Kontroversielle udtalelser om forholdet til Danmark skygger for landstingsåbning i Grønland i dag

Kontroversielle udtalelser fra Grønlands udenrigsansvarlige, Pele Broberg, har skabt interne uenigheder hos den grønlandske regering.

Det grønlandske landsstyres udenrigsansvarlige, Pele Broberg, er kommet i politisk modvind efter et opsigtsvækkende interview i søndags. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

De to regeringspartier i Grønland, Naleraq og Inuit Ataqatigiit, IA, har kun skullet enes med hinanden som regeringspartnere i knap seks måneder, men er allerede havnet i en regulær krise.

Problemerne er opstået efter kontroversielle udtalelser fra regeringens udenrigsansvarlige, Pele Broberg. Han har blandt andet luftet tanker om, at kun folk med inuit-baggrund skal kunne stemme ved en eventuel fremtidig løsrivelsesafstemning.

De interne stridigheder er så markante, at flere eksperter vurderer, at det hele i yderste konsekvens kan ende med valg i Grønland.

- Det her er et stort problem for lederen af det grønlandske landsstyre, Mute B. Egede, siger Martin Breum, der er journalist med speciale i Arktis.

Forskud på debat om Grønlands selvstændighed

Hele miseren stammer fra et interview, der blev bragt i Berlingske søndags. Her tog Pele Broberg forskud på rammerne for en mulig fremtidig afstemning om Grønlands selvstændighed.

Konkret sagde han til Berlingske, at det må "være klart, at thailændere, danskere, englændere, franskmænd, spaniere, og hvem der ellers måtte bo her, ikke har krav på selvstændighed. Det er inuit. Hvad man føler og mener som tilflytter, det har ingen betydning for denne her afstemningsdebat".

I samme interview med Berlingske sagde Pele Broberg også, at han ikke længere vil bruge ordet rigsfællesskab, fordi han ikke mener, der er tale om et fællesskab, men tværtimod dansk overherredømme. Og han toppede de opsigtsvækkende udmeldinger med at lufte forventningen om, at Grønland på sigt overtager Danmarks plads i Arktisk Råd.

Og det faldt mildt sagt ikke i god jord hos landsstyreformand Mute B. Egede, der kommer fra det andet parti i regeringen, AI.

Senere samme dag måtte Mute B. Egede direkte modsige sin udenrigsminister i en pressemeddelelse, hvor han gjorde det klart, at Brobergs udtalelser om forskelle i stemmeret ikke var landsstyrets holdning.

Kontroversielle udtalelser fra Grønlands udenrigsminister har kastet landsstyreformand Mute B. Egede ud i en regeringskrise. (Foto: Emil Helms © Ritzau Scanpix)

Reaktionen faldt så prompte fra landsstyreformanden, fordi Broberg i sine udtalelser bevæger sig omkring "racetænkning", forklarer Martin Breum.

- Det bliver altså ikke tolereret på regeringsniveau i Grønland, siger han.

Samtidig har regeringens støtteparti Atassut meddelt, at de ønsker, at Pele Broberg træder af som udenrigsansvarlig.

Ministerrokade eller sammenbrud?

Hvilke konsekvenser udtalelserne vil få for Broberg og regeringen er endnu uvist frem mod, at Grønlands Landsting samles for første gang dette efterår i dag klokken 15 dansk tid.

Trods mange henvendelser fra både danske og grønlandske medier har Mute B. Egede ikke fortalt, om han agter at handle på Brobergs udtalelser og i så fald hvordan, men i dag skal han på talerstolen foran landstinget.

Der er flere mulige scenarier for, hvad der kan komme til at ske.

En mulighed er en regeringsrokade, hvor Mute B. Egede fjerner Broberg som udenrigsminister og giver ham en anden post.

Martin Breum forklarer her hvorfor.

