Kokain for milliarder: 70 mafiafolk dømt i årtiers største retssag

De første domme er afsagt i retssagen mod Italiens mest magtfulde mafia, 'Ndrangheta. Men sagen er langt fra slut.

Retssagen mod 'Ndrangheta mafiaen foregår i et specialbygget retslokale med plads til næsten 1.000 mennesker. (Foto: GIANLUCA CHININEA © Ritzau Scanpix)

En italiensk domstol har lørdag idømt straffe til 70 medlemmer af den magtfulde mafiaorganisation, ’Ndrangheta, i den største mafiaretssag i årtier. De dømte stod tiltalt for blandt andet mord og afpresning.

Ikke siden den sicilianske mafia, Cosa Nostra, blev retsforfulgt i 1986, har så omfattende en sag mod en italiensk mafia fundet sted.

- ’Ndrangheta er langt større, langt farligere og langt mere magtfuld, end Cosa Nostra nogensinde var. Cosa Nostra var en lidt gammeldags og hierarkisk organisation, der ikke var så omstillingsparat, fortæller DR’s Europa-korrespondent Anna Gaarslev.

Sådan så retslokalet ud, da sagen begyndte 13. januar i år. De første domfældelser kom i weekenden. (Foto: GIANLUCA CHININEA © Ritzau Scanpix)

Retssagen begyndte i januar efter flere års efterforskning, og i løbet af et par år skal i alt 355 personer for retten. Alle på anklagebænken menes at være tilknyttet 'Ndrangheta, der er Italiens største, rigeste og mest magtfulde mafiaorganisation.

Mere præcist tilhører de anklagede Mancuso-familien, der er en af de mest magtfulde og indflydelsesrige familier i ’Ndrangheta.

Fast track i retssalen

Lørdagens domsafsigelser er kommet efter korte retsforløb, da de 91 tiltalte, der nu er afsagt dom over, selv har valgt en hurtig proces. Det sparer anklagemyndigheden for en helt masse bureaukrati, mens de tiltalte til gengæld kan se frem til en klækkelig strafrabat på cirka en tredjedel.

- Man fast tracker så at sige bureaukratiet, som normalt ellers forsinker italienske retssager i afsindig grad. Man kører i nødsporet, hvor man ikke behøver at overholde de almindelige regler, der gælder for tidsfrister og alt muligt andet, siger Anna Gaarslev.

De 70 dømte modtog lørdag mellem 10 måneders fængsel og maksimumstraffen på 20 år, som anklagemyndigheden havde ønsket, mens 21 tiltalte blev frikendt.

Monopol på kokain

Mafiaorganisationen ’Ndrangheta er hemmelighedsfuld. Den opererer ud fra regionen Calabrien, der udgør ’støvlespidsen’ af Italien. Men i de seneste årtier har organisationen spredt sig til 37 lande. Heraf 17 lande i Europa. Det er den største, rigeste og mest magtfulde mafiaorganisation i Italien.

’Ndrangheta tjener sine penge gennem forskellige kriminelle aktiviteter som afpresning og menneskesmugling. Men det er kokainhandel, der er den primære indtægtskilde.

Man vurderer, at 'Ndrangheta står bag indsmuglingen af cirka 80 procent af al den kokain, der sniffes i Europa, og organisationen tjener styrtende på narkotikahandlen.

- Cosa Nostra var en lidt gammeldags og hierarkisk organisation, der ikke var så omstillingsparat. Ndrangheta gik tidligt ind og så en kæmpe forretning i kokainimport til Europa. De har nærmest monopol på kokain. De er rigt repræsenteret på den anden side af Atlanten, men også i andre europæiske lande. Især i Tyskland, siger Anna Gaarslev.

Omstillingsparat organisation

Ifølge det italienske analyseinstitut, Demoskopika Research Institute, tjente 'Ndrangheta i 2014 næsten 400 milliarder kroner på deres globale, kriminelle aktiviteter. Det er mere end dobbelt så meget, som burgerkæden McDonald's tjente på verdensplan samme år.

Angiveligt har ’Ndrangheta adgang til 60.000 kriminelle fordelt på 400 afdelinger verden over, og organisationen er til stede på alle niveauer af samfundet.

- De har venner i politiet, i retsvæsenet, i advokatstanden, i erhvervslivet og hos politikerne. De har været enormt hurtige til at omstille sig til en moderne virkelighed. De er 'gode' til at se, hvad der sker på markederne, siger Anna Gaarslev.

- Italienerne og alle andre ved, at de penge, som kommer fra EU's genopretningsfond nu, skal gå til digital opgradering og den grønne omstilling, og der er ’Ndrangheta gode til at gå ind. Så man frygter, om vores skattekroner skal til at kanaliseres ind i kriminelle foretagender.

Mafiaorganisationen har investeret stort i grønne energikilder som solenergi og vindenergi for på den både at hvidvaske penge.

Genfødsel for Calabrien

Nu venter så resten af den omfattende retssag. Det har taget omkring 3000 politifolk fire år at forberede retssagen, der vil løbe et par år endnu.

I alt er der samlet 913 vidner, hvoraf 58 har tætte forbindelser til ’Ndrangheta. Kronvidnet hedder Emanuele Mancuso og er nevø til den formodede leder af familien, Luigi Mancuso. Også kaldet ’Onklen.’

- Hvis du spørger hovedanklageren Nicola Gratteri, så siger han, at han håber, det bliver en genfødsel for borgerne i Calabrien, når det engang er overstået. At de kan trække vejret frit og ikke skal indordne sig i et uigennemskueligt, kriminelt korrumperet samfund, siger Anna Gaarslev.

- Det er optimistisk, men tanken er smuk.

I videoen herunder kan du blive meget klogere på, hvem mafiaorganisationen 'Ndrangheta er.