Kom med på Sovjetbar i Armenien: Her dyrker man den fælles historie med russerne

Mens armeniernes tillid til Rusland styrtdykker, er der stadig tidslommer i Armenien, hvor man dyrker det gamle bånd til storesøster mod nord.

(Foto: © Torben Kjærsgaard Madsen, DR)

Hos Soviet Club i Armeniens hovedstad Jerevan fejrer man den fælles fortid, som både armeniere og russere har været en del af: Sovjetunionen.

Særligt legetøj og møblement og alt det, indehaveren Hayk Bianyan forbinder med sin sovjetiske barndom.

Hayk Bianyan ejer Soviet Club. Han har selv samlet alt, der er udstillet på restauranten, lige fra de let forvrængede grammofonplader, man selv kan sætte på - til de oprindelige sovjet-gasmasker, som alle kan få lov at prøve. (Foto: © Torben Kjærsgaard Madsen, DR)

Politik og konflikt taler Hayk Bianyan nødigt om. Krigen er trist, og han forstår den ikke.

Mens gamle sovjetstater i hele regionen vender Rusland ryggen, holder nogle i Armenien fat i russer-romantikken. Men selv her, i et af de lande, der er allermest forbundet til Rusland, begynder der at snige sig en skepsis ind.

Rusland har i mange år været armeniernes garant for sikkerhed. Men nu har to krige fået mange til at miste tilliden til Rusland.

Den ene krig er Ruslands invasion af Ukraine i 2022, som vækker bekymring.

Den anden krig er fra 2020, hvor Armenien endte i krig med Aserbajdsjan om området, der hedder Nagorno-Karabakh.

Der forventede Armenien, at der ville komme hjælp fra storesøster mod nord. Det fortæller Claus Mathiesen, der er lektor ved Forsvarsakademiet.

- Man havde en forventning om, at Rusland ville træde til og sørge for, at det ikke gik så galt for Armenien, men det gjorde Rusland ikke.

Krigen endte med et drøjt nederlag til armenierne.

Der bliver skålet og skrålet på russisk. Men når det kommer til politik, vil de fleste gæster helst være fri for at diskutere. Her er det helt okay bare at nyde et lille glimt af sin barndom - eller vise den frem til sine børn. Det her selskab fejrede fødselsdag. (Foto: © Torben Kjærsgaard Madsen, DR)

En af dem, der har skiftet holdning til Rusland netop af den grund er Sara, der er i begyndelsen af 50’erne og arbejder indenfor kulturområdet i hovedstaden Jerevan.

Hun ønsker kun at optræde ved fornavn, da hun er nervøs for, at det kan have konsekvenser at lægge afstand til det russiske.

- Jeg mente tidligere, at Rusland var vores garanti for sikkerhed, og at det var fint, at russerne har en militærbase her, siger hun.

  • Armenien er begyndt at blive mere kritisk indstillet over for Rusland. Men det kan man ikke mærke her i Soviet Club, hvor børn og voksne hygger sig i autentisk sovjetstil. (Foto: © Torben Kjærsgaard Madsen, DR)
  • Klassisk har den tidligere sovjetstat Armenien været nær allieret og perlevenner med russerne, men en ny statistik viser, at forholdet for første gang er blevet markant ringere. Men her i Soviet Club er der masser af mennesker, der romantiserer Armeniens gamle nære forhold til russerne. (Foto: © Torben Kjærsgaard Madsen, DR)
  • Her på Soviet Club kan folk se og røre ved tusindvis af originale sovjet-artefakter. (Foto: © Torben Kjærsgaard Madsen, DR)
  • Lenin, den første leder af Sovjet-Rusland pryder væggene flere steder. (Foto: © Torben Kjærsgaard Madsen, DR)
  • Soviet Club er en blanding af en restaurant og et museum. Ejeren Hayk Bianyan har selv samlet alle genstandene. Også disse gamle sovjetbiler. (Foto: © Torben Kjærsgaard Madsen, DR)
  • Konceptet er, at man skal kunne røre ved alt, der er udstillet, så man virkelig kan få en fornemmelse af, hvordan det var engang, fortæller ejer Hayk Bianyan. (Foto: © Torben Kjærsgaard Madsen, DR)
  • Soviet Club er også tænkt som en måde, ældre armeniere kan vise deres børn, hvordan det egentlig var at leve i Sovjetunionen. (Foto: © Torben Kjærsgaard Madsen, DR)
1 / 7

Krigen i 2020 og senere Ruslands invasion af Ukraine ændrede Saras holdning.

- Nu ville jeg ønske, vi kunne melde os ud af den fælles forsvarsorganisation med Rusland og heller ikke være økonomisk afhængig af Rusland.

Hendes holdning er typisk for den markante ændring, der er sket de seneste år. Inden krigene svarede seks procent, at Armeniens forhold til Rusland var "dårligt". Nu er det halvdelen, der mener det.