Korrespondent efter Erdogans "nøgne sandhed": Mange vil være skuffede

Den tyrkiske præsident leverede ikke de svar, som hele verden havde ventet på, siger mellemøstkorrespondent.

Der var flere spørgsmål end svar fra den tyrkiske præsident, mener mellemøstkorrespondent. (Foto: handout © Scanpix)

"Den nøgne sandhed."

Det var, hvad den tyrkiske præsident, Recep Erdogan, havde stillet verden i udsigt, da han ved middagstid udtalte sig for første gang i sagen om den dræbte saudiarabiske journalist, Jamal Khashoggi.

Men det levede han ikke op til, siger DR's mellemøstkorrespondent, Michael S. Lund.

- Mange vil være skuffede over, at han ikke kom med flere detaljer. Han talte meget om, hvad der skete op til drabet og bagefter, men ikke om hvad der skete inde på selve konsulatet, siger han.

Mange rygter få svar

I talen sagde præsident Erdogan, at Jamal Khashoggi var offer for et brutalt mord, og at Tyrkiet vil blive ved med at stille spørgsmål og kræve svar.

Samtidig kræver Erdogan, at de ansvarlige skal udleveres til Tyrkiet og retsforfølges.

Ifølge Michael S. Lund gjorde præsidenten ikke verden klogere på, hvad der skete inde på det saudiarabiske konsulat i Tyrkiet.

- Der har været en masse rygter i Tyrkiet og i international presse om, at tyrkerne skulle have optagelser af selve drabet, og at de skulle vide præcis, hvad der skete med Jamal Khashoggi. Men det kom Erdogan overhoved ikke ind på, siger Michael S. Lund.

- Han stillede i virkeligheden flere spørgsmål, end han kom med de svar, som hele verden havde ventet.

Noget nyt kom der dog frem. Erdogan fortalte blandt andet, at saudiarabiske agenter allerede flere dage før Khashoggis død havde undersøgt en skov og en by, som tyrkerne mistænker har forbindelse til drabet.

- Hvis det er rigtigt, så gennemhuller det fuldstændig Saudi-Arabiens tidligere forklaring om, at drabet var et uheld eller en fejl. Erdogan sagde meget klart, at drabet var politisk og planlagt, og det lægger pres på Saudi-Arabien, siger Michael S. Lund.

Diplomatisk præsident

Et af de svar, som flere havde spekuleret i, om Erdogan ville levere, var, om han ville adressere den saudiarabiske kongefamilie direkte.

Men ifølge Michael S. Lund valgte Erdogan den diplomatiske sti.

- Han nævnte for eksempel ikke den saudiarabiske kronprins, Mohammed Bin Salman, med et eneste ord - manden, som mange mistænker for at have bestilt drabet på Jamal Khashoggi.

Dermed tyder det på, at Tyrkiet og Erdogan endnu ikke er klar til at få sagen til at eskalere yderligere - og måske skabe en diplomatisk krise mellem de to lande, siger Michael S. Lund.

- Men efterforskningen fortsætter, og jeg tror, at der fortsat vil komme flere læk til medier om, hvad tyrkerne mener, der er sket. Erdogan vil stadig have svar og en forklaring på, hvorfor mordet skete og hvem, der beordrede det, siger han.