Korrespondent: Den israelske opposition satser hele butikken for at komme af med Netanyahu

For første gang i Israels historie er et arabisk parti blevet en del af en regeringskoalition.

Fra yderste venstre til yderste højre gik en koalition af oppositionspartier i nat sammen for at danne en regering udenom den konservative premierminister Benjamin Netanyahu og hans parti, Likud. (Foto: AMIR COHEN © Ritzau Scanpix)

Sent i aftes blev otte partier i Israel enige om at danne en regering uden om den siddende premierminister, Benjamin Netanyahu. En regering, som vil spænde fra den yderste venstrefløj til den yderste højrefløj.

Denne gang er også et arabisk parti med i en regeringskoalition. Og det er ikke bare usædvanligt - det er historisk, siger DR's Mellemøsten-korrespondent Michael S. Lund.

- Det er aldrig sket før i Israel, at et arabisk parti på den her måde går ind og er med i en israelsk regering, siger han og fortsætter:

- Det er historisk, og det er en meget umage koalition, der spænder fra den yderste venstrefløj til den yderste højrefløj, hvor de fleste partier kun går med, fordi de meget gerne vil af med den siddende premierminister, Benjamin Netanyahu.

Tungen på vægtskålen

Det arabiske parti Ra'am blev i nat tungen på vægtskålen, da partiets leder, Mansour Abbas, underskrev en koalitionsaftale med oppositionsleder og formand for midterpartiet Yesh Atid, Yair Lapid, og Naftali Bennett fra højrefløjspartiet Yamina.

Lapid og Bennet er blevet enige om at dele premierministerposten mellem sig, og efter planen skal den 49-årige Bennett stå i spidsen for den israelske regering de første cirka to år af embedsperioden. Herefter tager 57-årige Lapid over.

Her skriver Mansour Abbas (t.h.) fra partiet Raam i nat under på koalitionsaftalen i selskab med Yair Lapid (t.v.) og Naftali Bennet (i midten). (Foto: - © Ritzau Scanpix)

Aftalen er kommet i stand, fordi det har været utroligt svært for oppositionen at danne et flertal for en regering uden om Netanyahu. Den eneste måde, det kunne ske, var ved at lokke et af de arabiske partier med i en koalition – og det er altså lykkedes, fortæller Michael S. Lund.

- Det har normalt været sådan, at man ikke talte de arabiske partier med, når man laver regeringskoalitioner i Israel – både fordi de nationalistiske, israelske partier – altså de zionistiske partier, ikke har ønsket at have dem med i en koalition, men også fordi de arabiske partier traditionelt heller ikke har ønsket at været i regering.

Ironisk nok var det Benjamin Netanyahu selv, der åbnede op for den her mulighed, fordi han også selv var desperat for at skaffe mandater nok til at danne regering, fortæller Michael S. Lund.

- Det var faktisk ham, der begyndte at sige, at man måske kunne lægge følere ud til det her arabiske parti, og så valgte Naftali Bennet at følge hans eksempel, og nu er det så lykkedes ham, at danne en koalition med partiet og syv andre, siger han.

Satser hele butikken

Det arabisk-israelske parti Ra'am udspringer af en islamisk bevægelse i Israel. De er konservative på værdipolitikken – men ligger på venstrefløjen, når det kommer til Palæstina-konflikten, fortæller Michael S. Lund.

- Det gør det ikke mindre usædvanligt, at de går i koalition med den yderste højrefløj, men det siger også noget om, hvor usædvanligt israelsk politik er lige i øjeblikket, siger han og tilføjer, at partiets leder, Mansour Abbas, har lavet aftalen for at få konkrete fordele for Israels arabiske indbyggere.

Både partiet Ra'am og Naftali Bennets højreorienterede parti, Yamina, tager en stor chance ved at danne en bred koalition. Den umage alliance har nemlig ikke overraskende skabt vrede i Israel, siger Michael S. Lund:

- Der er mange, der er rasende i Israel over det her. Der er et enormt pres på Naftali Bennets højrefløjsparti, mange af hans vælgere mener, at han har forrådt dem ved at gå i koalition med – ikke bare et arabisk parti, men også med den yderste venstrefløj.

- Og hvis Mansour Abbas ender i en regering, hvor han ikke får noget konkret ud af det, eller hvor han på en eller anden måde bliver set af hans vælgere, som en, der blåstempler overgreb på palæstinensere, så kan det også hurtigt gå galt for ham. Så der er mange, der satser hele butikken på den her koalition for at få Benjamin Netanyahu ud af premierministerboligen.

Venter på et comeback

Den nye koalition skal stadig godkendes af et flertal i parlamentet, før den bliver en realitet.

Lykkes det, så vil Benjamin Netanyahu blive vippet af pinden efter 12 år som Israels premierminister - den længst siddende i Israels historie. Men den historiske koalitionsaftale kan stadig nå at falde til jorden, fortæller Michael S. Lund.

- Afstemningen i parlamentet er normalt en formssag, men fordi den her koalition er så umage, og fordi der er så få mandater, der skal skifte side, for at den falder, så er man ikke sikre endnu.

Israels premierminister - lidt endnu - Benjamin Netanyahu. (Foto: Ronen Zvulun © Ritzau Scanpix)

Hvis den bliver godkendt, så er Netanyahu færdig som premierminister.

Han har dog klaret sig gennem alvorlige kriser før. Han har for eksempel formået at bevare magten i landet, selv om han er tiltalt for korruption og magtmisbrug i hele tre verserende retssager. Og Netanyahu vil uden tvivl forsøge at gøre et comeback, hvis han mister posten i denne omgang, lyder det fra Mellemøsten-korrespondenten.

- Han vil sidde og håbe på, at den her umage koalition falder fra hinanden meget snart, at han kan vende tilbage ved et nyt valg og bruge det imod højrefløjen, at de har valgt at samarbejde med venstrefløjen og et arabisk parti, siger Michael S. Lund.

Det forventes at Israels parlament, Knesset, vil tage stilling til den nye regeringskoalition om halvanden uge.

Her kan du se, hvordan nogle israelere i nat reagerede på nyheden om, at der var indgået en koalitionsaftale:

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk