Korrespondent: Afghanistans nye regering er i splid med sig selv

DR's Asien-korrespondent vurderer, at den nye samlingsregering i Afghanistan får svært ved at løse landets mange store udfordringer.

Abdullah Abdullah (t.v.) og Ashraf Ghani (t.h.) underskrev søndag aftalen om en samlingsregering med sidstnævnte som præsident. (Foto: Wakil Kohsar © Scanpix)

Selvom de to rivaler, Abdullah Abdullah og Ashraf Ghani, krammede hinanden efter at have underskrevet aftalen om en afghansk samlingsregering, er det ikke tegn på forsoning og enighed mellem de to.

De to har nemlig igennem flere år været uenige på stort set alle områder, fortæller DR's Asienkorrespondent, Philip Khokhar.

- Derfor må vi også forvente, at det her bliver en regering, der er i splid med sig selv og nok får svært ved at løse mange af Afghanistans problemer, siger han.

Ghani blev præsident

De to rivaler underskrev søndag aftalen om at danne en samlingsregering - direkte på afghansk tv.

Aftalen betyder, at Ashraf Ghani kan overtage præsidentposten efter Hamid Karzai, mens Abdullah Abdullah tildeles en nyoprettet post som såkaldt administrerende direktør.

En stilling, der ifølge Philip Khokhar kan sammenlignes med stats- eller premierminister.

Begge mænd har tidligere haft ministerposter i Afghanistan. Abdullah Abdullah har fungeret som udenrigsminister, mens den tidligere verdensbankøkonom Ashraf Ghani har været finansminister.

I kæmpe krise

Inden nytår forlader Natos soldater Afghanistan, og derfor bliver en af de store opgaver for den nye regering at håndtere den skrøbelige sikkerhedssituation i landet, hvor Taliban ifølge Philip Khokhar er på fremmarch.

Dog har begge herrer lovet at lade USA beholde omkring 10.000 soldater i landet efter nytår.

- Afghanistan har ikke nogen reelle indtægter, og derfor har de brug for især USA's støtte. Men den nuværende præsident, Hamid Karzai, har været ligeglad med det faktum i næsten et år, og det har kastet Afghanistan ud i en kæmpe krise, fordi ingen kunne sige, hvad der i virkeligheden ville ske efter nytår, siger Philip Khokhar.

Facebook
Twitter