Komiker risikerer fængsel for smædedigt om præsident

Den tyrkiske stat har indgivet anmeldelse til de tyske myndigheder, efter at en komiker har gjort tykt grin med den tyrkiske præsident.

Kontoret for den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan (t.v.), har bedt Tyskland indlede en kriminel efterforskning for fornærmelse af et udenlandsk statsoverhoved mod komiker og tv-vært Jan Böhmermann (t.h). (Foto: ROBERT GHEMENT © Scanpix)

I Tyskland risikerer en kendt komiker at ryge i fængsel i op til tre år.

Jan Böhmermanns forseelse er, at han på tv læste et smædedigt op - rettet mod Tyrkiets præsident, Recep Tayip Erdogan.

I smædedigtet, som blev lagt på nettet tidligere på måneden, gør komikeren grin med blandt andet præsidentens seksuelle vaner, hans penisstørrelse, men også med mere saglige emner som Tyrkiets aftale med EU og landets behandling af kurdere og kristne.

Erdogan har anmeldt komikeren for fornærmelse af et udenlandsk statsoverhoved. Det bekræfter de tyrkiske myndigheder over for blandt andet Hurriyet Daily News.

Og en fornærmelse af den grad er faktisk en forbrydelse i Tyskland.

Ikke længere satire

Jan Böhmermann er en af Tysklands mest anerkendte satirikere, fortæller DR Nyheders korrespondent i Tyskland, Michael Reiter, men komikeren kan være gået over streget med smædedigtet om den tyrkiske præsident.

- Han gik jo på landsdækkende tv og sagde en masse grimme ting om Erdogan – blandt andet at han slår kvinder, at han ser børneporno, og at han har seksuelt samkvem med geder.

- Og der mente mange, at han var gået for langt, og at det ikke længere var satire. Og muligvis har han gjort sig strafbar. For i Tyskland er fornærmelse af udenlandske statsoverhoveder ikke dækket af ytringsfriheden.

Eftersom Tyrkiets præsident i går valgte at anmelde Jan Böhmermann, er der ifølge Michael Reiter en regulær risiko for, at komikeren kan ende i fængsel.

- Men for at man kan indlede en straffesag, skal Tysklands regering anerkende Erdogans anmeldelse - eller afvise den. Og det venter vi på nu, fortæller Michael Reiter.

Vrede eller gunst

Sagen kan også komme til at udvikle sig til et problem for den tyske kansler, Angela Merkel.

- I kraft af flygtningeaftalen med Tyrkiet har Tyskland og EU gjort sig afhængige af tyrkernes velvilje. Og her lyder kritikken i Tyskland, at præsident Erdogan prøver at udbrede sin magt til Europa ved at presse Merkel til at retsforfølge den tyske komiker.

- Spørgsmålet er nu: vil Merkel bukke under for Erdogan - for ikke at sætte flygtningeaftalen på spil? Eller vil hun holde ytringsfriheden højt - og risikere Erdogans vrede?, siger Michael Reiter.

Den tyske kansler har kommenteret smædedigtet og kaldte det ”bevidst sårende”.

Facebook
Twitter