Korrespondent: Drab på skolelærer har rystet franskmændene i deres grundvold

Drabet på Samuel Paty har sat ild i debatten om ytringsfrihed i Frankrig.

"Jeg er Samuel" eller "Jeg er lærer" stod da på skiltene, da tusindvis af mennesker i går forsamlede sig i Paris for at sørge over drabet på den 47-årige skolelærer Samuel Paty. (Foto: © Charles platiau, Scanpix)

For fem år siden var det ”Je suis Charlie”, der genlød blandt de tusinder af fremmødte på Place de la Republique i Paris i Frankrig.

Men i går var ordene ”Je suis Samuel” – jeg er Samuel – da titusindvis af franskmænd gik på gaden i blandt andet Paris, Lyon, Lille, Nantes og Marseille.

Samuel Paty. Navnet på den 47-årige skolelærer, der i fredags blev dræbt og halshugget i en forstad 25 kilometer uden for den franske hovedstad – angiveligt fordi han havde vist tegninger af profeten Muhammad i sin undervisning om ytringsfrihed.

- Det her er en sag, der har rystet franskmændene i deres grundvold. En historielærer, der bliver halshugget på grund af sin undervisning, fortæller DR’s internationale korrespondent i Paris, Stéphanie Surrugue.

Den franske premierminister, Jean Castex, var blandt de fremmødte i Paris og delte dette tweet med ordene:

- Du skræmmer os ikke. Vi er ikke bange. Du skiller os ikke ad. Vi er Frankrig!

Bad elever udpege offeret

Den formodede gerningsmand opsøgte Samuel Paty fredag eftermiddag på den skole, hvor Paty arbejdede i byen Conflans-Sainte-Honore.

Her bad den mistænkte nogle elever udpege skolelæreren. Han fulgte efter læreren, angreb med en kniv og skar halsen over ham på åben gade.

Vidner på stedet hørte ifølge franske medier gerningsmanden, en 18-årig mand med tjetjenske rødder, råbe ”Allahu Akbar” – Gud er stor – under angrebet. Han blev umiddelbart efter skudt og dræbt af politiet.

Ifølge den franske indenrigsminister, Gerald Darmanin, var der før drabet blevet udstedt en fatwa mod Samuel Paty, fordi han havde vist tegninger af profeten Muhammad i sine timer.

Det siger han til det franske medie Europe 1 ifølge nyhedsbureauet AFP.

- Frygten kommer til at skifte lejr

Drabet har udløst skarp fordømmelse fra blandt andre den franske præsident, Emmanuel Macron, der sent fredag aften kaldte forbrydelsen for et terrorangreb.

- En borger er i dag blevet dræbt, fordi han var lærer, og fordi han underviste om ytringsfrihed. Hele landet står bag vores lærere. Terrorister vil ikke splitte Frankrig, lød det blandt andet fra præsidenten.

Den franske præsident, Emmanuel Macron, under fredagenes pressemøde i Conflans Saint-Honorine. (Foto: © ABDULMONAM EASSA, Scanpix)

Og drabet vil også få konsekvenser. Det står klart efter, at præsident Macron i går holdt møde om sagen i forsvarsrådet med seks ministre og anklageren for antiterror-enheden.

- Macron har meddelt i går, at "nu kommer frygten til at skifte lejr". Præsidenten forsøger at vise franskmændene, at det er ikke dem, der skal sove uroligt om natten længere. Det er islamiske krigere i Frankrig, siger Stéphanie Surrugue og forklarer yderligere.

Regeringen vil blandt andet hastebehandle udvisningen af flere hundrede islamister i Frankrig med voldelige tilbøjeligheder eller sympatier. Nyhedsbureauet Reuters kunne i går skrive, at 231 personer, som alle står på en liste over personer mistænkt for ekstremistiske religiøse holdninger, forventes hasteudvist som følge af de nye stramninger.

Samtidig vil man indføre øget sikkerhed ved de franske skoler og tiltag mod hadretorik på nettet.

Kampen om ytringsfriheden

Drabet på Samuel Paty sætter yderligere fut i den debat om ytringsfrihed, der har raset i Frankrig siden 2015.

Her blev satiremagasinet Charlie Hebdo ramt af et terrorangreb, efter de havde trykt tegninger af profeten Muhammad – heriblandt et genoptryk af de tegninger, som i første omgang blev bragt i den danske avis Jyllandsposten. 12 personer blev dræbt ved angrebet.

Allerede forud for angrebet havde tegningerne vakt vild opstandelse i Frankrig, som har Europas største muslimske mindretal.

For blot en måned siden begyndte retssagen mod flere af gerningsmændene bag det brutale angreb mod Charlie Hebdo. Satiremagasinet genoptrykte tegningerne, og endnu en gang udløste de nye trusler om attentater på fransk jord.

Kort efter blev en mand anholdt efter et økseangreb ved Charlie Hebdos tidligere kontor i Paris. To personer blev såret.

Hvor går grænsen?

Men til forskel fra i 2015 så er diskussionen om ytringsfrihedens ukrænkelighed denne gang ikke noget, der skaber solidaritet i Frankrig, fortæller Stéphanie Surrugue.

- Mange kan huske efter attentatet mod Charlie Hebdo i 2015, da hele verden nærmest gik på på barrikaderne og messede "Je suis Charlie" i solidaritet. Sådan ser det ikke ud i dag. Frankrig er ikke revet i stykker, men der bliver revet i Frankrig, i kittet, der burde holde samfundet sammen, i værdierne og solidariteten, fordi folk er så uenige om, hvordan i alverden det her samfund overhovedet skal strikkes sammen. Hvordan bliver der plads til alle?

En franskmand holder et skilt med ordene "Je Suis Charlie" - jeg er Charlie - i Paris i januar 2015. (Foto: © POOL New, Scanpix)

Diskussionen i Frankrig er ifølge Stéphanie Surrugue, om man i et land, hvor der er så stor en muslimsk befolkning, overhovedet kan tillade sig at insistere på, at det er en del af demokratiet og ytringsfriheden at vise tegninger af profeten Muhammad.

- Skal man finde sig i som muslimsk skoleelev i Frankrig, at man får at vide af sin lærer, at man kan gå udenfor døren, for nu bliver I undervist i noget, der måske kan støde én, eller ekskluderer man bevidst en del af befolkningen? Så det er hele diskussionen om, hvordan i alverden lever vi ved siden af hinanden, og hvor går grænsen for ytringsfrihed? Skal der være grænser?

Flere politiaktioner på vej

Imens franskmændene kæmper om ytringsfriheden, fortsætter efterforskningen af drabet på den 47-årige skolelærer Samuel Paty.

11 er indtil videre anholdt, og efterforskningen kommer formentlig til at fortsætte i lang tid fremover, fortæller Stephanie Surrugue.

- Både den logistiske og ikke mindst den ideologiske hjælp til drabsmanden skal afklares. En af de tilbageholdte er en kendt muslimsk agitator, han kalder sig imam og har flere gange opfordret til voldelige attentater mod franskmænd på fransk jord. Så den del af efterforskningen kommer i den grad til at fortsætte, og vi kommer givetvis også til at se flere anholdelser, fortæller hun.

Den franske indenrigsminister, Gerald Damanin, fortæller til det franske medie Europe 1 her til morgen, at flere politiaktioner er på vej.

De to mænd, som ifølge Gérald Darmanin havde udstedt en fatwa mod læreren, er blandt de 11 personer, der allerede er anholdt i forbindelse med sagen.