Korrespondent: Demonstrationer vil fortsætte til Sydkoreas præsident går af

Præsident Park Guen-hye vil lade det være op til det sydkoreanske parlament, om hun skal forlade sin post før tid.

En mand betragter præsidentens tale på tv i en elektronikbutik i Seoul i Sydkorea. (Foto: © STRINGER, Scanpix)

Sydkoreas præsident, Park Guen-hye, vil bøje sig for folkets stemme og træde af før tid - men hvornår kan hun ikke sige noget om. Sådan lød det tidligere i dag fra præsidenten i en tale til det sydkoreanske folk.

- Jeg vil lade beslutningen om min skæbne, herunder en forkortelse af min præsidentperiode, være op til parlamentet.

- Hvis regeringen og oppositionen finder på en plan, der kan mindske forvirringen om de statslige anliggender og sikre en sikker overførsel af magten, vil jeg træde tilbage fra mit embede, lød det ifølge nyhedsbureauet Reuters fra præsidenten.

Præsidenten har været i politisk stormvejr i længere tid på grund af en skandale om en nær ven, der har fået lov til at blande sig i politik for egen vindings skyld.

Hundredtusinder af sydkoreanere har været på gaden for at kræve præsidentens afgang. Alligevel var dagens udmelding fra præsidenten besynderlig, fortæller DR's Asien-korrespondent, Philip Khokar.

- Det er sådan, at parlamentsmedlemmerne faktisk skulle stemme om, hun skal for en rigsretsag i de kommende dage, og der er nogen, der tolker det her som et forsøg på at udskyde den afstemning. Det er også andre, der siger, hun er på vej til at stoppe som præsident - at det er 'game over' for præsident Park, siger han.

Allerede upopulær

Der er dog intet, der tyder på, at dagens udmelding vil tage luften ud af de voldsomme protester, vurderer han.

- Jeg tror, at de demonstrationer, som vi har set i fem weekender i træk i Seoul, hvor der har været tusindvis på gaden, vil fortsætte, indtil den dag Park går af, siger han.

- Befolkningen i Sydkorea har mistet tillid til hende. I forvejen synes de, at hun var en autoritær figur, og det hjalp heller ikke, at hun er datter af tidligere diktator. Hun har været upopulær i Sydkorea i lang tid.

Går Park af inden tid, vil hun være den første præsident i Sydkorea, der ikke færdiggør sin femårige embedsperiode, siden landet indførte demokrati i 1987. I så fald vil landets premierminister træde til som statsleder, indtil der senest 60 dage senere er nomineret en ny præsidentkandidat.

Præsident Parks embedsperiode udløber i februar 2018.