Korrespondent: Bidens tale var første direkte anklager fra 'øverste sted' mod Trump

Dagen igennem har amerikanerne markeret angrebet på Kongressen for et år siden. Men landet er fortsat dybt splittet, fortæller korrespondent.

Præsident Biden talte tidligere i dag i Kongressens Statuary Hall i forbindelse med årsdagen for stormen på Kongressen. (Foto: © pool, Ritzau Scanpix)

  Der blev ikke lagt fingre imellem, da den amerikanske præsident, Joe Biden, i dag talte i anledning af årsdagen for stormen på Kongressen.

  Og der var heller ingen tvivl om, hvem der ifølge præsidenten bærer ansvaret for, at angrebet overhovedet fandt sted. For selvom Donald Trumps navn ikke blev nævnt én eneste gang i Bidens 30 minutter lange tale, så var hans rolle i angrebet, der endte med at koste fem mennesker livet, ganske klar.

  - Dem, der stormede Kongressen, og dem, der opildede til denne hændelse, holdt en kniv op til USA's hals og det amerikanske demokrati. De kom her med vrede, ikke i USA's tjeneste, men nærmere i én mands tjeneste, lød det blandt andet fra Joe Biden.

  Bidens tale i dag var første gang, at den nye administration så klart og tydeligt pålægger den tidligere præsident ansvaret for angrebet på Kongressen, fortæller USA-korrespondent, Lillian Gjerulf Kretz.

  - Det er første gang, at vi fra øverste sted hører så direkte anklager. Biden placerede i dag direkte ansvaret hos den tidligere præsident. Han brugte ord som, at den forhenværende præsident forsøgte at dolke selve hjertet på det amerikanske demokrati, siger hun.

  Her kan du høre en lille bid fra Bidens tale:

  Den store løgn

  Ifølge korrespondenten vil talen dog blive modtaget meget forskelligt af amerikanerne, som forbliver dybt splittede.

  To ud af tre republikanske vælgere og hele 33 procent af den samlede amerikanske befolkning tror for eksempel stadig på Trumps påstande om valget, som han fastholder til den dag i dag. Senest her til eftermiddag i den udtalelse han udsendte ovenpå Bidens tale:

  - De medskyldige medier kalder det bare "den store løgn", men i virkeligheden er den store løgn selve valget, lød det blandt andet i udtalelsen, hvor Trump også anklagede Biden for at "ødelægge vores nation".

  Familien til Ashli Babbit, den Trump-støtte, der blev skudt og dræbt af kongrespolitiet under angrebet, under en bøn foran kongresbygningen i Washington D.C. tidligere i dag. (Foto: © Anna Moneymaker, Ritzau Scanpix)

  Trods Trumps insisteren på valgsvindel her næsten halvandet år efter valget er der fortsat ingen håndfaste beviser for, at der er noget at komme efter. Og det er ikke fordi, man ikke har ledt.

  Rent faktisk var præsidentvalget 2020 et af de mest efterprøvede valg i amerikansk historie, fortæller Lillian Gjerulf Kretz.

  - Der var mere end 60 retssager, og det blev gennemgået på alle mulige måder hele vejen op til Højesteret, som slog fast, at der altså ikke var tale om massiv svindel – en historie, som præsidenten altså igen her i dag bliver ved med at køre frem over for den amerikanske befolkning.

  Flaget på halvt foran kongresbygningen i Washington D.C. i dag. (Foto: © Saul LOEB, Ritzau Scanpix)

  Angreb på demokratiet

  Selvom angrebet på en af USA's vigtigste demokratiske institutioner blev afsluttet i dag for et år siden, så er kampen om selve demokratiet langt fra overstået.

  Flere juridiske eksperter har ifølge Lillian Gjerulf Kretz advaret om, at angrebet var startskuddet på visse dele af de republikanske magthaveres kamp mod USA’s demokratiske grundregler.

  - Siden Trump søsatte sin "store løgn" har en række republikanske stater forsøgt at gøre det sværere at stemme. Det er begræsninger, som i høj grad vil ramme farvede og fattige, vælgere, der typisk stemmer demokratisk, siger hun.

  Præsident Joe Biden og vicepræsident Kamala Harris tidligere i dag, efter de begge havde holdt taler i Kongressen i anledning af årsdagen for angrebet. (Foto: © EVELYN HOCKSTEIN, Ritzau Scanpix)

  Markeringerne fortsætter i nat

  Det er ikke kun med Bidens tale, at man i dag har markeret dagen i dag i Washington D.C.

  Her til aften har man blandt andet afholdt et minuts stilhed i Repræsentanternes Hus til minde om ofrene for angrebet, ligesom også flere medlemmer af Senatet har fortalt om deres oplevelser den 6. januar 2021.

  Torsdag nat dansk tid fortsætter markeringerne af årsdagen for angrebet på Kongressen.

  Her vil blandt andet Demokraternes leder i Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, føre an i en ceremoni foran Kongressen, ligesom også Trump-støtter ventes at markere dagen med en højtidelighed.

  Republikansk medlem af Repræsentanternes Hus, Liz Cheney (i rødt), forlader kammeret efter at have deltaget i et minuts stilhed til minde om ofrene. Ved hendes side er hendes far, tidligere vicepræsident Dick Cheney, som var hendes gæst ved markeringen. (Foto: © EVELYN HOCKSTEIN, Ritzau Scanpix)