Kontroversielt kampfly styrtet ned for første gang

Det milliondyre F35-kampfly styrtede ned i den amerikanske stat South Carolina fredag.

Det nedstyrtede amerikanske F-35B menes at koste i omegnen af 740 millioner kroner. (Arkivfoto) (Foto: US Navy © Scanpix)

Torsdag brugte det amerikanske forsvar kampflyet af typen F35-B for første gang, da man angreb Taliban i Afghanistan.

Fredag blev anden anden milepæl passeret for kampflyet. Her styrtede et F35 fra det amerikanske marinekorps ned i staten South Carolina. Det er første gang, at flytypen er styrtet ned.

Piloten nåede at skyde sig ud med katapult, og der meldes ikke om nogen civile tilskadekomne.

Årsagen til ulykken kendes ikke, og det amerikanske forsvar har igangsat en undersøgelse. Ifølge CNN koster flyet i omegnen af 115 millioner dollars eller omkring 740 millioner kroner.

F35-projektet bliver kaldt historiens største og dyreste af sin type i verden, og det forventes, at der skal produceres flere end 3000 fly.

Tyk røg ved militærbasen i Beaufort, South Carolina, hvor kampflyet styrtede ned. (Foto: SOCIAL MEDIA © Scanpix)

Tidligere om fredagen annoncerede det amerikanske forsvar, at man har skrevet under på en ny ordre på flere F35-fly.

Flere typer F35

Danmark har også investeret i 27 F35-kampfly, der dog ikke er af samme type som det nedstyrtede amerikanske. Der findes nemlig tre typer F35, som produceres af Lockheed Martin.

  • F35A kan kaldes den "normale" version, da det lander og letter som F16-kampflyene, som de nye F35-fly skal erstatte. Det er denne type, der vil blive brugt i det danske flyvevåben.

  • F35B kan lande vertikalt som en helikopter. Udstødningen på kampflyet kan rettes ned, og sammen med en lavtrykskompressor leverer de opdriften ved lav hastighed, så det kan lette på korte startbaner. Det er denne type, som styrtede ned i South Carolina.

  • F35C er beregnet til brug på hangarskibe, hvorfor det er forstærket, så det kan klare de hårde landinger, og er udrustet med en halekrog.

Kritik af kampfly

F35-projektet er blevet stærkt kritiseret både internationalt og i Danmark. Det er både blevet kritiseret for at være alt for dyrt og for sin manglende effektivitet i kamp. Desuden er det blevet forsinket gang på gang.

I Danmark er også støjen fra flyet blevet kritiseret. Naboerne til flyvestationen Skrydstrup i Sønderjylland er bekymrede for støjgenerne, der følger med de nye fly.

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) er blevet beskyldt for at hemmeligholde oplysninger og vildlede Folketinget i sagen.

Ifølge eksperter undlod ministeren i flere omgange at oplyse, at der var problemer med at få godkendt støjdæmpende tiltag, inden bevillingen på 16 milliarder kroner til nye kampfly blev givet.