Konflikten i Kasakhstan spidser til: Tidligere spionchef anholdt for højforræderi

Anholdelsen styrker præsidentens fortælling om et kupforsøg, vurderer DR's Rusland-korrespondent.

Der er opsat kontrolposter i blandt andet storbyen Almaty efter de seneste dages uro i Kasakhstan. (Foto: PAVEL MIKHEYEV © Ritzau Scanpix)

Det går langt fra roligt for sig i Kasakhstan i disse dage.

Sidste weekend begyndte landsdækkende protester efter et voldsomt prishop på brændstof, og siden fulgte regeringens afgang, voldsomme gadekampe, ankomsten af russiske soldater og en præsidentiel tilladelse til at skyde demonstranter uden varsel.

I går lød meldingen fra Indenrigsministeriet i Kasakhstan, at 26 personer, der bliver omtalt som "bevæbnede kriminelle", var blevet "likvideret", mens 18 sikkerhedsfolk havde mistet livet.

Men dramaet er langt fra slut.

Den tidligere chef for Kasakhstans nationale sikkerhedstjeneste er nemlig anholdt og under mistanke for højforræderi, oplyser Det Nationale Sikkerhedsråd, KNB, ifølge Reuters.

Her lyder meldingen, at den tidligere spionchef, Karim Massimov, er anholdt sammen med en række andre højtstående embedsfolk.

Karim Massimov blev anholdt i torsdags, efter han var blevet fyret som chef for Kasakhstans sikkerhedstjeneste. Det oplyses ikke, hvad der konkret ligger til grund for mistanken (Foto: POOL New © Ritzau Scanpix)

Styrker præsidentens fortælling

Det er i øjeblikket svært at få information ud af det centralasiatiske land, hvor store dele af internettet er lukket, men anholdelsen af Massimov taler ind i narrativet fra Kasakhstans præsident, Kassym-Djomart Tokajev, om, hvad de voldsomme gadekampe i landet skyldes, siger Matilde Kimer, DR's Rusland-korrespondent.

- Disse anholdelser er i hvert fald med til at styrke præsidentens fortælling om, at der er en organiseret magtkamp i eliten. Altså et forsøg på at kuppe sig til magten i kølvandet på de mere folkelige protester, som vi så sprede sig efter sidste weekend, siger Matilde Kimer.

Massimov og flere af de andre anholdte har nemlig tilknytning til Kasakhstans tidligere præsident, Nursultan Nazarbajev, som styrede den tidligere sovjetrepublik med hård hånd i næsten 30 år, inden han gik af i 2019.

  • Nursultan Nazarbajev var Kasakhstans første præsident og sad på magten i næsten 30 år. Nazarbajev pryder landets pengesedler, har fået rejst statuer af sig selv og gjort sin fødselsdag til en national helligdag. Men hans velmagtsdage kan være ovre. (Foto: STRINGER © Ritzau Scanpix)
  • I 2019 gav den magtfulde præsident stafetten videre til Kassym-Djomart Tokajev. (Foto: handout © Ritzau Scanpix)
1 / 2

- Så på den måde kan man sige, at det styrker deres fortælling om, at i hvert fald den sidste del af demonstrationerne i denne uge har været planlagt af folk, der har siddet højt oppe i det kasakhiske system.

Der er tale om en anspændt og uafklaret situation i Kasakhstan, vurderer Matilde Kimer:

Kan blive en sejr for præsidenten

Demonstrationerne mod en fordobling af gaspriserne startede forholdsvis fredeligt for en uges tid siden, men efter få dage ændrede opstanden karakter. Natten til onsdag begyndte plyndringer og voldsomme gadekampe i landets største by, Almaty, og siden fulgte skudvekslinger på åben gade i storbyen.

Her har demonstranter klaget over, at grupper af bevæbnede mænd, som ikke er demonstranter, er gået på gaden.

Natten til onsdag stødte politi og demonstranter sammen flere steder i Almaty:

- Det har udviklet sig til noget voldsomt og uhyggeligt med forskellige grupperinger, der kæmper mod regeringsstyrkerne og ser ud til at have en form for organisering bag sig, siger Marat Andersen.

Han er uddannet i statskundskab, har rødder i Kasakhstan og følger den politiske udvikling i landet tæt.

Han finder det bemærkelsesværdigt, at præsident Tokajev har tilkaldt forstærkninger fra Rusland og de andre lande i den regionale sikkerhedsalliance CSTO, når Kasakhstan råder over 40.000 soldater samt omkring 30.000 medlemmer af sikkerhedsstyrkerne.

- Hvorfor har man så brug for, at der kommer omkring 3.000 udefra og hjælper? Det vidner formentlig om, at præsidenten natten til torsdag mistede kontrollen over sikkerhedsstyrkerne i landet og derfor følte sig nødsaget til at tilkalde hjælpe udefra.

Demonstranter i kamp med politiet i byen Aktobe i onsdags. (Foto: INTERIOR MINISTRY OF KAZAKHSTAN © Ritzau Scanpix)

Han pointerer, at landets politiske ledelse gennem Kasakhstans historie har gjort det svært for en reel opposition at opstå. Men blandt eliten kan man tale om to lejre i forhold til denne konflikt, siger han.

Nemlig en, der står bag præsident Tokajev, og en, der støtter den tidligere præsident Nursultan Nazarbajev. De seneste dage har der været rygter om, at den ene eller den anden lejr har blandet sig i konflikten og stået bag nogle af de paramilitære grupper, der er dukket op.

- Det ser ud til, at den store vinder på den politiske scene lige nu er præsident Tokajev, siger Marat Andersen.

- Han har fået konsolideret sin magt og har fjernet Nazarbajev som formand for sikkerhedsrådet i landet. Dermed har han også fået fjernet Nazarbajev fra den eneste officielle post, som han havde tilbage.

- Dermed ser det ud til, at Tokajev får større magt nu og her, og han fremstår også som en lederfigur for befolkningen, fordi han er den eneste, der optræder på nationalt tv - Nazarbajev har ikke vist sig, fortæller han.

- Derfor ser almindelige mennesker, der følger nyhederne på stats-tv, Tokajev som handlingens mand, der tager affære.

FacebookTwitter