Koreanske ledere mødes på grænsen til historisk topmøde

Det er første gang i 65 år, at en nordkoreansk leder møder en sydkoreansk præsident uden for Nordkorea.

Nordkoreas leder, Kim Jong-un, er ankommet til den demilitariserede zone mellem de to lande, hvor han tages imod af Sydkoreas præsident, Moon Jae-in, før et historisk topmøde.

Det viser tv-billeder.

Det er første gang i 65 år, at en nordkoreansk leder møder en sydkoreansk præsident uden for Nordkorea.

Topmødet holdes i landsbyen Panmunjom på selve grænsen mellem de to lande. Det var netop her, at den våbenhvileaftale, som afsluttede Koreakrigen, blev underskrevet i 1953.

Det er blot det tredje topmøde mellem Nord- og Sydkorea siden våbenhvilen, og de to lande er teknisk set stadig i krig, da der aldrig er indgået en officiel fredsaftale.

Her møder de to koreanske ledere hinanden i den demilitariserede zone på grænsen mellem landene. (Foto: © Reuters Tv, Scanpix)

På mødet, der bliver holdt i det såkaldte fredshus, vil muligheden for varig fred mellem Syd- og Nordkorea formentlig blive drøftet. Det samme vil muligheden for, at Nordkorea indstiller sine forsøg med atomvåben og langtrækkende raketter.

- Kim Jong-un vil åbenhjertigt diskutere emner med Moon Jae-in, der kan forbedre de interkoreanske relationer og opnå fred, velstand og genforening af den koreanske halvø, rapporterede det nordkoreanske nyhedsbureau KCNA tidligt fredag morgen lokal tid, da Kim Jong-un forlod Pyongyang.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

I Kim Jong-uns delegation er blandt andre hans søster Kim Yo-jong, der også var til stede under vinter-OL i Sydkorea i februar.

Efter den første runde af samtaler rejser nordkoreanerne efter planen tilbage over skillelinjen for at spise frokost. Senere vil Kim Jong-un og Moon Jae-in sammen plante et fyrretræ, der symboliserer fred og velstand.

Derefter skal de to mødes til anden runde af drøftelserne, før det er meningen, at de to skal udarbejde en fælles erklæring.

Dagen afsluttes med en middag.

/ritzau/