Knas mellem USA og Storbritannien: Diplomatfrue rejser hjem til USA efter dødsulykke

Ministre kræver, at diplomathustru vender tilbage for at svare på spørgsmål om trafikulykke, der kostede teenager livet.

Den britiske udenrigsminister, Dominic Raab, har taget fat i den amerikanske ambassadør på grund af en sag om en trafikulykke. (Foto: HANNAH MCKAY © Scanpix)

Det hører formentlig ikke til normalen, at den britiske udenrigsminister blander sig i en sag, der handler om en trafikulykke.

Heller ikke selvom ulykken på tragisk vis har kostet en 19-årig teenager livet, da han på sin motorcykel kolliderede med en bil i Northamptonshire i slutningen af august.

Men føreren af den modkørende bil er hustru til en amerikansk diplomat, og midt i efterforskningen af sagen har hun nu forladt Storbritannien og er rejst hjem til USA.

Kvinden bliver af politiet betragtet som mistænkt i ulykken, og at hun nu er rejst, har skabt diplomatisk kurrer på tråden mellem de to lande.

Skuffede britiske ministre

Udenrigsminister Dominic Raab har taget kontakt til den amerikanske ambassadør, Woody Johnson, for at udtrykke "Storbritanniens skuffelse over, at kvinden har forladt landet".

Andre medlemmer af den britiske regering har også luftet deres utilfredshed på sociale medier, heriblandt industri- og energiminister, Andrea Leadsom.

Hun er valgt ind i Northamptonshire og har mødt forældrene til den 19-årige dreng.

- Det er en komplet tragedie, og mit hjerte bløder for Harry Dunns pårørende og venner, der med al rimelighed forventer, at retfærdigheden sker fyldest, skriver hun blandt andet på Twitter.

Også boligminister Robert Jenrick har talt for, at politiet skal have mulighed for at efterforske sagen.

- Den berørte familie har vores garanti for, at vi gør, alt vi kan for at få løst det her, siger han blandt andet til Sky News og bakker op om udenrigsminister Raab.

- Han kunne ikke have sagt det tydeligere, at vi er meget skuffede over udviklingen i denne sag, og at vi gerne ser USA ændre mening, så kvinden kan vende tilbage til Storbritannien og svare på de nødvendige spørgsmål.

Politi og ambassade bekræfter udrejse

I en officiel udtalelse bekræfter politiet i Northamptonshire, at det er bekendt med, at den 42-årige kvinde nu er rejst.

Og det til trods for, at hun tidligere hævdede, at hun ingen planer havde om at forlade landet i nærmeste fremtid.

- Vi fulgte alle procedurer for at sikre den nødvendige dokumentation for at kunne udføre en anholdelse og afhøring af den mistænkte, står der.

Politiet oplyser yderligere, at de nu er i gang med at undersøge mulighederne for gennem diplomatiske kanaler at sikre, at efterforskningen kan fortsætte.

Den konservative Andrea Leadsom har rettet henvendelse til den britiske udenrigsminister, Dominic Raab. (Foto: Peter Nicholls © Scanpix)

Den amerikanske ambassade i London bekræfter, at diplomatens familie er rejst ud, men vil ikke identificere de involverede af "hensyn til deres privatliv og sikkerhed".

Ifølge Wien-konventionen fra 1961 har diplomater og deres familie immunitet fra retsforfølgelse i det land, de er bosiddende i, når de ikke er statsborgere i landet.

Deres hjemland kan dog beslutte, om den immunitet eventuelt skal frafalde.

- Ethvert spørgsmål om at frafalde immuniteten i forhold til vores diplomater og deres familier i en sag som denne bliver tildelt meget opmærksomhed fra øverste hold og bliver overvejet nøje af hensyn til, hvilke konsekvenser en sådan beslutning kan få internationalt. Det er sjældent, at immunitet frafalder, lyder det fra det amerikanske udenrigsministerium ifølge BBC.

Ministeriet er i kontakt med de britiske myndigheder.

Familien overvejer søgsmål

Familien til Harry Dunn er ifølge The Telegraph ved at overveje, om de har mulighed for at lægge sag an mod det amerikanske udenrigsministerium, og sagen kan måske vise sig udfordrende for forholdet mellem Storbritannien og USA.

Det mener i hvert fald jurist og kriminalretskommentator Chris Daw.

- Hvis den amerikanske regering tillader diplomatisk immunitet til hustruen - ikke engang diplomaten selv - for at undvige en alvorlig politiefterforskning i Storbritannien, er den ikke bedre end den russiske i forhold til Salisbury, skriver han på Twitter.

To russiske mænd blev formelt anklaget for at have forgiftet den tidligere spion, Sergej Skripal og hans datter Julia, men den russiske regering vil ikke udlevere dem. (Foto: handout © Scanpix)

Han henviser til sagen om den tidligere russiske agent, Sergej Skripal, der i foråret 2018 blev fundet livløs sammen med sin datter i den britiske by Salisbury efter at være blevet forgiftet.

Efterfølgende blev to russiske mænd mistænkt som gerningsmænd, men den russiske regering har nægtet at udlevere mændene, som hævder at de er uskyldige og har forklaret, at de blot var på ferie.

Sagen fik store diplomatiske konsekvenser og har ført til, at både USA og EU har indført en række økonomiske sanktioner mod Rusland.