Knap 3000 døde i Puerto Rico efter orkanen Maria

En rapport bestilt af Puerto Ricos regering vurderer det officielle dødstal fra orkanen sidste år langt højere end hidtil.

Puerto Rico har flere gange klaget over, at hjælpen ikke kom, og at oprydningsarbejdet foregik meget langsomt. (Foto: ALVIN BAEZ © DR ARKIV)

2975 mennesker omkom på Puerto Rico som følge af orkanen Maria i løbet af de seks måneder, efter naturkatastrofen ramte i september 2017.

Det er vurderingen i en ny rapport, der er bestilt af Puerto Ricos regering. Rapporten blev præsenteret tirsdag, skriver nyhedsbureauet AP.

Regeringen udsendte tidligere på måneden en midlertidig vurdering, der estimerede, at dødstallet rundede 1400. Men det officielle dødstal har hidtil været sat så lavt som 64.

På baggrund af undersøgelsen bliver dødstallet nu ændret til 2975, siger Puerto Ricos guvernør, Ricardo Rossello.

- Selv om der er tale om et estimat, så ændrer vi det officielt, siger Rossello ifølge Reuters.

En af verdens værste naturkatastrofer

Det tidligere alt for lave tal skyldes, at lægerne ikke havde tilstrækkelig viden om, hvordan man opgør tabstal efter en katastrofe. Det siger forskere fra The Milken Institute School of Public Health, som står bag den nye rapport.

Det opjusterede dødstal gør orkanen, der var en kategori fire, da den ramte, til en af de værste naturkatastrofer i USA's historie. Det fortæller Carlos Santos-Burgoa, professor i global sundhed og leder af undersøgelsen, til nyhedsbureauet Reuters.

Omkring 40 af Puerto Ricos 78 kommuner oplevede betydeligt flere dødsfald end normalt i det halve år efter orkanen.

Nogle af årsagerne til, at dødsfald i månederne efter katastrofen tilskrives uvejret, kan være afbrydelser i hospitalernes drift eller manglende adgang til lægehjælp på grund af blokerede veje.

Et år efter katastrofen er genopbygningen af øen stadig undervejs, og det amerikanske boligministerium godkendte for en måned siden en hjælpepakke på 1,5 milliarder dollar.

Undersøgelsen konkluderer også, at fattige personer og ældre mænd havde en langt større risiko for at miste livet som følge af orkanen end andre blandt Puerto Ricos befolkning på godt tre millioner.

/ritzau/

Facebook
Twitter