Men ifølge Ulrik Pram Gad, der er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier og forsker i Rigsfællesskabets forandring, passer posten som udenrigsansvarlig Pele Broberg rigtig godt. Med den kan han nemlig tale rigtig meget om sit yndlingsemne: Grønlands selvstændighed.

- Så jeg tror, det er meget svært at få ham væk fra den post, siger han.

En anden mulighed er at afsætte Broberg som minister, men det kan samtidig også blive et farvel til regeringen, vurderer Ulrik Pram Gad.

- Pele Broberg er kronprins i Naleraq, så man kan ikke rigtigt smide ham ud - så går Naleraq formentlig, siger han.

Sammen sidder Naleraq og IA på lige præcis de 16 mandater, der skal til for at have flertal i det grønlandske parlament, så uden Naleraq forsvinder flertallet for regeringen.

Med stor sandsynlighed vil det betyde et nyt valg i Grønland, vurderer Ulrik Pram Gad.

- Der er et begrænset antal partier, der er store nok til at kunne lave flertal, siger han.

Det eneste andet parti, der er store nok, er Siumut, som IA egentlig er enig med på mange områder, men der er et helt afgørende område, der gør, at de vil få svært ved at samarbejde - nemlig det store valgtema, uran.

IA er stærk modstander af, at der skal udvindes uran fra den grønlandske undergrund, mens Siumut er mere positivt stemt overfor det.

Potentiale for kaotisk efterår

En tredje mulighed er mindre dramatisk - nemlig status quo.

- Et scenarie kan være, at regeringen fortsætter uden forandringer, men at man laver endnu en aftale internt om, at nu må Pele Broberg altså lige dæmpe sine retoriske udfald mod Danmark, siger journalist med speciale i Arktis Martin Breum.

Efter at have mødt massiv kritik for sine udtalelser skrev Broberg mandag på sin Facebook-profil, at artiklen i Berlingske er "fordrejet", og at han mener, at “alle grønlændere skal kunne stemme ved en fremtidig folkeafstemning om Grønlands selvstændighed. Overfor det grønlandske medie KNR har Berlingske afvist anklagen.

Det opsigtsvækkende interview er ikke første gang, at Broberg har gjort sig bemærket med en markant linje overfor Danmark. Tidligere er han blandt andet udeblevet fra et planlagt pressemøde med den danske udenrigsminister, Jeppe Kofod (S), om en forsvarsaftale i protest over dansk militærs tilstedeværelse i Grønland.

Pele Broberg (th.) og Mute B. Egede (i midten) er enige om at ønske grønlandsk selvstændighed, men Pele Brobergs pari Naleraq er mere indædte fortalere for løsrivelse fra Danmark. (Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson © Ritzau Scanpix)

Her og nu vurderer begge grønlandskendere, at landsstyreformanden er nødt til at tage affære overfor sin udenrigsminister på den ene, anden eller tredje måde.

- Det er klart, at det her udfordrer Mute B. Egede som politisk leder af Grønland. Han er nødt til nu at markere og vise, at han faktisk styrer den her regering - også i tilfældet Pele Broberg, siger Martin Breum.

Han tør ikke komme med et bud på, hvad udfaldet bliver.

- Hvordan han så vælger at gøre det, og hvilke konsekvenser, der får - det skal jeg ikke spå om, siger han.

Ulrik Pram Gad tør godt tage et forsigtigt kig ud i fremtiden.

- Mit gæt er, at koalitionen og han som udenrigsminister også vil overleve det her, men alt kan ske i grønlandsk politik, siger han.

Fortsætter koalitionen, bliver det næppe kedeligt at følge Grønlandsk politik den kommende tid, hvor flere store slagsmål venter mellem de to koalitionspartier, hvis de fortsætter samarbejdet, mener Ulrik Pram Gad.

- Der vil være utrolig mange anledninger det kommende efterår til, at koalitionen kan blive uvenner med sig selv, siger han.

Facebook
Twitter