Knald eller fald i Europa-Parlamentet for EU's nye chef

Hvis ikke hun bliver godkendt i dag, er der dømt ny krise i EU.

Ursula von der Leyen skal tirsdag formiddag debattere med Europa-Parlamentet. (Foto: FREDERICK FLORIN © Scanpix)

Det tog 50 timer at blive enige om Ursula von der Leyen.

Men hvis der er nogen, der tror, at kampen om et af Europas mest magtfulde job er slut, kan de tro om igen.

For godt nok har EU's 28 stats- og regeringchefer nomineret den tyske forsvarsminister til topposten som formand for Europa-Kommissionen. Men hun mangler den afgørende godkendelse i Europa-Parlamentet, og der er lagt op til en gyser ved afstemningen klokken 18 i dag.

Skuffede socialdemokrater

Ursula von der Leyen skal have et absolut flertal blandt de omkring 750 parlamentarikere i dag.

Hun er kristenkonservativ ligesom den største politiske gruppe i parlamentet, men hun har brug for mange flere stemmer.

Og i den næststørste gruppe, den socialdemokratiske, er der stor skuffelse over, at EU-landene har peget på Ursula von der Leyen - og ikke den hollandske socialdemokrat Frans Timmermans.

- Skuffelsen skyldes især, at det ikke blev en socialdemokratisk kandidat. Så lige nu er gruppen splittet i to, siger Christel Schaldemose (S), medlem af Europa-Parlamentet.

Christel Schaldemose vil selv stemme på Ursula von der Leyen på trods af, at den tyske kandidat er borgerlig.

- Hun er en del af en pakkeløsning, hvor vi får placeret danske Margrethe Vestager højt i EU's ledelse. Desuden virker hun kompetent, hun er overraskende klimaambitiøs og så er hun kvinde, siger Christel Schaldemose.

Ikke klimaambitiøs nok for venstrefløjen

Længere ude på venstrefløjen, hos socialisterne og i gruppen De Grønne, er der ikke opbakning til Ursula von der Leyen.

Heller ikke selvom hun kan blive den første kvindelige formand for Europakommissionen.

- Vi ser gerne flere kvinder i EU's ledelse, men det kan ikke være det eneste krav. Vi vægter højt, at vi får en kommissionsformand, der kan stiller klimakrav til medlemslandene, siger det nyvalgte parlamentsmedlem Kira Marie Peter-Hansen (SF).

Modsat Socialdemokraterne mener hverken De Grønne eller socialisterne, at Ursula von der Leyen er klimaambitiøs nok.

Mindsteløn en torn i øjet på danskere

På højrefløjen i Europa-Parlamentet ser Ursula von der Leyen også ud til at kunne trække nogle stemmer hjem - i hvert fald har den italienske indenrigsminister, Matteo Salvini, og hans parti, Lega, været positiv.

Men den EU-kritiske gruppe Identitet og Demokrati, som også Dansk Folkeparti er med i, er splittet.

- Jeg stemmer imod von der Leyen, fordi hun ønsker mere EU, og jeg er gået valg på det modsatte. Jeg ønsker ingen EU-hær og EU-mindsteløn, som hun har argumenteret for, siger Peter Kofod (DF).

Netop Ursula von der Leyens ønske om en mindsteløn på tværs af medlemslandene vækker bekymring hos flere danske parlamentarikere - også Kira Marie Peter-Hansen (SF) og Christel Schaldemose (S).

- Det er meget vigtigt, at den bliver udformet, så den passer til vores danske model, og det kan jeg godt være bekymret for, om den gør, siger Schaldemose, der alligevel bakker op om von der Leyen.

Vestager er et issue for de liberale

Når Ursula von der Leyen i dag skal skaffe sig flertal i Europa-Parlamentet, er det også afgørende, hvordan parlamentets tredjestørste gruppe, den liberale Renew Europe (tidligere ALDE), stemmer.

Og som det ser ud nu, er den liberale ledelse positiv over for von der Leyen - noget der var stor usikkerhed om så sent som i sidste uge.

Men Ursula von der Leyen har bekræftet, at de liberales kandidat, Margrethe Vestager, bliver en del af hendes øverste ledelse, siger Morten Løkkegaard (V), der er næstformand i Renew Europe:

- Det er hamrende vigtigt for den liberale gruppe, at den politik, vi har forhandlet om, bliver rodfæstet - også i en person, der er liberal, nemlig Margrethe Vestager.

Det er planen, at Margrethe Vestager (R) bliver næstformand i Europa-Kommissionen og sidestillet med den anden næstformand, Frans Timmermans.

Kan udløse ny krise i EU

De danske parlamentarikere tør ikke spå om resulatet ved afstemningen i dag, kun at det bliver snært.

Bliver Ursula von der Leyen ikke godkendt i Europa-Parlamentet, tvinger det EU-landenes stats- og regeringschefer til at finde en ny kandidat.

Christel Schaldemose (S) anslår, at 75 procent af de europæiske socialdemokrater vil ende med at stemme ja til von der Leyen i sidste ende - også for at afværge endnu en krise i EU:

- Hvis parlamentet hælder hende ned ad brættet, vil der ikke komme en ny formand før på den anden side af sommerferien, og det vil skade det europæiske samarbejde. Derfor håber jeg, at en del vil tænke sig om og støtte hende - også selvom de ikke er 100 procent enige. Det er jeg heller ikke selv.

FacebookTwitter