Korrespondent: Borgmestervalg i Istanbul er et markant nederlag for Erdogan

Oppositionen har brudt AKP's magtmonopol i Tyrkiets største by.

Det tyrkiske regeringsparti, AKP, led i går et sviende nederlag ved valget om borgmesterposten i Tyrkiets største by, Istanbul.

Oppositionspolitikeren Ekrem Imamoglu fra Det Republikanske Folkeparti, CHP, står til over 54 procent af stemmerne, og dermed er der sat en stopper for mange års AKP-styre i Istanbul.

Valgkommissionen i Tyrkiet har i skrivende stund ikke offentliggjort det endelige resultat, men både præsident Erdogan og AKP-kandidaten, Binali Yildirim, har allerede lykønsket oppositionen.

Selv om der kun er tale om et lokalvalg, er der tale om en vigtig sejr for oppositionen og et iøjnefaldende nederlag til præsident Recep Erdogan, fortæller DR's mellemøst-korrespondent Puk Damsgård.

- Det er et vældig markant nederlag, som ikke er til at overse, siger korrespondenten, der peger på signalværdien i, at AKP's lange sejrsstime ved de tyrkiske valg nu er brudt. To gange.

For i marts vandt Imamoglu overraskende borgmestervalget i millionbyen, men måtte se den tætte valgsejr blive annulleret på grund af klager over uregelmæssigheder.

Imamgolu og hans tilhængere i det socialdemokratiske CHP-parti kan nu glæde sig over en endnu større sejr over Erdogans kandidat, som han ser ud til at slå med over 700.000 stemmer.

Den, der vinder Istanbul...

Valgkommissionens beslutning om at annullere valgresultatet i marts gav anledning til kritik i både Tyrkiet og i udlandet, hvor der var beskyldninger om, at demokratiet i Tyrkiet var under pres, påpeger Reuters.

Resultatet af gårsdagens valg er naturligvis en stor sejr for den tyrkiske opposition, men også for demokratiet, siger Puk Damsgård.

- Uden at holde med nogen, kan man sige, at det er en sejr for Tyrkiets demokrati, som på mange parametre i øjeblikket lider under ekstremt pres på blandt andet presse og ytringsfriheden, siger hun.

- Oppositionen i Tyrkiet har oprigtigt været i tvivl om, de ville få lov til at vinde valget i Istanbul.

Og at det netop er i Istanbul, at oppositionen har sejret, giver valgsejren en helt særlig dimension, fortæller Puk Damsgård.

- Det er ikke bare en hvilken som helst borgmesterpost, det er Tyrkiets vigtigste by, siger korrespondenten, der påpeger, at det var i netop Istanbul, at præsident Erdogan fik sit politiske gennembrud som borgmester i 1990'erne.

Efter nederlaget ved det oprindelige valg i marts kastede Erdogan sig for alvor ind i kampen om millionbyen, fortæller hun.

- Erdogan har nærmest gjort valgkampen til sin egen og har været på barrikaderne og anklaget oppositionen for komplot og kup.

Recep Erdogan var selv borgmester i Istanbul fra 1994 til 1998. (Foto: POOL New © Scanpix)

Denne gang blev valgnederlaget for regeringspartiet så endnu større.

- Der er ingen tvivl om, at det sender nogle skygger ind i partiet, siger Puk Damsgård, der peger på, at det åbner op for en voksende kritik af den tidligere nærmest usårlige Erdogan i sit parti.

Nyt kapitel

Sejrherren, Ekrem Imamoglu, kaldte i går resultatet for 'en ny begyndelse' for Tyrkiet.

- Det er ikke en enkelt gruppe eller et enkelt parti, men hele Istanbul og Tyrkiet, der har vundet dette valg, lød det.

Iaggtagere i Tyrkiet kalder borgmestervalget for et seismisk valg, fortæller Puk Damsgård.

- Det er der selvfølgelig en grund til, for det er i høj grad det, der er følelsen i Tyrkiet lige nu, siger hun.

Imamoglu står dog foran en stor opgave nu, hvor han skal indfinde sig i en politisk virkelighed i en storby med mange udfordringer - og et byråd, hvor AKP har flertal.

- Udfordringen for ham bliver, om han kan få ført alle de ting ud i livet, som han gerne vil, og det er så den kamp, han skal ud i fremover, lyder det fra Puk Damsgård.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter