Kongeligt krisemøde: 'Prins Harry skal have familien til at forstå sit valg'

Forhandlingerne om hertuginde Meghan og prins Harrys fremtid er komplicerede.

Den britiske kongefamilie samles i dag for at diskutere vilkårene for, at prins Harry (mf.) og hans kone, Meghan (tv.), kan neddrosle deres rolle i monarkiet. (Foto: TOLGA AKMEN © Scanpix)

Der er mange ting på programmet, når prins Harry i dag mødes med dronning Elizabeth og de andre ledende medlemmer af det britiske kongehus i dronningens vinterresidens, Sandringsham House.

Men først og fremmest kommer mødet til at handle om at få redt trådene ud, efter chokudmeldingen om, at prins Harry og hustruen, hertuginde Meghan, vil neddrosle deres rolle i monarkiet.

Det vurderer Lone Theils, der er forfatter og tidligere London-korrespondent.

- Først og fremmest skal han se sin bedstemor i øjnene og forklare, hvorfor han valgte at gå ud på den her måde. Hoffet var ikke ordentligt orienteret og havde ingen mulighed for at gøre indsigelser.

Ifølge BBC vil prins Harrys far, prins Charles, og storebroren prins William også deltage på familiemødet, mens Hertuginde Meghan er med på en telefonlinje, da hun p.t. opholder sig i Canada med parrets søn, Archie.

Hvor skal pengene komme fra?

Medierne har taget opstilling nær Sandringham House, dronning Elizabeths gods i det østlige England. (Foto: Chris Radburn © Scanpix)

Et andet altoverskyggende punkt på dagsordenen er, hvordan hertuginde Meghan, prins Harry og deres otte måneder gamle søn, Archie, skal aflønnes i fremtiden:

- Det er meget kompliceret at trække sig ud af familiefirmaet på den her måde. Hvordan forestiller de sig for eksempel, at apanagen skal se ud i fremtiden i forhold til de pligter, de kommer til at påtage sig?, spørger Lone Theils.

Parret har selv udtrykt ønske om at tilbringe tid i både Storbritannien og Nordamerika fremover. Men hvor skal de bo?

- En af de største knaster er prins Harry og hertuginde Meghans hjem, Frogmore College, som de britiske skatteydere har betalt over 25 millioner kroner for at få istandsat. Måske de skal betale for at bo der, når de er i Storbritannien, siger Lone Theils.

Der skal styr på sikkerheden

Prins Harry har haft et anstrengt forhold til medierne siden hans mor, prinsesse Diana, blev dræbt i en trafikulykke, hvor paparazzier blev beskyldt for at jage hendes bil.

Det kulminerede i oktober, hvor han og hertuginde Meghan sagsøgte en avis for at offentliggøre et privat brev til Meghans far.

Udmeldingen om at klare sig selv økonomisk kan meget vel stamme fra et håb om at undgå medierne og offentlighedens nysgerrighed fremover.

Parret har da også meldt ud, at de fremover ønsker selv at bestemme, hvilke journalister, de vil tale med og hvilke medier, de f.eks. vil dele familiebilleder med.

Men det kan blive svært at retfærdiggøre, at den britiske offentlighed fortsat skal betale for parrets livvagter, hvis parret ikke længere vil optræde offentligt i samme grad som før.

- Hidtil har det været det britiske politi, som har stået for beskyttelsen, og det koster skatteyderne millioner, påpeger Lone Theils.

Håndtering er vigtig for kongehusets fremtid

Forhandlingerne er både svære og vigtige, så der bliver næppe indgået en aftale i dag.

- Det bliver formentlig det første af mange møder. Der er en villighed at få det her løst, men det er ekstremt kompliceret, siger Lone Theils.

Det er nemlig første gang, at medlemmer af det britiske kongehus har ønsket at omdefinere deres rolle på den måde, som hertuginde Meghan og prins Harry har gjort.

- Det er enormt vigtigt, at det her bliver gjort på den rigtige måde. Det er aldrig sket før, og det kan komme til at danne præcedens - i måske århundreder frem, påpeger Lone Theils.