Kommission afdækker massivt overgreb på katolske børn i Australien

Katolske præster er rykket rundt mellem sogne, så deres synder ikke skulle opdages.

I en katolsk menighed bliver mere end 40 procent af præsterne beskyldt for at have stået bag seksuelt misbrug af børn, fortæller den højeste form for undersøgelsesinstans i Australien. (Foto: © RCIRCSA/JEREMY PIPER, Scanpix)

En australsk kommission har igennem fire år kigget nærmere på sager om seksuelt misbrug af børn i den katolske kirke. Og konklusionen er deprimerende.

Næsten 4.500 personer hævder at være blevet misbrugt i perioden 1980-2015. Og, hvis anklagerne står til troende, så har syv procent af de katolske præster i Australien i perioden 1950-2010 forgrebet sig på børn. Det skriver BBC.

Mange af ofrene har ifølge Gail Furness, leder af den australske undersøgelseskommission, forsøgt at fortælle om overgrebene, men:

- Børn blev ignoreret eller endnu værre - straffet. Beskyldningerne blev ikke undersøgt, fortæller Gail Furness.

Gerningsmænd flyttede rundt mellem sogne

Noget tyder på, at gerningsmændene har skjult sig for myndighederne ved at flytte til andre sogne og katolske fællesskaber, lyder konklusionen fra den australske undersøgelseskommission.

Gennemsnitsalderen for ofrene er 10,5 år for pigerne og 11,5 år for drengene, og overgrebene har fundet sted i mere end 1.000 forskellige institutioner spredt over det meste af Australien.

I den menighed, hvor det angiveligt har stået værst til, bliver godt 40 procent af præsterne og andre autoritære religiøse skikkelser beskyldt for seksuelle overgreb mod menighedens børn.

Kommissionen har undersøgt seksuelle overgreb i institutioner i Australien generelt - ikke kun i den katolske kirke - og er kommet frem til, at tre ud af fem af alle seksuelle overgreb er sket i religiøse institutioner.