Kolera og hungersnød: Yemen har verdens største og oversete humanitære krise

Saudi Arabien blokerer for stort set al nødhjælp til det i forvejen hårdt ramte land.

Hvert andet barn i Yemen har hæmmet vækst på grund af mangel på mad. (Foto: © ABDO HYDER, AFP or licensors)

Situationen i Yemen virker nærmest håbløs, efter Saudi-Arabien har blokeret for stort set al nødhjælp til det i forvejen hårdt ramte land.

Blokaden kommer som en reaktion på et missilangreb fra Yemen mod Saudi-Arabiens hovedstad, Riyadh, lørdag. Saudierne beskylder Iran for at have leveret missilet til Houthi-oprørere, som iranerne støtter, i Yemen.

- Alt nødhjælpsarbejde er lige nu sat på standby. FN er ude af stand til at få forsyningen ind og ud af landet, fortæller Siris Hartkorn, som er ledende partner i sikkerhedsfirmaet Safer Yemen, og som bor i hovedstaden Sanaa.

- Yemen er lige nu verdens største humanitære krise - ikke bare i nuværende tid, men faktisk ifølge FN den største humanitære krise siden 2. Verdenskrig, siger Siris Hartkorn:

- Vi taler om verdens største udbrud af kolera, vi taler om halvdelen af befolkningen, som står overfor hungersnød, og det vil sige, at nødhjælp er fuldstændig afgørende. Og når den ikke kan komme ind, så vil folk dø af sult - og det er rigtig mange mennesker, som kommer til at dø af sult.

Vi hører ikke om krisen

Til trods for katastrofens omfang er det ikke meget, vi hører om Yemen. Det er der tre grunde til, mener Siris Hartkorn:

- Det skyldes, at der ikke er nogen flygtningestrømme - Saudi-Arabien har nu i to et halvt år lukket ned for landet, og dem, der har forsøgt at flygte over hav er blevet skudt ned.

- Samtidig er der ingen nyhedsstrømme, fordi Saudi-Arabien har lukket ned for, at internationale journalister kan komme ind i landet siden foråret. Og sidst, men ikke mindst, skal man huske, at Vesten tjener altså rigtig store summer på den her krig - både i USA og Storbritannien er våbensalg til Saudi-Arabien af afgørende karakter.

Yemenitter venter forgæves på at få fyldt deres gasbeholdere i hovedstaden Sana'a. (Foto: © Yahya Arhab, Scanpix)

Sauderne og iranerne kæmper om magten

Saudi-Arabien har beskyldt Iran for at forsyne oprørere i Yemen med våben, efter missilaffyringen mod Riyadh i weekenden.

- Det er en krigshandling imod Kongeriget Saudi-Arabien, sagde den saudiske kronprins og landets forsvarsminister, Mohammed bin Salman ifølge statsmedier.

Iran afviser at have noget med missilet at gøre og har beskyldt Saudi-Arabien for regional mobning.

Ifølge eksperter udkæmper Saudi-Arabien og Iran lige nu en kamp om magten i Mellemøsten:

- Det handler om herredømmet i Den Persiske Golf – om hvem, der har det store ord at skulle have sagt i regionen. Saudi-Arabien oplever de seneste år at have mistet indflydelse, mens Iran har vundet indflydelse. Med Saudi-Arabiens nye partnerskab med en aggressiv og eventyrlysten amerikansk præsident Trump har landet fået lyst til at genvinde den indflydelse, det havde tidligere, siger Søren Schmidt, der er lektor ved Institut for Kultur og Globale Studier på Aalborg Universitet.

Begge lande ser sig selv som regionale stormagter, påpeger forsker ved Dansk Institut for Internationale Studier Maria-Louise Clausen:

- Både Iran og Saudi-Arabien har tradition for at se sig selv som naturlig leder i regionen, siger hun.

Landene retfærdiggør deres krav på magt med religion.

- Begge lande ser sig som den naturlige leder for de to mest fremtrædende muslimske grupperinger i Mellemøsten, shia og sunni. Saudi-Arabien kontrollerer islams to helligste steder, Mekka og Medina. Iran repræsenterer shia-siden i konflikten, forklarer Maria-Louise Clausen.

Yemen er kampplads

I stedet for at udkæmpe en strid på deres egne territorier bruger de to lande Yemen som en form for kampplads i konflikten.

- Kampen om herredømmet foregår ikke ved at starte kampvognene op og køre ud på slagmarken. Det foregår typisk gennem en tredjepart, påpeger Søren Schmidt.

Det kan lade sig gøre i Yemen, fordi landet i forvejen er splittet. Iran støtter Houthi-bevægelsen, en religiøs-politisk gruppering i det nordlige Yemen. Saudi-Arabien støtter Yemens regering for at hæmme Irans indflydelse.

- Det er primært Saudi-Arabien, der har interesse i Yemen, mens Iran ser Yemen som en mulighed for at drille Saudi-Arabien, påpeger Maria-Louise Clausen.

Frygt for kaos i nabolandet

Det olierige Saudi-Arabien har interesse i Yemen, fordi landet er hærget af borgerkrig.

- Saudi-Arabien og Yemen deler en lang grænse. Saudi-Arabien forsøger som rig oliestat at skærme sig for det kaos, der i forvejen er i Yemen. Blandt andet ved at blande sig intenst i intern yemenitisk politik, for eksempel har saudierne brugt oliepenge til at støtte bestemte politiske aktører i Yemen, siger Maria-Louise Clausen.

Krisen i Yemen begyndte, da Houthi-bevægelsen indledte et oprør mod regeringen i Sana'a. (Foto: © Yahya Arhab, Scanpix)

Saudi-Arabien bomber blandt andet de iransk-støttede Houthi-oprørere. Det har forværret situationen i Yemen, påpeger Søren Schmidt.

- Saudi-Arabien har været i krig i Yemen i tre år nu, uden at det har forbedret noget som helst. Tværtimod har det forårsaget, at Yemen er ved at blive en fejlslagen stat, siger han.

Kolera og bombede broer

Yemen var i årevis været det fattigste land i Mellemøsten. Efter Saudi-Arabien har indført en total blokade, truer en decideret humanitær katastrofe, advarer FN.

- Ét ud af to børn har hæmmet vækst på grund af mangel på mad. Der er over 900.000 tilfælde af kolera. Det kan man dø af, men det kan nemt helbredes, hvis man har adgang til medicin og rent vand, men det har yemeniterne ikke, siger Maria Louise Clausen.

Også infrastrukturen i Yemen er ødelagt på grund af både borgerkrig og saudi-arabiske bomber, forklarer hun:

- I forvejen er Yemen et land uden veludviklet infrastruktur, men efter at være blevet bombet i over to og et halvt år fungerer under halvdelen af hospitalerne, og mange broer, veje, skoler er bombet.