Korrespondent: Drab på hærchef er afgørende test for 'Afrikas Obama'

Etiopien er blevet et demokratisk forbillede i Afrika, men reformerne har en bagside.

Etiopiens premierminister, Abiy Ahmed, bryder med det gængse billede af ledere i Afrika. (Foto: Ashraf Shazly © Scanpix)

Etiopiens premierminister, Abiy Ahmed, er blevet hyldet som "Afrikas Obama", efter han har iværksat en proces med demokratiske reformer uden sidestykke på kontinentet.

Men Abiy Ahmeds store projekt bliver nu truet indefra, efter delstaten Amhara blev ramt af et mislykket kupforsøg, der kostede både Etiopiens hærchef og delstatens leder livet.

- Det er en afgørende test af hans magtposition, siger DR Nyheders Afrika-korrespondent Søren Bendixen:

- Hvis det her nu bliver slået ned, og ro og orden bliver genetableret, så kan det styrke premierministeren yderligere. Omvendt er der en risiko for, at endnu mere bobler op, og så kan det blive svært for ham at kontrollere udviklingen.

Medaljens bagside

Korrespondenten siger, at det er en helt unik forvandling, som Etiopien har gennemgået, siden Abiy Ahmed kom til magten for lidt over et år siden.

- Etiopien er lige nu et land, som rigtig mange kigger interesseret på, fordi man har set en ret fantastisk udvikling, hvor politiske fanger er blevet frigivet, hvor kvinder er blevet indsat på centrale poster, hvor man har premierminister, som virkelig vil demokratiet, siger Søren Bendixen.

Men den etiopiske medalje har en bagside.

- Etiopien har i mange år været holdt i et jerngreb, hvor al opposition blev slået ned. Men pludselig åbnede man op og løslod folk fra fængsler. De mennesker begynder så at agere, og der er forskellige etniske grupperinger, der har nogle andre idéer om, hvad de gerne vil med den nyvundne frihed, forklarer Søren Bendixen.

Efter kupforsøget i delstaten Amhara holdt premierminister Abiiy Ahmed en tv-tale iført militærtøj. (Foto: ho © Scanpix)

Formodet kupmager løsladt

Blandt de løsladte fanger under premierminister Abiy Ahmeds amnesti var blandt andre den mand, som nu bliver anklaget for at stå bag kupforsøget i Amhara, delstatens sikkerhedschef Asamnew Tsige.

Asamnew Tsige, som er general, sad ironisk nok netop i fængsel for at have planlagt et kupforsøg, da han blev sluppet fri.

- Det har en konsekvens, at man åbner samfundet op. Alt kommer op til overfladen – både godt og skidt, siger Søren Bendixen.

- Derfor bliver det meget spændende at se, hvad der kommer til ske de næste dage, for der er kræfter, som vil noget andet, end det premierministeren vil.

Et arkivfoto fra delstaten Amhara i Etiopien. (Foto: THOMAS MUKOYA © Scanpix)

Allerede nu vurderer eksperter ifølge nyhedsbureauet Reuters, at det bliver meget svært for Abiy Ahmed at holde fast i sin plan om at gennemføre valg til parlamentet i maj næste år.

Særstatus i Afrika

Søren Bendixen forklarer, at Etiopien spiller en særlig rolle i Afrika. Det er nemlig ikke bare kontinentets næststørste land målt på antal indbyggere.

- Etiopien har en helt særlig status på det afrikanske kontinent, fordi det for eksempel aldrig har været koloniseret.

Derfor har det en særlig vægt, når Abiy Ahmed for eksempel har forsøgt at mægle i konflikten i nabolandet Sudan, hvor militæret nu slår hårdt ned på demonstranter efter at have afsat den mangeårige præsident Omar al-Bashir.

Men Abiy Ahmed bliver nødt til konstant at kigge sig over skulderen. Han har allerede overlevet et attentatforsøg, og i oktober sidste år marcherede hundreder af soldater ind i hans embedsbolig og krævede mere i løn. Abiy Ahmed afvæbnede situationen på forunderlig vis ved at lave gymnastik med soldaterne.

- Der en virkelig mange sten på vejen, og så må vi bare håbe, at han ikke snubler. For der er millioner af mennesker, som er utroligt glade for det, som han forsøger at gøre Etiopien til, siger Søren Bendixen.