Knivangreb i London: Civile jagtede gerningsmand med pulverslukker og narhvaltand

Hverdagens helte hyldes efter gårsdagens terrorangreb i London.

En politibetjent instruerer fodgængere i, hvordan de kan komme rundt om politiets afspærringer. I baggrunden ses en af de tilskadekommende i gårsdagens terrorangreb, der kostede to personer livet. (Foto: DANIEL SORABJI © Scanpix)

Fredagens terrorangreb i London resulterede i to dødsofre og flere sårede. Men i dag hylder briterne også de civile borgere, der med deres hurtige indgriben forhindrede terroristen i at dræbe flere mennesker.

På optagelser, som bliver delt på de sociale medier, og som viser politiet, der overmander terroristen Usman Khan, inden han bliver dræbt med flere skud, studser flere over, hvad det er for en hvid stok, som en mand i gule bukser holder i hånden.

Den hvide stok er en tand fra en narhval, som manden i de gule bukser rev ned fra væggen i den historiske bygning Fishmongers Hall, hvor gerningsmanden begyndte sit angreb.

Det fortæller Amy Coop, der angiveligt var tilstede i Fishmongers Hall under angrebet:

- En fyr, der var med os i Fishmongers Hall, tog en narhvaltand fra væggen og gik ud for at konfrontere angriberen. [...] Vi forsøgte at hjælpe ofrene indenfor, men den mand er en helt, skriver hun på Twitter.

Med narhvaltanden i hånden jagtede jagtede manden den 28-årige Usman Khan ud af Fishmongers Hall og op imod London Bridge, hvor han sammen med andre overmandede terroristen.

Der findes endnu ingen tilgængelige billeder af den narhvaltand, gerningsmanden angiveligt blev overmandet med (Arkivfoto). (Foto: Wellcome Library © Science Museum/London/Wellcome Images)

Det er ikke første gang, at civile briter hjælper med at overmande en terrorist. Det skete også i 2017 i øvrigt også på London Bridge.

Fravristede kniv fra gerningsmand

På dette stillebillede ses manden, der har fravristet kniven fra gerningsmanden, i midten af billedet. (Kilde: Screendump fra video)

Læg også mærke til manden til venstre med blazerjakken, der holder en kæmpe kniv i hånden.

Han bliver også hyldet for at have hjulpet med at tilbageholde manden, indtil politiet kom til og skød og dræbte terroristen på klos hold.

For manden med kniven er ikke en medsammensvoren. Det lykkedes ham i fællesskab med andre civilister at få den store kniv fravristet fra gerningsmanden, der ellers havde surret den fast til sin hånd med gaffertape.

Thomas Gray, en 24-årig turistguide, siger, at han var med til at overmande terroristen. (Foto: ITN)

Det fortæller Thomas Gray, der var med til at overmande terroristen, til nyhedsbureaet ITN:

- På det tidspunkt handlede det bare om at prøve at få knivene væk fra ham og forhindre ham i at skade flere, siger han.

Flere vidner fortæller videre, hvordan en mand også skulle have tømt indholdet af en pulverslukker i hovedet på terroristen i det, der lignede 'en brydekamp mellem flere personer'.

Tidligere terrorstraffet

Inden da nåede terroristen at dræbe en mand og en kvinde og at såre tre andre i og omkring Fishmongers Hall.

Her var der i går eftermiddags en konference, om hvordan tidligere indsatte trives udenfor fængslet, arrangeret af Cambridge Universitet. Usman Khan blev i 2012 fængslet for terrorrelaterede forbrydelser og blev prøveløsladt i december 2018.

Londons politikommissær Cressida Dick takkede i går aftes "de medlemmer af offentligheden, der har hjulpet ved at vise ekstraordinært mod og at træde ind for at tackle denne angriber."

Du kan se mere fra Cressida Dicks presseorientering her:

Ifølge den britiske avis The Times bar Usman Kahn, der kommer fra Stoke, stadig en form for fodlænke som en del af hans straf. Det har politiet endnu ikke bekræftet.

OVERBLIK: Det ved vi om gårsdagens terrorangreb

  • Britisk politi fik en anmeldelse om et knivangreb på London Bridge klokken 14.58 dansk tid.

  • En mand og en kvinde blev dræbt i angrebet. Desuden blev to kvinder og en mand såret. Alle tre tilskadekomne er natten til lørdag fortsat indlagt.

  • Efter at være blevet afvæbnet af civile på London Bridge blev den formodede gerningsmand skudt og dræbt af politiet.

  • Manden havde på daværende tidspunkt et bælte spændt om livet, som senere viste sig at være en attrap for et bombebælte.

  • Hændelsen efterforskes som terrorisme, oplyste britisk politi fredag.

Gerningsmanden blev dræbt af politiet med flere skud på London Bridge i det centrale London.

Politiet oplyser lørdag eftermiddag, at alt peger på, at Kahn handlede alene.