Kontroversiel venstrefløjs-advokat skal være ny fransk justitsminister: Korrespondenten guider dig til Frankrigs nye regering

Frankrig har fået ny regering. Her er, hvad du skal vide.

Frankrigs Jean Castex har samlet sig et nyt hold af ministre. (Foto: Julien de Rosa)

Frankrigs premierminister afslørede her til aften sit nye hold af ministre.

Her er, hvad korrespondent Stéphanie Surrugue synes, at du skal tage med dig fra den franske regeringsrokade:

1

Klima er ét af de vigtigste emner for Macron

I Frankrig er regeringens ministre udnævnt i rangorden. Hierakiet viser, hvilke områder, der har topprioritet. Lige nu er Europa- og udenrigsminister Jean-Yves Le Drian øverst på listen.

Men umiddelbart efter ham, kommer den nye miljøminister, Barbara Pompili. Hun er tidligere medlem af Frankrigs grønne parti, EELV.

Dermed sender præsident Macron og hans premierminister Jean Castex - der formelt set er regeringschef - et klart grøn signal:

Frankrigs topprioritet nu er klima, miljø og internationale anliggender. Et vigtigt signal oven på et nyligt fransk kommunalvalg, hvor De Grønne vandt mange af Frankrigs største byer.

I vinter besøgte Emmanuel Macron Frankrigs største gletsjer, Mer de Glace, Ishavet. Den er svundet markant de seneste år. (Foto: Pool © AFP or licensors)
2

Omstridt venstrefløjsadvokat som justitsminister

Frankrigs nye, øverste lov og ordensmand har ingen politisk erfaring. Hans udnævnelse skaber til aften stor debat i Frankrig.

Eric Dupond-Moretti er forsvarsadvokat og går under tilnavnet ”frifinderen”.

Han er kendt for at have fået frikendt terrorsympatisører, sportsstjerner, politikere og andre berømte og berygtede personer for alt fra anklager om terror og korruption til afpresning og økonomisk kriminalitet. Dupond-Moretti har offentligt støttet den socialistiske politiker Martine Aubry og er kendt for sine venstefløjssympatier.

Advokat Eric Dupond-Moretti er ny fransk justitsminister - og kendt for at være på venstrefløjen. (Foto: ROMAIN LAFABREGUE © AFP or licensors)

Den fransk-italienske advokat skrev i 2015 under på en opfordring til at forbyde højrefløjspartiet Rassemblement National, National samling. Partiets forkvinde, Marine Le Pen, skrev straks efter udnævnelsen på Twitter:

- Som justitsminister er valgt en militant venstreradikal, som vil standse Rassemblement National, oppositionens største parti. Det lover godt…

3

Ligestilling er en prioritet

Der er flere kvindelige ministre end mandlige ministre i Frankrigs nye regering. Dermed markerer præsident Emmanuel Macron, at ligestilling fortsat er et nøgleområde for ham.

I toppen af hierakiet finder vi blandt andet klimaminister Barbara Pompili, forsvarsminister Florence Parly, beskæftigelsesminister Elisabeth Borne og kulturminister Roselyne Bachelot.

4

Macron rækker ud til andre partier med sit ministervalg

Ganske vist hælder den nye centrumregering snarere til højre end til venstre, men ministrene stammer både fra den borgerlige fløj, fra De Grønne og fra venstrefløjen.

Dermed forsøger Emmanuel Macron at holde forbindelsen til et bredt udsnit af det franske politiske spektrum og fastholde sit eget politiske projekt som et, der går på tværs af de gamle, politiske skel.

5

Politi-kritisk indenrigsminister fyret

Macrons nu forhenværende indenrigsminister, Christophe Castaner, har i månedsvis skabt problemer for præsidenten.

Castaner har nemlig gjort den franske politistyrke vred. I kølvandet på den amerikanske George Floyds død i politiets varetægt foreslog Castaner blandt andet at suspendre betjente, der er mistænkt for racisme, og ville desuden forbyde halsgreb i forbindelse med anholdelser.

Det førte til en stor konflikt mellem den franske ordensmagt og "førstestrisseren", som franskmændene kalder indenrigsministerfunktionen.

Skiftedag i det franske indenrigsministerium - ind med Gerald Darmanin, bagerst, ud med Christophe Castaner, forrest. (Foto: Etienne Laurent)

Macron og premierminister Castex har udtrykt deres fulde opbakning til politiet, og udnævnelsen af den unge Gérard Darmanin - søn af en fransk barejer og algerisk rengøringskone og loyal Macron-støtte - får forholdet mellem politiet og regeringen mulighed for en ny begyndelse.

Facebook
Twitter