Køer og aflyste eksaminer: Frankrig lammet af togstrejke for 12. dag i træk

Dagen har budt på lange bilkøer, aflyste tog og en pensionschef, der har trukket sig.

Franskmænd må væbne sig med tålmodighed i disse dage, hvor de fleste tog er aflyst. (Foto: © BENOIT TESSIER, Scanpix)

Det har været ekstra hårdt for millioner af franskmænd at komme godt i gang med en ny uge her til morgen.

For 12. dag i træk er landet nemlig ramt af en omfattende transportstrejke i protest mod regeringens forsøg på at reformere Frankrigs pensionssystem.

På tværs af Frankrig har kun hver tredje højhastighedstog og hver fjerde regionaltog været på skinnerne, skriver The Guardian. Derudover har flere metrolinjer i Paris enten været lukket eller kørt på lavt blus.

  • Pendlere måtte i dag bruge lang tid på at nærme sig et tog på Paris' store Gare du Nord-togstation. (Foto: © IAN LANGSDON, Scanpix)
  • Uden for Gare de Lyon var lokoførere mødt op for at demonstrere. (Foto: © Yoan Valat, Scanpix)
  • Den store trængsel er ikke for sarte sjæle. Her på metrostationen Chatelet i Paris er pendlerne stuvet sammen som sild i en tønde. (Foto: © Martin Bureau, Scanpix)
1 / 3

Det har givet mere end dobbelt så meget trængsel på motorvejene nær Paris som normalt.

I myldretiden har bilkøerne fra forstæderne og ind mod hovedstaden samlet set været op mod 630 kilometer lange, beretter Ritzau.

I morgen er der udsigt til nye strejker og demonstrationer, hvilket har fået Paris' berømte Sorbonne Universitet til at aflyse eller udskyde årets afsluttende eksaminer, fordi de studerende ikke kan nå frem.

Pensionschef trækker sig

Frankrig har 42 forskellige pensionssystemer og er et land, hvor der er stor forskel på, hvor meget forskellige grupper får ud af pensionssystemet.

Nogle kan eksempelvis gå på pension som 50-årige, mens kvindernes pension i gennemsnit 40 procent lavere end mændenes.

Den franske regering, med præsident Emmanuel Macron i spidsen, har fremlagt en pensionsreform, der blandt andet indebærer et pointsystem, der ifølge regeringen skal være ens for alle.

Mens blandt andre kvinder og landmænd kan drage fordel af et nyt system, er mange franskmænd imod. Herunder fagforeningerne, der i stor stil har opfordret til demonstrationer og strejker.

De kan i dag glæde sig over, at chefen for pensionsreformen, Jean-Paul Delevoye, har trukket sig.

Fagforeninger har langet ud efter ham, efter det i weekenden kom frem, at han ikke har opgivet 13 af sine stillinger i den private sektor, som der ellers er krav om af hensyn til gennemsigtighed, skriver The Guardian.

En af stillingerne som chef for en tænketank byder på en månedsløn på omkring 40.000 kroner ved siden af ministerlønnen. Delevoye melder, at han vil tilbagebetale de omkring 900.000 kroner, som han har modtaget de seneste to år.