Knaster i Minsk-aftale: Hvad med den ukrainske pilot?

Selv om krigsfanger skal udveksles mellem Ukraine og separatister, er det ikke sikkert den mest kendte af dem alle, den ukrainske pilot Nadia Savchenko, går fri.

"Jeg er født ukrainer, jeg vil dø ukrainer," stod der på en tegning, Nadia Savchenko holdt op for kameraerne, da varetægtsfængslingen tirsdag blev forlænget med endnu tre måneder. Savchenkos advokat mener ikke, den ukrainske pilot og parlamentsmedlem har lang tid at leve i, en to måneder lang sultestrejke er årsag til, at hun angiveligt har tabt 20 kilo. (Foto: © Maxim Zmeyev, Scanpix)

Når våbenhvilen i det østlige Ukraine træder i kraft natten til søndag, skal krigsfanger på begge sider senest 19 dage senere være på fri fod, står der i et af de 13 punkter i Minsk-aftalen, som torsdag formiddag faldt på plads.

Men nu skabes der tvivl om frigivelsen af den mest prominente fange af dem alle, den ukrainske folkehelt og pilot, Nadia Savchenko, der i over et halvt år har været fængslet i Moskva.

Det får man nemlig forskellige svar på afhængig af, hvem man spørger.

- Hun frigives

- Jeg rejste sagen om Nadia Savchenkos frigivelse og fik at vide, at det ville ske efter en lægeundersøgelse og de indledende politiundersøgelser, sagde den ukrainske præsident Petro Porosjenko på et pressemøde efter fredsforhandlingerne.

Nadia Savchenko er tiltalt for at udlevere koordinaterne på to russiske journalister, som i juni 2014 døde i et morterangreb. Hun har været i russisk varetægt siden midten af juni, hvor hun blev tilbageholdt af prorussiske separatister og udleveret til russiske myndigheder, som fængslede hende for medvirken til mord.

Tabt 20 kilo

Savchenkos frihed er blevet en høj prioritet for den ukrainske præsident; hun er i høj grad blevet symbol på ukrainsk selvstændighed og modstand mod Rusland.

I november blev Savchenko valgt til parlamentet og har siden den 12. december været i sultestrejke. Det har angiveligt betydet, at hun har tabt sig 20 kilo. Ifølge hendes advokater er Savchenko meget svagelig og risikerer at dø inden for kort tid, hvis hun fortsætter sultestrejken.

Tirsdag kunne man få syn for sagn, da offentligheden fik adgang til en afkræftet Nadia Savchenko, der fik sin varetægtsfængsling forlænget med endnu tre måneder.

- Ingen chance for frigivelse

Der er ingen chance for, at Savchenko bliver en del af Minsk-aftalens fangeudveksling, slår Alexander Brod, medlem af præsidiet for fremme af menneskerettigheder i Rusland, fast på et pressemøde i Moskva.

- Hun er ikke bare en krigsfange. Den kvinde er tiltalt for overtrædelser af alvorlige paragraffer - medvirken til mord på to russiske journalister, siger Alexander Brod.

- Alle formaliteter må gennemgås først: efterforskning, rettergang og så videre, fortsætter han.

Formanden for den udenrigspolitiske komite, Alexey Pushkov, sagde torsdag, at russisk lov ikke giver mulighed for automatisk frigivelse af Nadia Savchenko, og at hendes uskyld skal bevises ved en domstol. Det samme har en talsmand for Kreml fredag udtalt.

Der er stor aktivitet på twitterfeeded #Savchenko, hvor Rusland kritiseres hårdt for allerede at have brudt fredsaftalen.

Nadia Savchenko var den første kvindelige pilot i det ukrainske flyvevåben. Hun er også hovedperson i en dokumentar og altså medlem af det ukrainske parlamentet.