Knivangreb i Paris efterforskes som terrorsag

Gerningsmand blev hørt råbe "allahu akbar", inden han angreb tilfældige personer i den franske hovedstad.

Video: Sophie Brochdorff Himmelstrup

Lørdag aftens dødelige knivstikkeri i Paris efterforskes som en terrorsag, oplyser myndighederne i Frankrig ifølge nyhedsbureauet AP.

Inden angrebet blev den formodede gerningsmand hørt råbe "allahu akbar" (Gud er størst, red.), oplyser anklagemyndigheden i Paris.

Mindst en person blev dræbt og flere såret i angrebet, mens gerningsmanden blev skudt af politiet. Dødsofferet er en 29-årig mand.

- Endnu engang er Frankrigs ungdom blevet ramt, siger indenrigsminister Gerard Collomb natten til søndag.

En kilde i politiet fortæller til AFP, at en betjent forsøgte at uskadeliggøre angrebsmanden med en strømpistol, men da det ikke lykkedes, trak en anden betjent sit våben og dræbte personen.

- Frankrig betaler blodets pris

Præsident Emmanuel Macron hylder på Twitter politiet for at have "neutraliseret terroristen" og siger, at "Frankrig igen betaler blodets pris, men ikke vil vige en tomme for frihedens fjender", skriver Reuters.

Frankrig har siden 2015 befundet sig i forhøjet beredskab som følge af en række blodige angreb, hvor over 240 mennesker er omkommet.

Identiteten på manden bag lørdagens angreb er endnu ikke offentliggjort. Myndighederne arbejder på at på sat navn på personen samt hans eventuelle hjælpere, oplyser indenrigsminister Collomb.

Nyhedsmediet Amaq, der fungerer som talerør for Islamisk Stat, skriver ifølge nyhedsbureauet AP, at gerningsmanden er en af bevægelsens "soldater".

Islamisk Stat har desuden selv taget skylden for angrebet, oplyser nettjenesten Site ifølge nyhedsbureauet AFP.

Site er en privat efterretningsvirksomhed, der følger islamistiske og andre ekstremistiske grupper på sociale medier.

/ritzau/

Angreb i Frankrig siden 2015

 • Der har siden 2015 været adskillige blodige angreb i Frankrig. Knap 250 er blevet dræbt siden 2015.

 • Lørdagens angreb er det seneste i en række voldsomme hændelser, der har ramt Frankrig siden begyndelsen af 2015:

 • 7. til 9. januar 2015: 20 mennesker mistede livet i et angreb på det satiriske magasin Charlie Hebdo i Paris. Angrebet blev udført af to brødre. Det var angiveligt hævn for, at avisen havde portrætteret profeten Muhammed. En tredje gerningsmand dræbte en politibetjent og tog senere flere gidsler i et jødisk supermarked.

 • 26. juni 2015: En mand med sympatier for Islamisk Stat (IS) kørte sin firmavarevogn ind i en fabrik, der producerer gas og kemikalier nær Lyon, Frankrig. Forinden dræbte han en kollega. Gerningsmanden blev pågrebet. Han begik senere selvmord i fængslet.

 • 21. august 2015: En mand åbnede ild med en automatriffel i et tog mellem Amsterdam og Paris. Han blev overmandet af tre unge amerikanere og efterfølgende anholdt, da toget standsede i Arras i det nordlige Frankrig.

 • 13. til 14. november 2015: Flere koordinerede angreb i Paris ved spillestedet Le Bataclan, Stade de France og i bymidten. 130 personer døde, og det var dermed det blodigste terrorangreb i Frankrigs historie. Islamisk Stat hævdede at stå bag.

 • 7. januar 2016: En mand bevæbnet med kniv og falsk bombevest gik til angreb på en politistation i Paris. En betjent kom til skade. Manden, der blev dræbt af politiet, var angiveligt IS-sympatisør.

 • 13. juni 2016: En politiinspektør og hans kone blev dræbt af en mand i Paris-forstaden Magnanville. IS hævdede at stå bag. Gerningsmanden blev dræbt af politiet.

 • 14. juli 2016: En 31-årig mand pløjede en lastbil gennem en menneskemængde, der var samlet for at se fyrværkeri på Bastille-dagen i Nice. Han dræbte 84 mennesker. IS kaldte gerningsmanden, som blev dræbt af politiet, en af organisationens soldater.

 • 26. juli 2016: To mænd tog fem gidsler i en kirke i den franske by Saint-Etienne-du-Rouvray. Et gidsel mistede livet. Et andet var i livsfare. Politiet skød og dræbte gidseltagerne. IS tog via sit nyhedsbureau Amaq skylden for angrebet.

 • 3. februar 2017: En fransk soldat åbnede ild mod en mand, der angreb ham i området omkring museet Louvre i Paris. Angriberen, der var bevæbnet med en machete, blev ramt af skud og hårdt såret.

 • 18. marts 2017: En mand forsøgte at tage et våben fra en soldat fra en antiterrorpatrulje i lufthavnen Orly i Paris. Sikkerhedsfolk skød og dræbte manden, efter at han havde gemt sig i en forretning. Ingen andre kom til skade.

 • 20. april 2017: En bevæbnet mand steg ud af en bil på Champs-Élysées og åbnede ild mod en gruppe politifolk. En betjent mistede livet. Gerningsmanden blev dræbt af skud. IS hævdede at stå bag angrebet.

 • 9. august 2017: En 36-årig mand påkørte seks franske soldater i Levallois-Perret uden for Paris. To af soldaterne blev alvorligt såret.

 • 1. oktober 2017: To kvinder blev dræbt i Marseille af en knivmand, der angiveligt råbte "allahu akbar" (Gud er størst, red.) under angrebet.

 • 23. marts 2018: Tre personer blev dræbt af en mand under skyderi og gidseltagning i Trèbes i det sydlige Frankrig. Ifølge byens borgmester råbte gerningsmanden "allahu akbar, jeg slår jer alle ihjel", da han trængte ind i supermarkedet.

 • Kilder: Reuters og AFP

 • /ritzau/

Facebook
Twitter