Konservative slås internt om brexit: "Forræderi" at forlade EU uden en aftale

Tidligere finansminister beskylder Johnson-rådgiver for bevidst at stille umulige krav til EU.

Boris Johnson møder kritik fra sin partifælle Philip Hammond, mens brexit-datoen nærmer sig. (Foto: CHRIS J RATCLIFFE © AFP or licensors)

Bruxelles og britiske modstandere af brexit er gået sammen i "en frygtelig kollaboration", som vil tvinge Storbritannien ud i et exit fra EU uden en aftale.

Sådan lyder beskyldningen fra den britiske premierminister, Boris Johnson.

Udtalelserne kommer, efter den tidligere konservative finansminister Philip Hammond har kaldt Johnsons kurs i forhold til forhandlinger med EU for "ødelæggende", beretter Ritzau.

Hammond har længe været en udtalt kritiker af Johnson og trådte tilbage som følge af beslutningen om at gøre ham til ny konservativ partileder og dermed premierminister.

Den tidligere minister siger, at Johnson risikerer at begå" forræderi" mod resultatet af folkeafstemningen, hvis han lader Storbritannien ryge ud af EU uden en skilsmisseaftale - et såkaldt no-deal-brexit.

Han beskylder ydermere Johnsons særlige rådgiver Dominic Cummings for at forsøge at arbejde for et no-deal-brexit ved at komme med krav til EU, som det europæiske samarbejde ikke "kan eller vil tilslutte sig".

Imens tikker uret ned til brexit, som efter planen finder sted den 31. oktober.

Boris Johnson (t.v.) og Philip Hammond (t.h.) er ikke helt enige om, hvordan Storbritanniens farvel til EU skal foregå. (Foto: PA © PA Wire/PA Images)

Top-demokrat advarer briterne

Boris Johnson har længe fastholdt, at han er villig til at forlade EU uden en aftale, men at risikoen for et sådan udfald var meget lille.

Han har i stedet sagt, at han forventede at forhandle en ny og bedre aftale hjem med Bruxelles, end den som Theresa May fik fra EU. Den er der nemlig ikke opbakning til i det britiske parlament.

Men i den senere tid er tonen fra den nye britiske regering blevet mindre optimistisk.

- De udviser overhovedet ingen kompromisvilje i Bruxelles i forhold til en udtrædelsesaftale. Det frygtelige er, at desto længere dette fortsætter, desto mere sandsynligt er det selvfølgelig, at vi vil blive tvunget til at forlade EU uden en aftale, siger Johnson ifølge Ritzau.

Og i dag var der flere dårlige nyheder til den nye premierminister. På den anden side af Atlanten advarer man nemlig briterne om, at en ny handelsaftale med USA ikke er en selvfølge.

Topdemokraten Nancy Pelosi advarer briterne mod brexit-kaos. (Foto: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS © AFP or licensors)

Der er nemlig ingen chance for, at amerikanerne siger ja til en ny handelsaftale med briterne, hvis brexit truer freden i Nordirland, siger topdemokraten Nancy Pelosi, som er den demokratiske formand for Repræsentanternes Hus.

- Uanset hvilken form det ender med, så skal brexit ikke få lov til at sætte Langfredag-fredsaftalen i fare - herunder den usynlige grænse mellem den Irske Republik og Nordirland, siger hun.

Nordirland splitter

  • Det lille land Nordirland er blevet en stor del af uenigheden omkring brexit. Det skyldes det såkaldte irske backstop, der skal sikre, at der ikke kommer en hård grænse mellem Nordirland og EU-landet Irland, selvom Storbritannien og EU aldrig bliver enige om centrale fremtidige aftaler.

  • Det ville bevare den såkaldte Langsfredagsaftale, der endte årtiers vold i Nordirland, men kritikere peger på, at det irske backstop risikerer at isolere Nordirland fra resten af Det Forenede Kongerige.

  • Boris Johnson har sagt, at den irske backstop skal skrottes i en ny aftale. Det er noget, som EU og Irland har afvist. Blandt andet på grund af frygt for, at uro igen vil bryde ud på den irske ø.

Håb for mere handel med USA

Hos briterne hersker der en frygt for, at brexit vil medføre et hårdt økonomisk slag for Storbritannien. Derfor har der været forhåbninger om, at mere handel med USA kan rette op på dette.

Når Storbritannien forlader EU, kan de nemlig indgå helt nye handelsaftaler med udlandet.

Tidligere på ugen sagde USA's nationale sikkerhedsrådgiver, John Bolton, at USA støtter et hårdt brexit, og at Storbritannien vil stå forrest i køen til en ny frihandelsaftale.

En sådan aftale vil kræve godkendelse i den amerikanske kongres, hvor Pelosis demokrater har flertal i Repræsentanternes Hus.

Derudover er der en stærk tværpolitisk blok af pro-irske kræfter i den amerikanske kongres, påpeger The Guardian.

Facebook
Twitter