Kong Vinter regerer i Europa og USA

Frysende temperaturer og kraftige snefald i Vesteuropa har skabt kaos. Mange veje og skoler er lukket, og mange har været nødt til at forblive indendøre.

Ikke kun Danmark er ramt af meget sne og kulde. I det meste af Europa daler sneen ned og temperaturer til omkring minus tyve er målt flere steder i Europa. (Foto: © Susanne L. Steffensen)

En isnende kold vind blæser ifølge meteorologerne hen over Storbritannien i de kommende dage og vil kun gøre kulden endnu værre.

- Det kommer til at føles gennemtrængende koldt, siger en talsmand for Storbritanniens meteorologiske kontor.

Minus tyve grader

I Altnaharra i Skotland har termometeret allerede været nede på minus 22,3 grader.

Frankrig blev fredag ramt af store snefald, og det fortsætter weekenden igennem.

Trafikken er hårdt ramt såvel omkring Alperne som Pyrenæerne. I Orange, Provence, er der faldet 20 centimeter sne, og i Alencon, Normandiet, er der faldet 30 centimeter.

I den sydlige del af Paris blev der fredag rapporteret om 20 minusgrader. Her blev mange gader midlertidigt lukket, og lastbiler fik forbud mod at køre ud.

Folk må blive hjemme

På Frankrigs sydkyst opfordrede myndighederne folk til at blive hjemme, hvis det overhovedet er muligt, da lagrene af vejsalt er ved at slippe op.

På den spanske ferieø Mallorca blev havnen i byen Palma de Mallorca genåbnet efter at have været midlertidigt lukket på grund af storm. I Andalusien var det til gengæld heftige regnskyl og oversvømmelser, indbyggerne måtte kæmpe mod. På vejene omkring pilgrimsbyen Santiago de Compostela herskede kaos på grund af sneen.

Tyskland får masser af sne

I Tyskland rustede indbyggerne sig til mere sne i weekenden. Her ventes der 20 centimeter mere sne.

Lufthavnsmyndighederne i Frankfurt advarer om, at passagererne skal forvente både forsinkelser og aflysninger.

I Norge blev der fredag målt temperaturer ned til 42 minusgrader i landsbyen Folldal.

Amerikansk citrushøst i fare

Også i USA hærger Kong Vinter. En iskold arktisk front har ført kuldegraderne helt ned til Texas og Florida, hvor citrushøsten nu er i fare.

I North Dakota ventes temperaturen at falde helt ned til 50 kuldegrader, og der ventes også sne helt nede i det milde Texas og Louisiana.

I Miami er strandpromenaderne næsten tomme og de få turister, der bevæger sig udenfor, har skiftet bikinien ud med uldtrøjer. De fleste andre holder sig inde på caféerne, hvor de har byttet cocktails ud med varm kakao.