Konservativ skideballe til Tusk: Ingen respekt for Europa-Parlamentet

De kristenkonservative europaparlamentarikere er ikke glade for forhandlingerne om EU's topjob.

Rådsformand Donald Tusk er ingen populær mand i den kristenkonservative EPP-gruppe i Europa-Parlamentet. (Foto: Patrick Seeger © Scanpix)

- Med al respekt, hr Tusk, har De intet at være stolt over.

Der blev ikke holdt igen, da de kristenkonservatives næstformand i Europa-Parlamentet, Esteban González Pons, her til formiddag skulle kommentere forløbet omkring fordelingen af EU’s topjob.

Det var Donald Tusk, der som formand for Det Europæiske Råd stod i spidsen for jobforhandlingerne.

Og kabalen faldt tirsdag aften på plads efter tre døgns maratonforhandlinger mellem EU’s stats- og regeringschefer i Bruxelles.

Det endte med, at den tyske forsvarsminister, Ursula von der Leyen, blev nomineret til posten som ny formand for Europa-Kommissionen. Men forløbet var på ingen måder kønt, understregede Esteban González Pons, da han i dag talte i Europa-Parlamentet i Strasbourg.

- Hverken i forhold til metoden eller den mangel på respekt, der blev vist over for de resterende EU-institutioner, sagde næstformanden med henvisning til rådsformanden, der selv sad i salen.

- Det er dårlig forvaltning, og De giver euroskeptikerne medvind.

EU's stats- og regeringschefer har valgt at nominere Ursula von der Leyen til posten som kommissionsformand. (Foto: FREDERICK FLORIN © Scanpix)

Fremtiden skal besluttes ved stemmeboksen

Årsagen er den såkaldte spitzenkandidat-proces, som en række af Europas politiske partifamilier, heriblandt det kristenkonservative EPP-parti, har indført.

Den går kort og godt ud på, at de hver især stiller med en spidskandidat til kommissionsformandsposten, som stats- og regeringscheferne så skal vælge ud fra.

Men den proces valgte stats- og regeringscheferne at se stort på. De valgte i stedet at trække den tyske politiker ind fra sidelinjen i 11. time, og det vækker vrede blandt de kristenkonservative europaparlamentarikere.

- Vi tror stadig på spitzenkandidat-processen, for vi foretrækker, at EU’s fremtid bliver besluttet ved stemmeboksen frem for i lukkede baglokaler, tilføjede Esteban González Pons.

Europa-Parlamentet skal først godkende Ursula von der Leyen, før hun kan træde til som kommissionsformand, og den afstemning vil finde sted i midten af juli.

Esteban González Pons understregede, at EPP-gruppen trods kritikken vil støtte kandidaten. Hun kommer nemlig fra Tysklands kristenkonservative CDU-regeringsparti og er derved en del af familien.

- Men De (Donald Tusk, red.) har åbnet en alvorlig politisk konflikt mellem Det Europæiske Råd og Europa-Parlamentet.

Her kan du se, hvorfor kommissionsformandsposten er vigtig.

Socialdemokrater havde håbet på egen kandidat

Hos den socialdemokratiske gruppe i Europa-Parlamentet, S&D, er man også ærgerlig over, at spitzenkandiat-processen blev skrottet ved forhandlingsbordet.

Den socialdemokratiske kandidat var hollandske Frans Timmermans, og han ville have været at foretrække, lød det fra Iratxe García, der talte på vegne af S&D.

- Ved valget i maj sagde borgerne klart og tydeligt, at de havde tillid til EU, men at de også gerne ville se en ændring. Min gruppe vil påtage sig opgaven at løfte den opgave. Og det var bedst sket med Frans Timmermans som kommissionsformand, sagde hun.

Den liberale gruppe i Europa-Parlamentet, Forny Europa, har ikke været begejstret for den nuværende spitzenkandidat-proces. Men Dacian Ciolos, der er formand for gruppen, mener heller ikke, at forhandlingsforløbet var kønt at se på.

Han mener, at der er behov for at demokratisere hele processen omkring fordelingen af EU’s lederskabsposter.

- Vi kan diskutere navne, køn og geografi. Men så længe vi ikke har en gennemsigtig, demokratisk procedure i forhold til at udpege dem, der skal lede Europa, så vil vi heller ikke være tilfredse, sagde han.

Liberale: Brug for ny proces

Dacian Ciolos mener derfor, at der er brug for at lave såkaldte transnationale lister, så alle EU-borgere kan stemme på alle kandidater – herunder også spidskandidaterne til kommissionsformandsposten.

I dag kan vælgerne i Danmark eksempelvis kun stemme på de danske kandidater, mens de græske vælgere kun kan stemme på de græske kandidater.

- Spitzenkandidat-proceduren bliver mere legitim, hvis alle europæiske borgere kan stemme på spidskandidaterne. Lad os prøve på at arbejde på det i Europa-Parlamentet. Det er vores ansvar, og vi kan ikke vente på hverken Europa-Kommissionen eller Rådet, sagde Dacian Ciolos.

Britiske Ann Widdecombe, der er nyvalgt europaparlamentariker fra The Brexit Party, som kæmper for et hurtigt brexit, var bestemt heller ikke begejstret over topjob-processen.

- Hvis jeg på nogen måde havde brug for at blive overbevist om, at brexit er det bedste for Storbritannien, så var det den måde, processen foregik på. Den viser, hvad dette hus mener om demokrati. Det er en alvorlig foragt for demokratiet, sagde hun.

Rådsformand Donal Tusk selv ønskede ikke at kommentere kritikken.

- Jeg kunne godt tænk mig at se, at vores to institutioner arbejder sammen på bedst tænkelig vis, sagde han.

Den nye Europa-Kommission skal ifølge planen træde til den 1. november.

FacebookTwitter