Korrespondent efter Trumps tale: Det er en krig om den offentlige mening

Efter gårsdagens tale til nationen beskylder Demokraterne præsidenten for at opfinde en krise.

USA's præsident Donald Trump "opfinder en krise" i sagen om muren mod Mexico, mente demokraterne i går, efter præsidentens tale til nationen. (Foto: Carlos Barria © Scanpix)

Da den amerikanske præsident, Donald Trump, i nat dansk tid talte til nationen og igen advokerede for en mur mod Mexico, handlede det først og fremmest om at vinde den offentlige mening.

Sådan lyder det fra DR's USA-korrespondent Lillian Gjerulf Kretz i kølvandet på talen, hvor Trump kaldte tilstanden ved grænsen for "en humanitær og national sikkerhedskrise" uden dog formelt at erklære "national undtagelsestilstand".

Talen kommer, efter at en fjerdedel af det amerikanske statsapparat har været nedlukket i 17 dage, hvor 800.000 offentligt ansatte ikke har fået løn.

Nedlukningen skyldes, at præsident Trump har afvist at godkende et budget uden 5,7 milliarder dollars til at bygge den grænsemur, som er hans politiske mærkesag.

- Lige nu og her handler krigen om den offentlige mening, altså hvem har skylden. Præsident Trump forsøger at give Demokraterne ejerskabet for nedlukningen, og Demokraterne slår fast, at det var præsidenten som for 17 dage siden sagde, at han var klar til at tage den på sig, hvis Demokraterne ikke gav sig, siger Lillian Gjerulf Kretz.

Demokraterne svarede igen

Det Hvide Hus havde bedt samtlige tv-stationer sende Donald Trumps 10 minutter lange tale direkte. Efterfølgende fik også ledende demokrater taletid.

- Præsident Trump må stoppe med at holde det amerikanske folk som gidsel, må holde op med at opfinde en krise og må genåbne statsapparatet, sagde formanden for Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, ifølge CNN.

At Donald Trump brugte en tale til nationen, som normalt er forbeholdt store nationale og internationale begivenheder, til at slå på tromme for sin politiske mærkesag, er faldet Demokraterne for brystet, fortæller DR's USA-korrespondent.

- De mener, at han brugte den her platform i bedste sendetid som et politisk kneb i kampen, som er i gang i USA. Altså kampen om budgettet, hvor præsidenten siger, at han ikke vil åbne dele af administrationen, før Demokraterne giver efter og bevilger 5,7 milliarder dollars til en grænsemur mod Mexico, siger Lillian Gjerulf Kretz.

I talen henviste præsident Trump blandt andet til amerikanske statsborgere, som bliver "brutalt myrdet med koldt blod" af illegale indvandrere.

- Hver af de historier er jo frygtelige. Men i det større billede viser statistikken, at der er flere amerikanske statsborgere end illegale, som begår drab. Der er en krise ved grænsen, men den er nok i større grad humanitær. Statistikken viser, at antallet af illegale indvandrere, som forsøger at komme ulovligt ind i USA, er faldende, ikke stigende, siger korrespondenten.

Undtagelsestilstand vil blive udfordret

Op til talen var der stor spekulation om, hvorvidt præsident Trump ville erklære national undtagelsestilstand, som han tidligere har luftet muligheden for.

Det valgte han ikke at gøre. Men det betyder ikke, at det er udelukket i fremtiden, siger Lillian Gjerulf Kretz.

- Præsidenten kan erklære national undtagelsestilstand, hvis han ønsker det. Det ligger i hans magtbeføjelser. Gør han det, får han adgang til midler og militæret - han kan i princippet beordre militæret til at begynde at bygge muren, siger hun.

Tager Trump det skridt, skal han være sikker på at kunne bevise, at der rent faktisk er en stor krise i gang ved grænsen mod Mexico.

- Sådan en ordre vil omgående blive udfordret ved domstolene med spørgsmålet om, hvorvidt det her kan kaldes en nødsituation eller en national undtagelsestilstand, hvilket mange tvivler på, siger hun.

Vil præsidenten genvælges i 2020, kan han dog finde det nødvendigt at gå hele vejen i sagen, siger Lillian Gjerulf Kretz.

- Her i Washington forlyder det, at præsidentens rådgivere klart har frarådet ham at trække det kort. Men det kan komme - den her mur er politisk hjerteblod for præsidenten og hans største valgløfte, som han gav sine kernevælgere, siger hun.