Kø fra morgenstunden: Sådan udgives Charlie Hebdo i dag

50 gange så mange eksemplarer som normalt distribueres i dag af satiremagasinet Charlie Hebdo.

Allerede fra morgenstunden var der lang kø på banegården i Paris for at købe Charlie Hebdo. (Foto: Ole Ryborg © DR)

Der var kø langt ud af kiosken, og allerede 10 minutter over seks onsdag morgen var Charlie Hebdo udsolgt på Paris-banegården Gare de Lyon.

Det fortæller DR's EU-korrespondent Ole Ryborg fra den franske hovedstad, hvor satiremagasinet onsdag er udkommet for første gang efter terrorangrebet i sidste uge.

Ifølge vidner råbte gerningsmændene under angrebet, at de havde dræbt Charlie Hebdo, men det lader altså ikke til at være tilfældet.

Magasinet udgives i dag i tre millioner eksemplarer. Normalt udgives omkring 60.000.

Hebdos distributør havde i første omgang planlagt at udsende en million eksemplarer, men på grund af stor efterspørgsel i Frankrig og i resten af verden er antallet tredoblet.

6 sprog - 25 lande

- Efterspørgslen er utrolig alle vegne, fra rådhuse, firmaer og udenlandske købere. Vi havde endda en 14-årig italiensk dreng som skrev og spurgte om han kunne reservere eller købe et eksemplar, siger Patrick Andre, direktør for distributøren Messageries lyonnaises de presse (MLP), til AFP.

Magasinet er blevet oversat til seks sprog, hvoraf de tre vil være i en trykt udgave, og tre andre udkommer på nettet, oplyser AFP.

Det vil blive solgt i omkring 25 lande, oplyser den franske distributør på sin hjemmeside.

Det drejer sig blandt andet om Spanien, Norge, Gabon, Den Demokratiske Republik Congo, USA og Canada.

Tidligere forlød det, at magasinet ville være tilgængeligt på 16 sprog.

300.000 til udlandet

Den franske distributør har oplevet en enorm efterspørgsel - også fra udlandet, oplyser man til avisen Libération.

Eksempelvis solgte Charlie Hebdo normalt omkring 4.000 eksemplarer til eksport, denne gang sender man 300.000 styk til udlandet.

Distribution og salg vil foregå uden fortjeneste for den første million eksemplarer, og pengene fra salget vil gå til de efterladte og Hebdos redaktion.

Deles ud til ansatte og tilskuere

Libération skriver ligeledes, at aviskiosker i franske landsbyer, som normalt solgte to eksemplarer, har bestilt flere hundrede.

Derudover har distributøren MLP fået ordrer fra borgmestre og virksomheder, som vil give bladet til ansatte og fra teatre, som vil dele det ud til tilskuere.

Distributør: Ikke en sikkerhedstrussel

I Storbritannien sender man også bladet på gaden. En talsmand for niche-distributionsselskabet Comag, siger til The Telegraph, at man ikke har taget særlige sikkerhedshensyn af frygt for reaktioner på det kontroversielle magasins indhold.

- Jeg tror ikke nødvendigvis, der er en sikkerhedstrussel, siger talsmanden og tilføjer, at selskabet ikke plejer at distribuere Charlie Hebdo.

- Jeg tror, de vil sælge godt som samlerobjekt og for at vise solidaritet, siger talsmanden om dagens udgivelse.

Udgives i Danmark

Sløret blev løftet for dette nummers forside mandag aften. Den forestiller profeten Muhammed ifølge avisen Libération, der pt. huser Charlie Hebdo-redaktionen efter angrebet. Et angreb, der kostede 12 mennesker livet.

Hebdos advokat, Richard Malka, har også sagt, at den nyeste udgave "selvfølgelig" vil indeholde tegninger af Muhammed såvel som andre politiske og religiøse ledere.

Satiremagasinet vil også udkomme i Danmark. Det oplyser Christian Lanng Nielsen, der er administrerende direktør hos Bladkompagniet.

- Vi har bestilt 300 eksemplarer hjem, som vi håber, at kunne sende ud i kioskerne torsdag aften eller fredag formiddag, siger han til DR.

Facebook
Twitter