Kontor med udsigt: Danskere får øjnene op for fjernarbejdets muligheder

På Costa Del Sol kan man i den grad mærke interessen fra danskere, der drømmer om et nyt liv i syden efter corona.

Michael Martil passer sine danske kunder fra den spanske solkyst. (© DR Nyheder)

Fingrene klaprer effektivt på de to computeres tastaturer. Bortset fra det er der hele stille i rummet.

Fra terrassen udenfor panoramavinduerne er udsigten betagende: Bølgende træklædte bjerge, i det fjerne glitrer Middelhavet. Stine bryder stilheden:

- Hvem henter børn i dag?

- Det ville være fint hvis du gjorde, svarer Michael.

- Jeg har et møde i eftermiddag.

Stine Møllegaard og Michael Martil bor og arbejder i byen Mijas en halv times kørsel sydvest for Malaga. ”Kontoret” er et delt skrivebord i den ene ende af husets køkken-alrum.

Passer danske kunder fra den spanske solskinskyst

Parret havde bestemt sig for at forlade Danmark, før coronapandemien lukkede store dele af Europa ned.

- Vi ville gerne ud af hamsterhjulet – og det er vi kommet. Vi har mere tid sammen som familie. At flytte til Spanien har i den grad forøget vores livskvalitet, siger Michael Martil.

  • Den danske familie har fået en ny hverdag under varmere himmelstrøg.
  • Stine Møllegaard har beholdt sine opgaver som sagsbehandler hos en ejendomsmægler hjemme i Danmark.
1 / 2

Men pandemien har alligevel været med til at forme deres nye liv her på den spanske solkyst.

- Jeg havde sagt mit job op derhjemme, men på grund af corona havde min arbejdsgiver fået øjnene op for, at det fungerede fint med fjernarbejde, og da man stadig har behov for mig, så arbejder jeg fuld tid. Nu er det bare herfra, fortæller Stine Møllegaard.

Hendes mand, Michael, er selvstændig konsulent og passer nu sine danske kunder hjemme fra stuen i huset, der under normale omstændigheder ville være lejet ud til turister – men som nu har været familiens hjem i adskillige måneder.

- Vi har alligevel ikke kunnet mødes fysisk, og jeg er overbevist om, at jeg nærmest er mere effektiv nu. Mit helt klare indtryk er, at kunderne er meget tilfredse, siger han.

Mange henvendelser fra danskere

Parrets børn, Malou og Melvin, går på den danske skole, Bifrostskolen, blot 15 minutters kørsel fra familiens hjem. Her kan skoleleder Anna Bjarnfoss i den grad mærke, at flere og flere danskere har mod på at følge i familien Møllegaard-Martils fodspor:

- Så sent som i morges ringede en kvinde og ville melde sine to børn ind fra næste skolestart. Hun begrundede det med, at både hun og hendes mand nu har fået muligheden for at arbejde hjemmefra, siger skolelederen.

- Og hun er ikke alene. Det vælter ind med henvendelser fra danskere, der er interesserede i skolen.

Skolen, der ligger i udkanten af byen Benalmádena, har plads til omkring 50 elever. Den er allerede godt fyldt op. Anna Bjarnfoss er nødt til at undersøge mulighederne for at skaffe mere plads – og flere lærere:

- Om et par måneder har jeg et bedre overblik. Men det er bestemt et scenarie, vi skal forberede os på.

  • Skoleleder Anna Bjarnfos mærker en stigende dansk interesse.
  • Ejendomsmægleren Jacob Johansen viser et håndværkertilbud frem for en kunde i Danmark.
1 / 2

Jacob Johansen har i 15 år specialiseret sig i at sælge huse til danskere på Costa del Sol. De fysiske kontakter er erstattet af virtuelle fremvisninger. I dag viser han et håndværkertilbud i den absolutte luksusklasse frem for en dansk kunde:

- Der er ingen tvivl om, at vi har fået en ny type kunder. Det er mennesker, som griber muligheden for at arbejde hjemmefra – og så kan de lige så godt sidde her, fortæller han.

Familien Møllegaard-Martil har ikke fortrudt deres beslutning om at flytte familien et eneste sekund – og der er ingen konkrete planer om at flytte hjem til Danmark igen:

Og spørger man familiens børn, Malou og Melvin, om de vil hjem til Danmark, er svaret klart:

- Ikke lige foreløbig! Kun på besøg!

FacebookTwitter