- Det ligner en overbevisende sejr for partierne, der vil have en ny afstemning om selvstændighed. Det er en sejr for Skotlands Nationale Parti, SNP, at genvinde magten, men det er ikke det valgresultat, de drømte om.
Sådan lyder det fra DR’s korrespondent i Storbritannien, Tinne Hjersing Knudsen, oven på dagens foreløbige valgresultat i Skotland.
SNP, der fortsat er det største parti, ville gerne have haft flertal i parlamentet alene frem for at dele det med partiet De Grønne, da det ville være en stærk position til at forhandle med London om en ny folkeafstemning om selvstændighed.
- Det var sådan et flertal, der gjorde, at skotterne fik lov til at holde den seneste selvstændighedsafstemning i 2014. Så selvom flertallet af parlamentsmedlemmerne vil have en ny afstemning, vil den britiske premierminister Boris Johnson pege på, at SNP ikke fik flertal alene. Han vil også pege på konservative sejre i flere valgkredse, siger Tinne Hjersing Knudsen.
Boris Johnson og SNP kommer altså til at udlægge valgresultatet vidt forskelligt.
Boris Johnson vil fortsætte med at afvise blankt, at skotterne kan få en ny afstemning, da han ikke mener, tiden er moden til at planlægge en splittende afstemning om Skotlands tilhørsforhold, mens Storbritannien stadig er på vej ud coronapandemien.
- Der er bare to problemer ved den argumentation. Det ene er, at han selv stod bag Brexit, som er det mest splittende projekt i nyere tid, og at han pressede Brexit igen, mens pandemien var på sit allerværste i Storbritannien. Nærmest uanset hvilke argumenter han bruger mod skotsk selvstændighed, kan nationalisterne i Skotland anklage ham for hykleri, siger Tinne Hjersing Knudsen.
SNP har vundet alle lokalvalg i Skotland siden 2007.
- Partiet er allerede begyndt at sige, at det her viser, at der er opbakning til en ny afstemning, men de vil ikke gøre alvor af truslerne om at kræve eller presse den igennem lige med det samme. Førsteminister Nicola Sturgeon vil nemlig sikre, at Skotland først kommer sikkert ud af pandemien. Hvad det konkret betyder, og hvornår en afstemning så skal finde sted, er der ingen der ved, lyder det fra DR’s korrespondent i Storbritannien.
Corona forsinker stemmeoptællingen
Ifølge nyhedsbureauet Reuters vil et uafhængigt Skotland søge om optagelse i EU, eftersom de fleste skotter stemte imod brexit.
Skotterne gik til valg i torsdags, men corona har forsinket selve optællingen af stemmerne, og tidligt lørdag aften er de endelige valgresultater stadig ikke klar.
Omkring klokken 18 var status, at partiet SNP har sikret sig 57 af de 68 pladser i parlamentet, som er blevet afgjort. Der er 129 pladser på spil ved valget.