Kontroversielle breve offentliggjort: Prins Charles skriver om Danmark

Prins Charles fremhæver den danske konkurrencelovgivning i et brev til Tony Blair.

En række af Prins Charles' breve til britiske politikere er blevet offentliggjort efter, at The Guardian har kæmpet for at bringe dem i flere år. (Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA © Scanpix)

Den danske konkurrencelovgivning er værd at lade sig inspirere af.

Sådan skrev prins Charles af Wales i 2004 i et brev til den daværende premierminister, Tony Blair. Det skriver The Guardian.

Brevet handler om mejerisektoren i Storbritannien, som ifølge prins Charles i hvert fald på daværende tidspunkt ikke havde de bedste muligheder for at vokse sig større.

Derfor fremhæver han i brevet Danmark, hvor Arla som andelsselskab havde erobret 90 procent af markedet.

Her følger en oversættelse af en del af det afsnit, hvor Danmark bliver nævnt:

Konkurrenceråd spænder ben

- Desværre har jeg fået at vide, at Det Britiske Konkurrenceråd er ved at blive en seriøs forhindring for udviklingen af mejeriandelsselskaber af nødvendig størrelse og indflydelse, indleder prinsen.

Sådan ser et udsnit af prins Charles' brev ud. (© DR Nyheder)

- Det Britiske Konkurrenceråds synspunkt er, at man vil gøre modstand mod ethvert firma, der ser ud til at overstige 25 procent af Storbritanniens markedsandel. I Europa - især i Danmark og Tyskland, hvor kooperativer er mere etablerede - bliver konkurrencelovgivningen opfattet helt anderledes.

- Der er ét kooperativ i Danmark, der har en markedsandel på 90 procent! Det er måske en smule i overkanten, men medmindre Storbritanniens andelsselskaber vokser tilpas meget, vil forarbejdningsvirksomhederne og forhandlerne fortsat have landmændene i armlås, og vi vil derfor fortsat skyde os selv i foden!

Det originale brev kan læses her (side 3 i filen).

Kendt for at søge indflydelse

Prins Charles har tidligere været kendt for at søge politisk indflydelse.

Det er blandt andet sket igennem en række andre breve, og 27 af disse breve er onsdag blevet offentliggjort efter ti års bestræbelser fra The Guardian, som har været igennem de fleste juridiske instanser i Storbritannien for at få lov til at bringe brevene.

At det endelig er lykkedes, bliver af The Guardian betragtet som en sejr for informationsfriheden.

Facebook
Twitter