Kongressen stopper ikke ved rigsretten: Nu skal angrebet på Capitol Hill kulegraves af en kommission

Det skal ske efter samme fremgangsmåde, som da man undersøgte terrorangrebet i New York den 11. september 2001.

Flere personer var ved stormen på Kongressen iført kampudstyr. En kommission skal undersøge, hvordan det kunne gå til, at man ikke var bedre forberedt. (Foto: JOSEPH PREZIOSO © Scanpix)

Det kan godt være, at USA's tidligere præsident Donald Trump blev frikendt i rigsretssagen om, hvorvidt han havde opildnet til oprør i forbindelse med angrebet på Kongressen den 6. januar.

Men Kongressen er langt fra færdige med at undersøge forløbet den dag.

Formanden for Repræsentanternes Hus, demokraten Nancy Pelosi, sagde mandag aften, at man vil nedsætte en uafhængig kommission, der skal undersøge, hvordan det gik til, at horder af Trump-tilhængere stormede Kongressen og fem mennesker mistede livet.

- Vi skal finde frem til sandheden om, hvordan det her kunne ske, skriver Pelosi i et brev til de øvrige medlemmer i Kongressen.

I brevet skriver hun desuden, at kommissionen skal sættes sammen på samme måde som den, der undersøgte hændelsesforløbet bag terrorangrebet den 11. september 2001 i New York. Her brugte kommissionen 15 måneder og afleverede til sidst en rapport på næsten 600 sider.

Nancy Pelosi har i et brev til Kongressens medlemmer understreget behovet for en kommission, der skal komme til bunds i hændelsesforløbet den 6. januar. (Foto: WIN MCNAMEE © Scanpix)

Skal undersøge og forebygge

Forud for Nancy Pelosis udmelding har sikkerheden ved Kongressen været under et grundigt gennemsyn. Hun fortæller, at den pensionerede general i det amerikanske forsvar Russel Honoré igennem de seneste uger har undersøgt behovet for yderligere sikkerhed.

- Og ud fra hans konklusioner står det klart, at vi skal til bunds i det her, siger hun.

Kommissionen skal blandt andet undersøge årsagerne bag angrebet og sikkerhedsstyrkernes parathed over for angrebet - deriblandt Kongressens eget politi og det føderale politi, FBI.

Bliver kommissionen formet efter 11. september-modellen, vil den ikke være under noget tidspres. Den vil også have flere beføjelser og myndighed til eksempelvis at få erklæringer fra den tidligere præsidents inderkreds. Hvad kommissionens eventuelle resultater og konklusioner skulle få af konsekvenser - og for hvem - vides ikke.

Derudover skal Kongressen finde flere værktøjer til at "sikre sikkerheden for medlemmerne og sikkerhedsstyrkerne i Kongressen", lyder det fra Nancy Pelosi ifølge BBC.

Opbakning fra begge sider

Selvom der ikke var stort nok flertal for at dømme Trump ved rigsretssagen, er der flere markante stemmer blandt republikanerne, som støtter en uafhængig kommission. Deriblandt senatoren Lindsey Graham, der stemte for at frifinde præsidenten.

- Hans opførsel efter valget var langt over grænsen. Vi har brug for en 11. september-kommission til at finde ud af, hvad der skete og sikre os, at det aldrig sker igen, siger han til Fox News.

En anden er senator Bill Cassidy, der var blandt de syv republikanere, der stemte for at dømme Trump. Han siger til ABC News, at der stadig er mange ubesvarede spørgsmål.

- Hvorfor var der ikke flere sikkerhedsstyrker, hvorfor var nationalgarden ikke sat ind? Hvad vidste man, hvem vidste det, og hvornår vidste de det? Alt sammen skal undersøges, for det er grobunden for, at den slags ikke kan ske igen, siger han.

  • Senatoren fra Louisiana, Bill Cassidy, var blandt de få republikanere, der stemte for at dømme Trump. Han er for en uafhængig kommission. (Foto: Stefani Reynolds / POOL © Scanpix)
  • Det er Lindsey Graham, den republikanske senator fra South Carolina, også. (Foto: Stefani Reynolds / POOL © Scanpix)
  • Både Graham og den republikanske leder i Senatet, Mitch McConnell (billedet) stemte imod at Trump skulle dømmes. Begge har dog udtalt sig meget kritisk om præsidenten. (Foto: U.S. Senate TV © Scanpix)
1 / 3

Noget kunne tyde på, at også den republikanske leder i Senatet, Mitch McConnell, ville være for at nedsætte en kommission. Han var ude med hårde ord efter præsidenten, selvom han også stemte for at frikende ham.

- Man ikke kan sætte spørgsmålstegn ved, at Donald Trump var både praktisk og moralsk ansvarlig for at fremprovokere angrebet på kongresbygningen, sagde han efter retssagen.

Det var i lørdags, at Trump blev frikendt. Der skulle bruges 67 stemmer - to tredjedele af Senatet - for at dømme ham. 57 medlemmer stemte for, 43 imod.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter