Kødskandale i Brasilien presser præsident

Fordærvet kød kan være eksporteret fra Brasilien til Europa. Politiet mistænker korruption i stor stil.

Præsident Michel Temer forsøger med sine møder med ambassadører fra Europa, USA og Kina at få lagt låg på skandalen.

Brasiliens præsident indkaldte søndag ministre og udenlandske ambassadører til krisemøde for at forklare, hvordan det kan gå til, at nogle af landets store kødproducenter har solgt fordærvet kød til resten af verden.

Politiet mistænker kødproducenter for i årevis at have bestukket inspektører fra landets fødevarekontrol.

De skal have erklæret fordærvet kød for egnet til at sælge og spise. Sagen er en kæmpeskandale i Brasilien og kan komme til at koste landet dyrt.

Præsident Michel Temer forsøger med sine møder med ambassadører fra Europa, USA og Kina at få lagt låg på skandalen.

- Der er ingen sundhedsmæssig risiko, lyder det fra en talsmand for landets sundhedsministerium.

Kan have bestukket fødevarekontrollen

Det har mange brasilianere svært ved at tro på.

Politiet og anklagemyndigheden har de seneste par år igen og igen anklaget ministre og embedsmænd for i stor stil at modtage bestikkelse fra folk og selskaber med lyssky interesser.

Der er fundet beviser på, at slagterier har bestukket inspektører fra fødevarekontrollen.

Der er blevet snydt med certifikater på kødeksport til Europa. Der er fundet salmonella i kød, der skulle eksporteres, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Politiet har under omfattende razziaer fredag anholdt 30 personer, som mistænkes for at have været en del af det kriminelle netværk.

En snes slagterier er blevet ransaget, og der er udsendt arrestordrer på yderligere 27 personer.

En stor kyllingefarm, der drives af det multinationale selskab BRF, og to slagterier fra det brasilianske selskab Peccin er blevet lukket med tvang.

Fødevarestyrelsen undersøger sagen

Yderligere 21 kødproducerende fabrikker er under mistanke.

Fødevarestyrelsen i Danmark er nu gået i gang med at undersøge, hvorvidt der er kommet fordærvet brasiliansk kød til landet.

- De er ved at tjekke op på, om der er indmeldinger fra andre EU-lande, om at der skulle være varer på markedet, der er problematiske. Desuden er de ved at finde ud af, om der er kommet nogle af disse varer til Danmark, siger specialkonsulent i Fødevarestyrelsen Erik Jepsen

Brasilien er verdens største eksportør af oksekød og kyllinger. Cirka 150 lande importerer kød fra Brasilien, heriblandt Danmark. Det giver Brasilien en årlig indtægt på cirka 83 milliarder kroner.

/ritzau/AFP