Kongressen nedstemmer Obamas veto mod saudi-lov

Med ny lov bliver det muligt for familier til terrorofre fra 11. september 2001 at sagsøge saudiske borgere.

Obama har gentagne gange advaret Kongressen om at føre loven ud i livet, da han mener, det vil skade forholdet til Saudi-Arabien alvorligt. (Foto: © Jim Lo Scalzo, Scanpix)

USA's kongres har nedstemt et veto fra præsident Barack Obama mod en lov vendt mod saudiarabere.

Dermed er vejen banet for, at familier til ofrene for terrorangrebet 11. september 2001 kan sagsøge saudiarabere.

Det er første gang i Obamas otte år som præsident, at Kongressen har nedstemt et af hans i alt 11 vetoer mod lovgivning.

Det kræver mindst to tredjedele af stemmerne i begge Kongressens kamre at ophæve et veto fra præsidenten.

Repræsentanternes Hus underkender Obamas veto med 338 stemmer mod 74. Tidligere gjorde Senatet det samme med 97 stemmer mod 1.

Præsidenten har gentagne gange advaret Kongressen mod at føre loven ud i livet. Han har ment, at det alvorligt ville skade forholdet til Saudi-Arabien.

Også den saudiske regering har med lobbyarbejde forsøgt at forhindre vedtagelsen af loven.

Næsten 3000 mennesker mistede livet, da 19 militante islamister styrede tre passagerfly ind i World Trade Center i New York og forsvarsministeriet i Washington i 2001. Et fjerde fly styrtede på en mark i Pennsylvania.

15 ud af de 19 terrorister var saudiarabere.

Saudiske passagerfly lettede trods flyforbud

Repræsentanternes Hus vedtog 9. september enstemmigt loven. Den betyder, at den immunitet, som fremmede stater normalt nyder i USA, ophæves for lande, man finder er involveret i terror på amerikansk jord.

Senatet vedtog loven tilbage i maj.

Det er veldokumenteret, at den daværende republikanske præsident, George W. Bush, umiddelbart efter terrorangrebene i 2001 holdt hånden over saudiske borgere i USA.

Der var totalt flyforbud over USA i dagene efter terrorangrebene. De absolut eneste udenlandske fly, der fik lov at lande i USA, var saudiske passagerfly, der fløj saudiske statsborgere hjem til Saudi-Arabien.

I juli blev et hidtil hemmeligholdt kapitel i den officielle rapport om 11. septemberangrebene offentliggjort. Heri antydes det, at den saudiske kongefamilie kan have givet økonomisk støtte til terrorister.

/ritzau/Reuters