Kønsopdeling, obligatoriske mundbind og personnumre: Sådan bekæmper de corona i andre lande

'Slutter dit personnummer på 0, 4 eller 7? Så må du gerne gå udenfor i dag'.

I Østrig er det blevet obligatorisk at have mundbind på, når man befinder sig i et supermarked. (Foto: Leonhard Foeger © Scanpix)

Overalt i verden kæmper landes myndigheder lige nu med, hvordan de bedst muligt skal få inddæmmet Covid-19.

Coronavirusset, der de seneste måneder har spredt sig som en steppebrand over store dele af kloden, er ukendt, og derfor famler mange regeringsledere i disse dage også i mere eller mindre blinde, når de forsøger sig med forskellige

tiltag
. Det er ukendt land.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen har

varslet
en mulig delvis genåbning af Danmark efter
påske
. Derfor gør hun klogt i at følge med i, hvad andre lande gør, og hvad der virker og - ikke mindst - ikke virker for dem.

- Om to uger vil vi vide meget mere om, hvordan forløbet har været, dels i Danmark, men også i andre dele af verden, siger Rigshospitalets professor i infektionssygdomme Jens Lundgren.

Han kigger blandt andet med spænding mod Sverige for at se, hvordan deres strategi, som er en del anderledes end den danske, kommer til at virke.

Nogle lande gør meget, andre lidt, mens visse

tiltag
er i den mere kuriøse ende. Tag med en tur rundt om kloden og læs, hvad andre lande gør i forsøget på at holde smittespredningen nede:

Panama

Kun kvinder stod onsdag i kø til et supermarked i Panama City. (Foto: BIENVENIDO VELASCO © Scanpix)

I Panama har regeringern belsuttet at opdele landets borgere i køn, når de skal forlade deres hjem. Fra nu af må kvinder og mænd kun forlade deres hjem i to timer ad gangen på forskellige dage.

Mænd må gå i supermarkeder og på apoteker på tirsdage, torsdage og lørdage, mens kvinder må gå ud på mandage, onsdage og fredage.

Om søndagen må ingen forlade deres hjem. Hverken mænd eller kvinder.

De nye regler vil vare mindst 15 dage frem.

- Denne absolutte karantæne er til for at redde jeres liv. Intet mindre, sagde landets sikkerhedsminister, Juan Pino, på et

pressemøde
.

Østrig

Østrigske supermarkeder deler mundbind ud til befolkningen, inden de går ind og handler. (Foto: Leonhard Foeger © Scanpix)

I Østrig er det blevet obligatorisk at bære mundbind, når man køber ind. Det på trods af, at

WHO
har kaldt det unødvendigt for raske mennesker at bære dem.

Mundbindene bliver udleveret ved indgangen til supermarkederne, og fabrikker er blevet sat igang med at producere dem i millionvis.

- Jeg er klar over, at mundbindene er meget fremmede i vores kultur. Det vil kræve en stor tilvænning, sagde den østrigske

kansler
, Sebastian Kurz, på et
pressemøde
mandag og tilføjede, at målet er, at østrigerne også kommer til at bruge mundbindet andre steder end blot i supermarkederne.

I Asien er mundbind et hyppigt syn på gader og stræder, men i Europa har kun tre andre lande foruden Østrig indført regler om

obligatoriske
mund, nemlig Slovakiet, Tjekkiet og Bosnien-Hercegovina.

Serbien

En serbisk kvinde går tur med sine hunde i 'hundelufter-timen'. (Foto: MARKO DJURICA © Scanpix)

I Serbien indførte regeringen på et tidspunkt en hundelufter-time. En time fra klokken 20 til 21 dedikeret til, at hundeejere kunne tage deres hund med ud på en gåtur.

Men nu er hundelufter-timen blevet forbudt, fordi mange ikke overholdt det. Og det er til stor frustration for mange hundeejere, der nu ikke ved, hvordan de skal lufte deres hunde, og som er bekymrede for deres kæledyrs mentale helbred.

Serbien har generelt taget hårde

tiltag
i brug for at
nedbringe
coronavirus i landet. Heriblandt et totalt
udgangsforbud
for serbere over 65 år.

Sverige

Hverdagsliv på Hamngatan i Stockholm en fredag under coronatider. (Foto: 10060 Henrik Montgomery/TT © Scanpix)

Sveriges tilgang til bekæmpelsen af coronavirus er nok en af de mest debatterede herhjemme i Danmark. Den er nemlig langt mere afslappet end den danske.

Forsamlinger på over 50 mennesker er blevet forbudt, mens skoler for børn og unge under 16 år stadig holder åbent. Det samme gør barer og restauranter.

De svenske myndigheder vil gerne have, at svenskerne ændrer deres

adfærd
frivilligt. Det skal være alle medborgeres ansvar. Det betonede Sveriges statsminister Stefan Lövfen i en tale til befolkningen den 22. marts.

- Vi skal tage ansvar for vores omgivelser og medborgere. Hver person har et tungt ansvar - hver og en, lød det.

Colombia

I Colombia afhænger din udgangstilladelse af dit personnummer. (Foto: RAUL ARBOLEDA © Scanpix)

I visse colombianske byer afhænger colombianernes færden udenfor deres hjem af det sidste ciffer i deres personnummer.

I byen Barrancabermeja må borgere med et personnummer, der ender på 0, 4 eller 7, for eksempel gerne gå udenfor om mandagen, mens dem med et nummer, der ender på 1, 5 eller 8 må gå ud om tirsdagen.

I Bolivia har regeringen indført samme tilgang til udgang for at mindske smittespredningen.

Hviderusland

Hvideruslands præsident Alexander Lukashenko deltog den 28. marts i en amatør-hockeykamp. Han afviser nogen form for smittefare for tilskuerne. (Foto: BelTA © Scanpix)

Mens mange lande har taget det at holde afstand til sig, er det endnu ikke nået til Hviderusland. Tværtimod.

Efter en hockey-kamp den 28. marts udtalte den hviderussiske præsident, Alexander Lukasjenko, at de tætpakkede publikummer ikke var i smittefare, fordi kulden i hallen ville holde virusset væk.

- Der er ingen virus her. Ser du noget virus? Jeg ser det heller ikke, sagde præsidenten til tv-stationen All-National TV.

- Det her er et køleskab. Det er det bedste for helbredet. Det her køleskab er den bedste anti-virale kur!

Hviderusland har endnu ikke indført forsamlingsforbud af nogen art. Præsident Alexander Lukasjenko har derimod

opfordret
befolkningen til at drikke vodka og gå i sauna for at bekæmpe coronavirusset.