'Kommissionens Greta Thunberg' er en 58-årig mand. Og dansk MEP'er er svært begejstret

Medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet Niels Fuglsang ser gode takter hos den nye klimakommissær, Frans Timmermans.

EU's nok kommende klimakommissær Frans Timmermans under høringen i Plenarsalen. (Foto: Stephanie Lecocq © Scanpix)

Det var en Frans Timmermans i topform, der tilbragte aftenen med at fortælle en propfuld plenarsal, hvordan han har tænkt sig at putte EU i den grønne førertrøje og levere den lovede klimaplan inden for det kommende år.

På flydende engelsk, hollandsk, tysk, fransk og italiensk rullede den kommende klimakommissær sine klimavisioner ud foran europaparlamentarikerne, herunder det danske medlem af Europa-Parlamentet Niels Fuglsang (S).

- Jeg er især begejstret for, at han lægger op til CO2-told på import af varer fra tredjelande, der ikke producerer klimavenligt. Jeg mener ikke, at medlemslandene skal betale mere til EU, så det er positivt, at han ser på, hvordan EU kan få flere penge til den grønne omstilling, siger han til DR Nyheder.

EU's Greta Thunberg

Flere gange klappede parlamentarikerne spontant, blandt andet da Timmermans langede hård kritik ud efter dem, der har kastet smædekampagner efter den svenske miljø-aktivist Greta Thunberg.

- Hvilket sølle udgangspunkt, hvis éns tungeste argumenter er at sværte en 16-årig pige til på de sociale medier, sagde Timmermans.

De mange klimaambitioner gjorde, at sammenligningen med Greta Thunberg slet og ret var for åbenlys til at lade passere for et par medlemmer af Parlamentet. Og det selvom hun er en 16-årig svensk pige, og Franciscus Cornelis Gerardus Maria "Frans" Timmermans en 58 årig hollandsk toppolitiker.

- Jeg ønsker, at du bliver Kommissionens Greta Thurnberg over for de andre kommissærer og sørger for, at man står ved løfterne om en ambitiøs grøn indsats, lød det fra den svenske socialdemokrat Jytte Guteland.

Store klimaambitioner

Høringen af Timmermans sker som led i en proces, hvor alle kommissærerne fra alle medlemslandene skal høres af Parlamentet, førend de kan godkendes. Også den danske kommissær, Margrethe Vesterager, blev hørt i går.

Høringen af Timmermans viste, at Europa-Parlamentet har store forventninger til hans indsats som kommissionens klima-indpisker.

- Han lægger op til, at der virkelig skal ske noget på det her område. Det er hans projekt. Og hvis han spænder sig selv for den her vogn, så er det godt for os alle. Selvom EU kun tegner sig for en tiendedel af verdens CO2-udledning, skal EU gå forrest og lede med eksempel, siger Niels Fuglsang.

Kommissionsformand Ursula von der Leyen har lovet, at Kommissionen vil fremlægge en klimalov inden for de første 100 dage i embedet, der skal gøre EU klimaneutral inden 2050.

Derfor håber Niels Fuglsang, at Timmermans er klar på at binde sig til en klar målsætning om at reducere CO2-udledningen med 55 procent i 2030 i stedet for den mere løse målsætning, den kommissionsformand Ursula von der Leyen har givet.

Men Frans Timmermans afviste at binde sig fast til det løfte nu og her:

- Giv os først mulighed for at lave en klar udredning om, hvad det vil betyde i praksis, og hvad videnskaben siger, men jeg vil være ekstremt overrasket, hvis ikke vi når frem til, at det er nødvendigt at lægge sig på målet om 55 procent, sagde Frans Timmermans.

Klimavenlige havne

Frans Timmermans ville ikke lægge sig fast på, hvad den lovede grønne klimaplan konkret vil indeholde, men han løftede sløret for flere elementer. Blandt andet medgav han, at det bliver nødvendigt at udvide ETS-systemet eller kvotesystemet, hvor man køber sig retten til at udlede CO2 til både skibsfarten og luftfarten.

Desuden foreslog han, at man arbejder med at udvikle ’grønne havne’, hvor store tank- eller krydstogtskibe kan pålægges at slukke for dieselsvinende motorer for i stedet at tilbydes grøn strøm i havnen.

- Vi er fuldt ud klar over problemerne med de store skibe, hvis motorer sviner mere end noget andet, og de gener det har for miljøet og luftkvaliteten, sagde han.

Hvad med pengene, Frans?

Flere parlamentarikere ville høre, hvordan Kommissionen har tænkt sig at finansiere en mere ambitiøs grøn indsats, især når en række lande har afvist at betale mere ind til budgettet, blandt andet hans eget hjemland Holland og Danmark.

- Jeg bemærker mig samtidig, at den hollandske ministers underskrift står på et visionspapir om at nå klimaneutralitet i 2050, så jeg tænker, at hvis man fortæller de lande, at det bidrag, de i givet fald betaler, der ligger over den ene procent af BNI (bruttonationalindkomst, red.), vil gå til netop at opfylde det mål, så vil det nok møde større forståelse, sagde Timmermans.

Han lovede samtidig et bekymret polsk medlem, at EU vil hjælpe med at skubbe på for en grøn omstilling af de områder, som er stærkt afhængige af kul, som flere områder i blandt andet Polen er.

- Polen kommer ikke uden om at lave en omstilling og komme væk fra kul. Det vil være smertefuldt, men EU vil være solidarisk. Det løfte kommer fra en, hvis forfædre levede af kulproduktion, sagde Timmermans.

Den endelige godkendelse af kommissærerne sker den 23. oktober ved en afstemning i Strasbourg.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk