Tema Nordkoreas missiltrussel

Korrespondent efter nordkoreansk missil: FN står svagt

FN hasteindkalder til samråd om Nordkoreas missiltest, men har ikke meget at handle på.

USA's præsident, Donald Trump, har været meget fåmælt efter Nordkorea i går testede et ballistisk missil, og ifølge DR's Asien-korrespondent, Philip Khokar, mangler vi stadig at finde ud af, hvad Trumps politik om Nordkorea egentlig er. (Foto: Jung Yeon-je © Scanpix)

USA, Japan og Sydkorea har hasteindkaldt til diplomatisk samtale i FN's Sikkerhedsråd om det ballistiske missil, som Nordkorea sendte mod Det Japanske Hav søndag morgen kl. 7.55 lokal tid.

Det er Ukraine, som i øjeblikket har formandskabet i FN, der bekræfter, at der er indkaldt til et lukket samråd i FN’s Sikkerhedsråd om situationen i Nordkorea. Samrådet vil finde sted i eftermiddag, skriver nyhedsbureauet AP.

Ifølge DR's Asien-korrespondent, Philip Khokar, kan FN i princippet øge sanktionerne mod Nordkorea, men det er tvivlsomt, om sanktionerne i virkeligheden knækker styret.

FN har flere gange øget sanktionerne mod Nordkorea, navnlig når Nordkorea har gennemført atomprøvesprængninger.

Venter på Trumps linje

- Problemet er, at i Kina, hvor jeg befinder mig, er man ikke interesseret i at presse Nordkorea så meget, at styret kollapser. Derfor står FN’s Sikkerhedsråd altid en smule svagt i det her spørgsmål, siger han.

Under valgkampen i USA kaldte Donald Trump daværende præsident Obamas Nordkorea-politik ’en fiasko’.

- Men nu er han selv præsident og står overfor de her provokationer fra Nordkorea, siger Philip Khokar.

Indtil nu har USA’s præsident, Donald Trump, kun udtalt, at USA står et-hundrede procent bag sin allierede, Japan.

Da missilaffyringen fandt sted, spillede Trump golf i Florida med Japans premierminister, Shinzo Abe, der var på officielt besøg i USA.

Ifølge Philip Khokar mangler vi stadig at finde ud af, hvad Trumps politik om Nordkorea egentlig er.

- Han har indtil nu været meget fåmælt, men det kan han ikke blive ved med, efter Nordkorea har begået den her åbenlyse provokation, siger han.