Kongehus-kender: Briterne er klar til et moderne kongehus

På trods af skandalesager og kritisk presse har briterne taget imod deres nye hertuginde med åbne arme.

Dronning Elizabeth har oplevet lidt af hvert, når det kommer til kongelige bryllupper og skilsmisser. (Foto: damir Sagolj © Scanpix)

Dagen i dag markerer nye, moderne tider for det britiske kongehus. Brylluppet mellem den fraskilte Meghan Markle med de afroamerikanske rødder og den tre år yngre prins Harry er ikke lige det, man forbinder med britiske bryllupstraditioner.

Da deres forlovelse blev annonceret i november, blev der i medierne spekuleret i, om briterne var klar til dette moderne ægteskab. Medierne var i hvert fald i første omgang ikke særligt flinke ved det nye ansigt i den kongelige familie, og de nærgående aviser prøvede at blæse flere skandaler op om Meghan Markle.

Skandalehistorierne har især omhandlet Meghan Markles nærmeste familie. Hendes stedbror Thomas har blandt andet sendt et brev til et britisk magasin, hvor han opfordrede prins Harry til at aflyse brylluppet. Stedsøsteren Samantha har hun ikke set i flere år, og faderen har ifølge et amerikansk medie tilsyneladende iscenesat og solgt paparazzibilleder af sig selv.

Desuden var der helt op til dagene før brylluppet tvivl om, hvorvidt faderen ville deltage, og han endte med at melde fra på grund af en hjerteoperation.

Men det britiske folk har taget imod hende med åbne arme.

Tusindvis af mennesker har ventet i gaderne op til brylluppet i håbet om at få et lille glimt af parret, og på den store dag i dag var gaderne i Windsor omdannet til en gigantisk kongelig bryllupsfest.

Det viser bare, at briterne er klar til et moderne kongehus, der følger med tiden. Det mener tidligere DR-journalist og ekspert i kongestof Helle Bygum.

- Før i tiden ville det slet ikke have kunnet lade sig gøre at gifte sig med en fraskilt kvinde med en farvet mor og hvid far. Tænk bare på, hvad der foregik i tiden dengang omkring Camilla (siden 2005 gift med prins Charles, red.), som også var fraskilt. Jeg tror, hele tragedien omkring Diana var et wakeup call om, at nu har vi nye tider, siger Helle Bygum.

Queen Elizabeth II and other members of the royal family wave after the wedding of Prince Harry and Meghan Markle at St George's Chapel in Windsor Castle in Windsor, Britain, May 19, 2018. Andrew Milligan/Pool via REUTERS TPX IMAGES OF THE DAY (Foto: pool © Scanpix)

Masser af skilsmisser

Dronning Elizabeth har været vidne til, at tre af hendes fire børn er blevet skilt. Udover Charles, som blev skilt fra sine sønners mor, prinsesse Diana, er både prins Andrew og prinsesse Anne blevet skilt. Kun prins Edward har holdt fast i sit ægteskab.

- Det kan godt være, at bedstemor synes, det er noget værre noget, men det siger hun ikke højt.

- Dronning Elizabeth ryster måske på hovedet og tænker på, hvor mange af hendes børn, der er blevet skilt, og tænker "sådan er livet". Nu tænker hun nok, at Harry har fundet den kvinde, han vil have, og de elsker hinanden, og det er sådan, det skal være, siger Helle Bygum.

Tvunget til at følge med tiden

Da Meghan Markle blev præsenteret for den britiske offentlighed, blev der i medierne spekuleret i, at hendes afroamerikanske baggrund kunne blive et problem i nogle britiske kredse. Kensington Palace måtte da også udsende et brev på prins Harrys vegne, hvor han bekræftede deres få måneder gamle forhold, men samtidig også bad pressen stoppe deres grove 'udnyttelse og chikane' af Meghan Markle. Herunder også racistiske undertoner i nogle artikler.

Helle Bygum understreger, at samfundet har udviklet sig, og kongehuset har været tvunget til at følge med tiden.

- Hvis et monarki vil bestå, er det nødt til at leve i den tid, vi er i. Det kan godt være, de har andre normer og etiketter især i det britiske, men der er ting, de ikke kan lave om på. Harry har giftet sig ind i det multikulturelle samfund, og sådan er det. Vi er jo vant til, at vores kongelige gifter sig med udlændinge, det afspejler vores moderne samfund. Så det her er kun godt for det engelske kongehus, siger Helle Bygum.

Dagens bryllup ser hun som en positiv og glædelig begivenhed for både kongehuset og det britiske folk.

- Jeg tror, de har trængt til et bryllup derovre. De står i brexit til halsen og har haft brug for at glæde sig og feste. De elsker jo kongehuset, så når han har fundet den pige, han vil have, og hun elsker ham, så tror jeg bestemt, englænderne jubler med, siger Helle Bygum.

Royal fans on the procession route take pictures of Prince Harry and Meghan Markle in Windsor, Britain, May 19, 2018. Andrew Matthews/Pool via REUTERS (Foto: pool © Scanpix)
Facebook
Twitter