Islændingene er trætte af deres krone. Men de er heller ikke alt for begejstrede over udsigten til EU-medlemskab og euro. Og nu åbner det lille lands statsminister Johanna Sigurðardóttir for en helt tredje mulighed: At gå med i den canadiske dollar.
- Valget står mellem at overgive suverænitet i den monetære politik ved ensidigt at vedtage valutaen i et andet land, eller bliver medlem af EU, sagde hun i weekenden i en tale på det socialdemokratiske partikonvent i Reykjavik. Det skriver avisen EUobserver.
Medlemskab ikke en selvfølge
Ifølge Huffington Post er den udtalelse det indtil videre tydeligste signal om, at den islandske regering ser på andre muligheder for Islands fremtid end et EU-medlemskab.
Det er oppositionspartiet, der oprindeligt har lanceret idéen om at indføre den canadiske dollar, som ifølge partier er mere attraktiv end euroen.
Vil droppe kronen
I en række meningsmålinger siger syv ud af 10 islændinge, at de ønsker at droppe den islandske krone. Men befolkningen er delt, når det handler om hvad alternativet skal være. Euro eller canadisk dollar?
Canadas ambassadør i Island, Alan Bones, sagde for nyligt til en canadisk tv-station, at regeringen i Canadas hovedstad Ottawa er "åben for at diskutere spørgsmålet."
Tilliden til EU vakler
Island forventes at afholde en folkeafstemning om EU-medlemskab i begyndelsen af næste år, men euro-krisen har altså rystet tilliden til EU som en sikker havn rent økonomisk.
Og andre meningsmålinger viser, at kun 26 procent af befolkningen ønsker at blive medlem af EU.
I går præciserede en talsmand for Islands udenrigsministerium dog, at statsminister Sigurðardóttir fortsat ser EU-medlemskab som den bedste løsning for Island.
Tilbage på rette spor
De islandske bankkrak i 2008 smadrede Islands økonomi, og tvang islændingene til at låne 7,5 milliarder euro af Den Internationale Valutafond (IMF) og andre långivere. Samtidig blæste krisen fuldstændig folks opsparinger og pensioner væk.
Siden krisen er Islands økonomi kommet tilbage på rette spor. Ledigheden er nede på syv procent, og IMF regner med en 2012-vækst på 2,5 procent. Men om væksten fremover bliver i kroner, euro eller dollar er altså et åbent spørgsmål.