Kommenterede kvindes bryster i bussen: Mand dømt efter ny lov om cat calling i Frankrig

Klask i måsen og krænkende bemærkninger giver franskmand tre måneders fængsel og bøde på 300 euro.

(ARKIV) Fransk mand er som den første blevet dømt jævnfør den så kaldte catcall-lov i Frankrig. Manden har fået en bøde på 300 euro for at komme med seksuelt krænkende bemærkninger til en ung kvinde på en bus. (Foto: GONZALO FUENTES © Scanpix)

Et klask i numsen og krænkende bemærkninger om en ung kvindes barm har sendt en fransk mand i fængsel i tre måneder. Det skriver Reuters.

Manden er dermed som den første dømt efter den såkaldte cat call-lov.

Han har fået tre måneder for at klaske kvinden bag i og for at overfuse buschaufføren, mens bøden på de 300 euro er givet, fordi manden kaldte kvinden for en luder og sagde, at hun har store bryster.

Cat call-loven blev indført i Frankrig i slutningen af juli. Den gør det blandt ulovligt at seksuelt chikanere personer med tilråb og pift på offentlige områder og gader.

Det er den krænkende ytring mod kvinden, der er en del af den nye cat call-lov, forklarer DR's internationale korrespondent Stéphanie Surrugue.

Stéphanie Surrugue forklarer, at loven gør en tidligere gråzone strafbar.

Gråzonen omhandler seksuelle krænkelser, der ikke har fysisk karakter. Det er blandt andet nedværdigende seksuelle kommentarer, at pifte efter andre på gaden, eller at følge efter en person på gaden.

- Man går ind og regulerer på en social adfærd, siger Stéphanie Surrugue.

Hun forklarer, at mange kvinder i Frankrig oplever seksuelle krænkelser i det offentlige rum i form af seksuelt nedværdigende kommentarer.

Stéphanie Surrugue forklarer videre, at loven har været meget omdiskuteret.

- Der er nogen, der mener, at man har et særligt seksuelt frisind i Frankrig, der skal have lov til at udfolde sig. Mens andre synes, at det er godt, at der kommer fokus på et område, hvor kvinder tidligere har haft svært ved at sætte grænser og sige fra, siger Stéphanie Surrugue.

Håber at ændre adfærden hos franskmænd

En undersøgelse fra FN har opgjort, hvor mange kvinder der har oplevet seksuelle krænkelser eller overgreb. På verdensplan er det omkring hver tredje kvinde, der har oplevet et overgreb eller at blive krænket på anden vis, mens det i Frankrig er lidt over halvdelen af kvinderne.

Og det er de krænkende kommentarer, politikerne forsøger at gøre op med.

- Regeringen håber på, at få lavet en adfærdsændring hos franskmændene. At folk tænker sig om en ekstra gang, før de kommer med en seksuel kommentar. At de overvejer, om det er et kompliment og en flirt, eller om der er tale om chikane, siger Stéphanie Surrugue.

Betjente kan uddele bøder på op til 750 euro på stedet til en person, der seksuelt chikanerer en anden.

Derfor har manden, der krænkede den unge pige i bussen, fået to straffe.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk