kongehuset og kræve, at de studerende lader være at udfordre den nærmest hellige institution.

Forinden var størstedelen af de tusindvis af demonstranter dog taget hjem. Arrangørerne mener selv, at der er 100.000 mennesker ved stedet. De siger, at det er deres hidtil største demonstration. Politiet sætter antallet af deltagere til blot 8000.

De embedsmænd, der arbejder i bygningen, har fået besked på at blive hjemme torsdag