Knogler fra over ti meter lang dinosaur fundet: Den kan være den største af sin art i Europa

På britisk ø har man fundet knogler fra dinosaur-art, der levede for cirka 125 millioner år siden.

Illustration af, hvordan man mener, at dinosauren fra Isle of Wight kan have set ud. Dinosauren bliver kaldt "White Rock spinosaurid" efter geografien på området, hvor knogleresterne blev fundet. (Foto: ANTHONY HUTCHINGS © Ritzau Scanpix)

Fra snude til hale målte den angiveligt over ti meter. Den var kødædende og tumlede rundt langs vandet for at finde føde, og så levede den for cirka 125 millioner år siden.

Det er sådan et bæst, palæontologer mener, der er blevet fundet knogler af på øen Isle of Wight, som ligger lige syd fra den britiske kyst i Den Engelske Kanal.

Knoglerne stammer ifølge eksperter fra arten spinosaurid, der havde et krokodilleformet ansigt og begav sig rundt på to ben.

Ud fra en række knogler – blandt andet dele af bækkenet og ryghvirvlen – vurderer eksperter, at Isle of Wight-dinosauren kan være den største kødædende dinosaur, som hidtil er fundet i Europa.

Det skriver blandt andet det britiske medie The Guardian.

- Ud fra de knogler, vi har set, kan det her dyr være den største kødædende dinosaur, der hidtil er blevet fundet i Europa, siger Neil Gostling, der er palæontolog ved University of Southampton til avisen.

Sådan ser knogleresterne ud. (Foto: BARKER ET AL © Ritzau Scanpix)

Levede angiveligt af fisk

Modsat mange andre dinosaurer er spinosaurid-arten kendt for mest at have befundet sig på områder langs vandet. Her menes det, at fisk har været en del af dens føde, selvom det ikke vides, om de jagede fisk, eller om de åd ådsler, der blev skyllet op på stranden.

Chris Barker, der er ph.d.-studerende, og som har ledet undersøgelsen, kalder også dyret for stort. Men ud fra knoglerne er det umuligt at fortælle, om de har opdaget en ny underart af spinosaurid-arten.

Afmærkninger fra de knogler, der er fundet, tyder ifølge forskerne på, at dinosauren efter sin død selv endte med at blive føde for andre ådselædere.

Den største dinosaur, der hidtil har været fundet i Europa, er ifølge Reuters af theropoder-arten og menes at have målt ti meter.

Isle of Wight er et af de steder i Europa, hvor der er flest rester fra dinosaurer. Her fandt forskere også rester af to andre sidste år, som menes at have været omkring ni meter lange.

Den største kødædende dinosaur menes at have været spinosaurus-arten, der er fundet rester af i Afrika. Den har angiveligt været op til 18 meter lang.

Blandt de planteædende dinosaurer fandtes der mange, som var noget større. Eksempelvis menes arten barosaurus lentus at have været op til 48 meter lang. Den er blandt andet blev fundet i USA.