Koner og børn flygter fra lejr i Syrien: Frygt for IS-krigere på fri fod

Der er europæiske kvinder og børn blandt de flygtede IS-familiemedlemmer.

Børn i Ain Issa-lejren, hvor SDF vurderer, at minimum 1.000 af beboerne er koner eller børn til IS-krigere. (Foto: Rodi Said)

Familier til Islamisk Stat-soldater er flygtet fra Ain Issa-lejren nord for Raqqa.

Lejren, som bliver bevogtet af kurdisk-ledede styrker i området, har i weekenden været under bombardement fra Tyrkiets hær og deres allierede militser.

Det var det angreb, som familierne benyttede til at flygte fra lejren.

Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder vurderer, at cirka 100 kvinder og børn er flygtet, mens kurderne selv vurderer, at det kan være op til 800, skriver BBC og Reuters, som også beretter, at der er europæiske kvinder og børn blandt de flygtede.

De konstante kampe mellem tyrkisk- og kurdisstøttede grupper gjorde flugten lettere. De styrker, der tidligere bevogtede lejren har nemlig været nødt til at deltage i de væbnede kampe. Det fortæller Marvan Qamishlo, der er talsmand for Syriens Demokratiske Styrker, SDF, til Reuters.

- Bevogtningen er meget begrænset lige nu, siger han.

Syriens Demokratiske Styrker består af kurdere, der har kæmpet mod Islamisk Stat i Syrien.

Det er i den såkaldte sikkerhedszone mellem Tyrkiet og Syrien, at mange af kampene udspiller sig.

Vagter er også flygtet

Der bor i omegnen af 12.000 internt fordrevne i Ain Issa-lejren, og en del af dem er familie til IS-kæmpere.

Normalt bevogtes lejren af en blanding af SDF-soldater og ikke-militære sikkerhedsvagter.

Men kampene i området har fået sikkerhedspersonalet til at flygte fra lejren af frygt for, at de skulle sprede sig ind i selve lejren.

- Hvad skal en sikkerhedsvagt så gøre? De er jo ikke specialstyrker eller SDF-soldater, siger talsmand Marvan Qamishlo.

Han fortæller desuden til Reuters, at hvor der plejer at være 700 vagter og soldater på arbejde til at bevogte lejren, er der nu kun mellem 60 og 70.

Kurderne har været ansvarlige for at bevogte både lejre med IS-familiemedlemmer og regulære fængsler for IS-kæmpere. Kampene i området har fået SDF-ledelsen til at advare om, at ikke kun koner og børn til IS-krigere vil kunne flygte, men også IS-krigerne selv.

- De, der bekymrer sig om en sikker tilbageholdelse af fangerne, er velkomne til at komme og finde en løsning, lyder opfordringen fra den højtstående SDF-repræsentant Redur Khalil ifølge BBC.

Tyrkiet-støttede syriske krigere sidder på en tank. Ifølge FN har kampene tvunget 130.000 mennesker væk fra deres hjem. (Foto: BAKR ALKASEM © AFP or licensors)

Syv fængsler

Ifølge SDF selv bevogter gruppen i øjeblikket flere end 12.000 mistænkte IS-medlemmer i syv fængsler, og mindst 4.000 af dem er udenlandske statsborgere.

De nøjagtige placeringer er ikke afsløret, men nogle er angiveligt tæt på den tyrkiske grænse.

Tyrkisk-støttede styrker har siden i onsdags været i gang med en militæroffensiv mod de kurdisk-ledede styrker i netop det område.

Tyrkiets mål med militæroperationen er at drive kurderne ud af området og skabe en 30 kilometer bred zone i Syrien.

I den såkaldte 'sikkerhedszone' vil Tyrkiet så placere nogle af de millioner af syriske flygtninge, der har søgt tilflugt fra krigen i Tyrkiet.