Koleraen er tilbage i Yemen: Red Barnet advarer om 1.000 smittede børn hver dag

Ifølge organisationen medfører den kommende regnsæson risiko for en egentlig koleraepidemi.

Et barn modtager kolerabehandling på et hospital i hovedstaden Sanaa i Yemen. (Foto: Mohammed Huwais © Scanpix)

Efter fire års krig bliver situationen kun værre for børnene i Yemen, som i forvejen er et af de steder, hvor det er allersværest at være barn.

De seneste uger er der sket en kraftig stigning i antallet af koleratilfælde i landet. 40.000 tilfælde er registreret alene de seneste to uger.

Mere end hver tredje af de syge er under 15 år gammel, oplyser organisationen Red Barnet. Det er omkring 1.000 smittede børn hver dag.

Ifølge katastrofechef i Red Barnet Kristine Mærkedahl Jensen forværres koleraudbruddet af, at det krigshærgede land er helt i knæ.

Kloakering er stort set ikkeeksisterende, og adgangen til rent vand at drikke og vaske hænder i er begrænset.

- Grunden til, at det ser særligt grelt ud, er, at der nu har været krig i Yemen i fire år. Den krig har forårsaget store ødelæggelser i landet, deriblandt på de vandværker, som skal sikre rent drikkevand, som er altafgørende for, at smitten ikke breder sig, siger hun.

Frygter ny koleraepidemi i Yemen

Den store stigning i antallet af kolera-tilfælde - i alt 124.493 i år, hvoraf halvdelen er registreret den seneste måned - sker to år, efter at landet oplevede en regulær epidemi.

Alene i 2017 blev mere end en million smittet, hvoraf en tredjedel var børn. Siden 2016 er samlet omkring 3.000 mennesker døde af sygdommen.

Myndighederne i Sanaa har inddraget befolkningen i at få fjernet skralden som flyder i gaderne for at komme udbruddet til livs. (Foto: Yahya Arhab © Scanpix)

Men fra begyndelsen af 2018 er antallet af kolera-tilfælde gået ned.

Med den nylige stigning, frygter Red Barnet nu det værste. Regnsæsonen er startet tidligt, og når vand skyller ud i gaderne, skaber det gode forhold for smittespredning.

- Vi frygter, at det er en epidemi, som er på vej tilbage. Indtil videre er det antagne tilfælde, og de skal selvfølgelig verificeres. Men det er meget bekymrende, at vi ser så store tal så tidligt i regnsæsonen, siger katastrofechefen.

Underernærede børn har høj risiko for at dø

De langvarige krigshandlinger medfører samtidig, at sundhedssystemet i landet er i ruiner og kan have svært ved at følge med.

Det er særligt kritisk for børnene, som har meget lidt at stå imod med, fordi mange i forvejen er underernærede og svækkede.

Det medfører, at de har tre gange så høj risiko for at dø af sygdommen. Den medfølgende diarré bidrager omvendt til underernæringen.

En dreng henter drikkevand til familien fra en fællesvandhane. (Foto: Mohamed Al-Sayaghi © Scanpix)

- Vi frygter, at det kan gå værre end tidligere år. Infrastrukturen er helt i knæ, og så sent som i går så vi et angreb på et af vores hospitaler i Yemen, siger Kristine Mærkedahl Jensen.

- Der er intet, der er fredet, og der er intet, der tyder på, at man sætter ind for at beskytte de befolkningsgrupper, som i forvejen er særdeles sårbare, siger hun.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk