Korrespondent: Brasiliansk fængselsdom er sønderknusende slag for 'verdens mest populære politiker'

Trods korruptionsdom er tidligere præsident Lula de Silva Arbejderpartiets mest oplagte præsidentkandidat til næste års valg.

(Foto: Victor Moriyama © 2016 Getty Images)

I aftes dansk tid blev Brasiliens tidligere præsident Lula da Silva idømt ni et halvt års fængsel for at have modtaget korruptionspenge.

Det er den hidtil mest opsigtvækkende dom i et stort sagskompleks, hvor brasilianske toppolitikere, embedsmænd og forretningsfolk har brugt Brasiliens store olieselskab Petrobras til at give hinanden milliardbeløb under bordet.

I Lulas hjemland er man splittet over dommen over Lula, fortæller DR's korrespondent i Sydamerika, Kristian Almblad.

- Lula er en folkehelt for rigtigt mange brasilianere, og så er der samtidig nogle, der har vendt ham ryggen og som regner ham for hovedarkitekten i det her store sagskompleks.

- Men der er stadig rigtigt mange brasilianere, særligt i de fattige dele af Brasilien, som tror blindt på Lula. De tror på, at han er uskyldig, og dommen sker som led i en politisk proces med det formål at stække ham.

Nogle festede, mens andre begræd dommen. Her fejrer en kvinde i Sao Paolo, Brasilien, i går. Skiltet bærer teksten "Lula i fængel". (Foto: Nacho Doce © Scanpix)

Sagen kort

 • Dommeren i sagen finder det bevist, at Lula har modtaget og fået istandsat en luksuslejlighed fra et af landets største byggefirmaer.

 • Til gengæld skal firmaet have været garanteret store ordre i blandt andet det statsejede olieselskab Petrobras.

 • Se et fuldt overblik over hele korruptionskomplekset nederst i artiklen.

Sat ud af spillet

Ifølge tilhængerne er dommen over Lula led i en lang politisk proces på højrefløjen, hvis endemål er at ødelægge arbejderpartiets politiske projekt, som Lula satte i gang i starten af 00’erne, og som den nu afsatte præsident Dilma Roussef videreførte.

Og hvis Lula ender bag tremmer vil det da også være et hårdt slag for Arbejderpartiets sag - og for partiets chancer ved næste års præsidentvalg, fortæller Kristian Almblad.

- En del af denne dom, som stadig kan ankes, er, at Lula – udover at skulle i fængsel - heller ikke ville kunne besidde et offentligt embede i Brasilien i de næste 19 år.

- Og så er han fuldstændigt ude af kampen og har ikke mulighed for at blive præsident igen.

De fleste peger på Lula

Det var ellers Arbejderpartiets plan at køre Lula i stilling til at genindtage præsidentposten, og ifølge Kristian Almblad ligger der formentlig en fuldstændigt fast køreplan klar for, hvordan Lula skulle genrejse partiet.

Selvom det fortsat ikke er officielt, hvem der skal være kandidat, så er Lula den, som de fleste peger på.

- Han er den, der umiddelbart ville have de bedste chancer for at blive valgt, og hvis han nu skal i fængsel, er han selvfølgelig ude af spillet. Så det er både et stort slag for Lula og hans projekt, men det er også noget, der har kæmpe politiske konsekvenser i Brasilien.

Håbløshed og desillusion

Uanset om valget til næste år går til Arbejderpartiet eller til højrefløjen, så har man i den brasilianske befolkning ikke særlig stor tiltro til landets politikere, fortæller Kristian Almblad.

- Rigtigt mange brasilianere siger, at det på den ene side er trist at se den ene toppolitiker efter den anden blive dømt for korruption. Men samtidig siger andre, at det er en god ting, at denne oprydning er i gang, og at der bliver fejet ud i alt det møg.

- Problemet er bare, at der er så meget møg – i senatet og i parlamentet - at det er svært at se, hvem det egentlig er, der skal gøre rengøringen færdig og komme ind bagefter. Det er stort set alle toppolitikere fra alle partier, der er sværtet til af skandalen, og som er blevet dømt eller står til at blive dømt. Så blandt befolkningen er der mest af alt en tilstand af håbløshed og desillusion.

Lulas (t.h) arvtager, Dilma Rousseff (t.v.) blev afsat som præsident i august sidste år efter anklager om at have sminket statsbudgettet. Umiddelbart efter indledtes en rigsretssag mod hende. (Foto: Ueslei Marcelino © Scanpix)

Verden rundt

Nyheden om dommen over Lula er gået verden rundt og har været på forsiden af store internationale medier fra BBC til New York Times. Lula er kendt i hele verden, fortæller Kristian Almblad.

- Lula er lykkes med at skaffe sig et internationalt navn. Obama har engang kaldt ham ”verdens mest populære politiker”. Og det var han måske også.

- Han havde altså en helt speciel status i verden og begik sig internationalt. Han fik også løftet Brasiliens renommé, han fik hentet både VM i fodbold og OL til Brasilien. Så på den måde har han også været en succeshistorie.

Også i resten af Latinamerika følger man situationen omkring Lula tæt, fortæller han.

- Hans bevægelse havde tråde til mange andre lande, han havde alliancer med blandt andre Moralez i Bolivia, Kirschner i Argentina og Chavez i Venezuela. Der var en bevægelse i hele Sydamerika i starten af det her århundrede, som han stod i spidsen for og personificerede.

- Om hele den bevægelse, der skulle gøre Latinamerika til et mere lige sted, er lagt i graven, det ved vi ikke, men det vi kan sige med sikkerhed, er, at Lula og hans projekt er dybt rystet efter den her dom.

Overblik over den samlede korruptionssag

 • 2014

 • 17. marts: Politiet tilbageholder Alberto Yussof i det, der begynder som en rutinemæssig sag om hvidvask af penge på en tankstation.

 • Tilbageholdelsen fører efterforskerne på sporet af af det statslige olieselskab Petrobras.

 • Petrobras-direktør Paulo Roberto Costa bliver anholdt og indrømmer, at selskabet har kanaliseret penge videre til det brasilianske arbejderparti.

 • 2015

 • 6. marts: Højesteret givet grønt lys til en granskning af 12 senatorer og 22 politikere i det brasilianske underhus, der er mistænkt for medvirken til underslæb i Petrobras.

 • 19. juni: Den administrerende direktør fra entreprenørfirmaet Odebrecht, Marcelo Odebrecht, bliver anholdt og senere idømt 19 års fængsel for korruption.

 • Det viser sig, at Odebrechts chefer systematisk har bestukket politikere for at få lukrative kontrakter.

 • I løbet af 2015 bliver også to ledende politikere i Arbejderpartiet anholdt. Det samme gør chefen for Brasiliens største investeringsbank, BTG.

 • 2016

 • 4. marts: Eks-præsidenten Luiz Inacio Lula da Silva bliver afhørt i sagen.

 • Lula, der er grundlægger af Arbejderpartiet, bliver anklaget for at have modtaget bestikkelse.

 • 12. maj: På grund af stor folkelig modstand mod regeringen vælger kongressen at suspendere Lulas efterfølger, præsident Dilma Rousseff.

 • 31. august: Dilma Rousseff træder tilbage og bliver erstattet af Michel Temer. Michel Temer bliver dog hurtigt involveret i korruptionsskandalen, og flere af hans ministre tvinges hurtigt til at træde tilbage.

 • 2017:

 • 26. januar: 77 tidligere Odebrecht-chefer vidner i sagen og forsyner statsanklageren med en bunke af belastende informationer om adskillige politikere.

 • 14. marts: Statsanklager Rodrigo Janot anmoder højesteret om at åbne for 83 nye granskninger baseret på vidneudsagnene fra de tidligere Odebrecht-chefer.

 • 30. marts: Den tidligere formand for det brasilianske underhus Eduardo Cunha bliver idømt mere end 15 års fængsel for korruption.

 • 11. april: Højesteret givet grønt lys til nye undersøgelser af politikere. De omfatter blandt andet ni ministre i Temers regering, 29 senatorer og 42 medlemmer af kongressens underhus.

 • 5. maj: En tidligere direktør i Petrobras vidner mod den tidligere præsident Lula. Han påstår, at Lula kendte alt til, hvad der foregik i selskabet.

 • 10. maj: Ekspræsident Lula bliver afhørt i fem timer i byen Curitiba. Her afviser han alle anklager om at have taget imod en lejlighed fra byggefirmaet OAS. Han kalder sagen en "farce".

 • 23. maj: Lula mødes med nye anklager, som går på, at han skulle stå bag den konstruktion, der sikrede politikere og højtstående personer i det statsejede olieselskab Petrobras bestikkelse fra firmaer, der ønskede adgang til offentlige byggeprojekter. Lulas advokat kaldte anklagerne useriøse.

 • 12. juli: En føderal dommer i Brasilien dømmer den tidligere præsident ni et halvt års fængsel for korruption og hvidvaskning.

Kilde: Ritzau, AP

Facebook
Twitter