Kontroversiel whistleblower løslades i næste uge

Den transkønnede whitsleblower Chelsea Manning har siddet i fængsel i næsten syv år.

Chelsea Manning, som tidligere gik under navnet Bradley Manning, er født som mand, men efter spionagedommen i 2010 identificerede Manning sig som kvinde. (Foto: handout © Scanpix)

Den 29-årige transkønnede soldat og whistleblower, Chelsea Manning, har for første gang udtalt sig, siden den tidligere præsident, Barack Obama, forkortede hendes 35 år lange fængselsstraf, som en af sine sidste gerninger i Det Hvide Hus.

Chelsea Manning har siddet fængslet i næsten syv år for at have lækket over 700.000 fortrolige dokumenter og videoer til Wikileaks i 2010.

Det lækkede materiale omfattede en række videoer og dokumenter fra USA's missioner i Irak og Afghanistan. Blandt andet en video, der viste en amerikansk helikopter angribe en gruppe mennesker i Bagdad. Blandt de dræbte var to journalister fra Reuters.

- For første gang kan jeg se en fremtid for mig som Chelsea. Jeg kan forestille at leve som den person, jeg virkelig er, i en verden udenfor, siger Chelsea Manning i en meddelelse ifølge Reuters.

Ifølge Det Hvide Hus bliver Chelsea Manning løsladt den 17. maj.

Chelsea Manning, som tidligere gik under navnet Bradley Manning, er født som mand, men efter spionagedommen i 2010 identificerede Manning sig som kvinde.

Under opholdet i fængslet Fort Leavenworth i delstaten Kansas, hvor der udelukkende sidder mænd, har Chelsea Manning haft det svært, og hun har blandt andet forsøgt at begå selvmord to gange.

Som en af sine sidste gerninger i sit præsidentskab forkortede Barack Obama Chelsea Mannings straf med den begrundelse, at hun havde taget ansvaret for sine handlinger – til stor utilfredshed for republikanere i Kongressen.